У Полтаві, Кременчуці та Козельщині ОПОРА у жовтні зафіксувала розміщення матеріалів, які не містять даних про те, хто їх замовив та виготовив.

У Полтаві банери без вихідних даних на місцевих торговельних об’єктах розміщали представники партій «За майбутнє» та Рідне місто». На агітаційних матеріалах міститься фото кандидатів у депутати Полтавської міськради Маріанни Соліман («За майбутнє») та Максима Венгровського («Рідне місто»).

На дошках оголошень, а подекуди і просто на стовпах обласного центру розміщені й агітаційні листівки без вказання замовника та виготовлювача продукції. Зокрема, з прізвищем Маріанни Соліман («За майбутнє»), Сергія Іващенка та Юрія Бражника («Слуга народу»), Олександра Сорокового (ВО «Свобода»). 

У Кременчуці спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщення білбордів та агітаційних листівок без вихідних даних з ознаками агітації за політичну партію «За майбутнє».

Фотогалерея

У Козельщині зафіксовано розміщення банера кандидата на посаду селищного голови, чинного очільника громади Олександра Троцького (висувається від ВО «Батьківщина»), а також агітаційних листівок кандидатки у депутати Полтавської облради Наталії Машошіної («Слуга народу»). Так само у селищі спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборд з агітацією за кандидата у депутати Полтавської обласної ради Сергія Сушка (висуванець «Рідного міста»), який також не містив вихідних даних.

 

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області наголошує: «Згідно зі ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, виготовлення або замовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб — від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А розповсюдження під час виборчого процесу таких друкованих матеріалів карається накладенням штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». 

За фактами розміщення політичної агітації без вихідних даних спостерігачі ОПОРИ подали понад 20 заяв до правоохоронців. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)