20 жовтня харківські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом недостачі виборчих бюлетенів. За даними відділу комунікації поліції Харківської області відповідна заява надійшла до поліції 20 жовтня від заступника голови однієї з політичних партій.

Правоохоронці встановили, що міською територіальною виборчою комісією для друку виборчих бюлетенів з виборів Харківського міського голови та депутатів Харківської міськради обрано книжкову фабрику, з якою було укладено договір. При передачі надрукованих бюлетенів виявилася їх недостача.

Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 158-1 (незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше одного разу, викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 2 років позбавлення волі.

Як стало відомо ОПОРІ, із заявою звернувся представник партії «Опозиційна платформа – За життя».

У пресслужбі партії повідомили, що про недостачу стало відомо після того, як Харківська міська ТВК  винесла постанову про необхідність додрукувати бюлетені. За інформацією пресслужби партії,  з друкарні до виборчої комісії не доїхало 2,5 тисячі бюлетенів для виборів до міської ради і 3,5 тисячі - для виборів міського голови.

Так, за словами члена політради партії Андрія Спаського, в Слобідському районі Харкова замість 106 590 бюлетенів, які міська комісія прийняла з друкарні, Слобідська територіальна комісія отримала на видачу лише 104 090 бюлетенів, тобто на 2,5 тисячі бюлетенів менше.

«Ми звернулися до Служби безпеки України, поліцію і в Центральну виборчу комісію за фактом виявлених порушень», - сказав Спаський.

За даними ОПОРИ друк бюлетенів виконувала АТ «Харківська книжкова фабрика «Глобус» корпоративне підприємство АТ «ДАК «Укрвидавполіграфія».

«Ми приїхали на фабрику з контрольною комісією щоб прийняти друк. Це було вранці 16 жовтня. Вони їх надрукували. Коли ми прийшли приймати, нам показади два склади. В одному були бюлетені для виборів міського голови, в іншому – на вибори в міську раду. Ми подивилися, що є всі округи. Потім ми подивилися та опечатали приміщення», - відмітила голова ТВК Ольга Мозгова.

Вона сказала, що у приміщенні поряд з формами були кілька пачок бюлетенів, які не були марковані щодо того, до яких саме виборчих дільниць вони відносяться. Через це члени комісії прийняли рішення їх знищити.

«Ми розпакували, перерахували, порізали та знищили. Про що склали акт. Коли 19 жовтня ми почали рахували всі бюлетені та передавати їх до районних в місті ТВК, то виявилася нестача. 20 жовтня члени комісії слідкували за порядком додруку і разом з нарядом поліції привезли їх, після чого ми їх передали. Вся нестача була виявлена одразу на підприємстві», - заявила голова ТВК Ольга Мозгова.

Тобто, за словами Мозгової знищили ті пачки бюлетенів, які не були промарковані. Щодо інформації поліції, то Мозгова заявила, що не може її коментувати. 

Бюлетені були надруковані, але на деяких упаковках були відсутні бірки з номерами дільниць-округів. Тоді контрольна комісія прийняла рішення щодо утилізації цих бюлетенів. 

19 жовтня була встановлена недостача бюлетенів, про що складений акт розбіжностей.  

Представники ОПОРИ встановили, що загалом не вистачало таких бюлетенів у низці районних комісій. Зокрема, в Московській районній в місті Харкові ТВК не вистачає бюлетенів з виборів міського голови - 2222, а з виборів депутатів до Харківської міської ради по №5 ТВО (Московському району) - 500;  в Слобідській районній в місті Харкові ТВК не вистачало 3500 бюлетенів з виборів міського голови, а з виборів депутатів до Харківської міської ради по №2 ТВО (Основянського та Слобідського району) - 2500; в Новобаварській районній в місті Харкові ТВК не вистачало 500 бюлетенів з виборів міського голови; в Холодногірській районній в місті Харкові ТВК не вистачало 1529 бюлетенів з виборів міського голови, а з виборів депутатів до Харківської міської ради по №1 ТВО (Хододногірському та Новобаварському району) - 1529.

Представник ОПОРИ зафіксував, що контрольна комісія за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємстві-виготовлювачі Харківської міської ТВК прибула 20 жовтня для узгодження кількості та видів бюлетенів, які потрібно додрукувати й передати районним у місті Харкові ТВК.

До складу контрольної комісії увійшли 3 представника від ТВК (представники партій «Голос» «Опозиційна платформа – За життя» та «Європейська солідарність», а також 3 представника від політичних партій – «Європейська солідарність», «Голос», «Слуга народу». Бюлетені, яких не вистачало, були надруковані, їх запакували, нанесли бірки  з номерами дільниць-округів та видів бюлетенів.

Згідно з ч. 8 ст. 240 Виборчого кодексу виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці кожного виборчого округу виготовляються, як правило, у кількості, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, включених до списку виборців на відповідній виборчій дільниці, з можливим відхиленням зазначеної кількості з урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів в межах поліграфічного листа під час їх виготовлення. Кількість виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях у межах відповідного виборчого округу, визначається на підставі відомостей про кількість виборців, включених до попередніх списків виборців на виборчих дільницях, що отримуються відповідними територіальними виборчими комісіями від органу ведення Державного реєстру виборців після виготовлення таких списків виборців.

Порядок виготовлення виборчих бюлетенів та їх передачі виборчим комісіям визначається ст. 242 Виборчого кодексу. Згідно з ч. 1 цієї статті територіальна виборча комісія, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, на підставі договору, укладеного між нею і поліграфічним підприємством, забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах. Від імені територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати місцевих виборів, виборчі бюлетені від підприємства-виготовлювача, в порядку та строки визначені цією статтею, отримує голова виборчої комісії або інша особа, уповноважена рішенням цієї комісії, які підписують відповідний акт приймання-передачі.

У ч. 2 ст. 242 Виборчого кодексу передбачено, що підприємства-виготовлювачі виборчих бюлетенів визначаються відповідними територіальними виборчими комісіями. Договір між відповідною територіальною виборчою комісією та поліграфічним підприємством укладається із застосуванням переговорної процедури закупівлі виходячи із виробничих, технологічних та організаційних можливостей підприємства забезпечити своєчасний друк та ступені захисту виборчих бюлетенів. Підприємства-виготовлювачі виборчих бюлетенів забезпечують суворе дотримання замовленої кількості виготовлених бюлетенів, їх облік та передачу замовнику в порядку, встановленому Центральною виборчою комісією. Зведена інформація на підставі актів приймання-передачі про кількість виборчих бюлетенів, виготовлених для кожного територіального виборчого округу, оприлюднюється територіальною виборчою комісією, яка встановлює результати виборів відповідно депутатів Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), не пізніш як за один день до дня голосування на її офіційному веб-сайті (за наявності), веб-сайтах відповідних місцевих рад (за наявності) або в інший визначений цими комісіями спосіб та/або на стенді офіційних матеріалів комісії.

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 242 Виборчого кодексу контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах-виготовлювачах, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів здійснює контрольна комісія, що утворюється відповідною територіальною виборчою комісією за поданням місцевих організацій політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання на початок виборчого процесу, не пізніш як у день затвердження тексту та встановлення ступеня захисту виборчого бюлетеня.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.