ОПОРА на Київщині зафіксувала чергові ознаки непрямого підкупу виборців на Переяславщині, що у Київській області. Кандидати до різних рад від політичної партії «Європейська солідарність» завітали до «Переяслав Хмельницької Центральної районної лікарні» та передали закладу медичні засоби. Про це відзвітували на партійній сторінці у мережі Фейсбук.

Згідно з інформацією у дописі політсили, пробірки, респіратори, маски, комбінезони та антисептичні засоби передали кандидат до обласної ради від політичної партії «Європейська солідарність» Олег Косташ, кандидати в депутати до міської ради від цієї політсили Євгеній Глазунов та Григорій Ярема.

Також на сторінці «Європейська Солідарність Переяславщини» було зазначено – саме представники цієї політсили були одними з перших, хто закупив медичні маски для місцевої лікарні, а вже по тому така допомога набула поширення. 

Громадянська мережа ОПОРА намагалася отримати коментар від пресслужби політичної сили та представників лікарні. Однак, у медичному закладі зазначені на сайті телефони не відповідали. Натомість довірена особа Київської територіальної організації політичної сили «Європейська солідарність» Юрій надав свій коментар мережі ОПОРА. Зазначив: «Передача медичних засобів до лікарні була волонтерською ініціативою кандидатів в депутати, (вищезгаданих у тексті – ред.) у зв’язку із поширенням захворюваності на COVID-19. З боку самої політичної партії «Європейська солідарність» такої ініціативи не було і жодного злого умислу в цих діях не передбачалося».

Відповідно до ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України встановлена заборона надавати виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за партію (місцеву організацію партії) або згадуванням назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що ще 26 серпня 2020 року Національне агентство з питань запобігання корупції опублікувало роз’яснення щодо того, що політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність, а благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю, адже благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців.

До слова, експерти Громадянської мережі ОПОРА підготували детальний текстовий експлейнер по всіх дотичних нормах законодавства, аби детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії в разі його виявлення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.