У першій половині жовтня інструменти платної реклами у соціальній мережі Facebook використовувалися в інтересах 8 осіб - кандидатів на посади міських голів Рубіжного, Сватового та Кремінної. Поряд із цим, у регіональному сегменті мережі також були зафіксовані рекламні пости на користь 2 місцевих осередків політичних сил.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

При цьому, тенденція докорінним чином змінилася порівняно з вересневими показниками, коли місцеві політики зазначені можливості практично не використовували. 

Найбільшою активністю, яка відображається у кількості рекламованих постів, відзначилася кандидатка на посаду очільника Сватово – Віта Сліпець (суб’єкт висування – «Опозиційна платформа – За життя»). Із 12 постами та сплаченою сумою менше 100 доларів США вона посідає першу сходинку нашого умовного рейтингу.

Піарилися у Facebook  також і самовисуванець Олег Рибалкін, і кандидат від «Нашого краю» Євген Рибалко. Рекламний допис Олега Рибалкіна поширювався з його власної сторінки (оплачено користувачем «Олег Рибалкін»), інформаційна підтримка Євгена Рибалки в якості кандидата на посаду міського голови Сватово здійснювалася з пабліку лідера Луганської обласної організації «Нашого краю» Сергія Шахова.

Аналогічна ситуація склалася з іншим висуванцем від «Нашого краю» - Сергієм Хортівим, кандидатом на посаду Рубіжанського міського голови. Пост на його підтримку також тиражувався інструментами платної реклами з акаунту Сергія Шахова і був оплачений за рахунок «Нашого краю».

Принципова схожа ситуація і з кандидатом на посаду очільника Рубіжного від партії «Батьківщина» Ольгою Шкурко. Так, єдине зафіксоване рекламоване інформаційне повідомлення про її діяльність та особистість поширювалося зі сторінки лідера Луганської обласної організації «Батьківщини» Олександра Романовського і за його рахунок.

Натомість їх опонент Дмитро Мухтаров, висуванець від політичної партії «Солідарність», поширював 4 рекламні пости на свою користь за власний рахунок, бюджет якого не перевищив 100 доларів США.

У свою чергу, висуванець від «Опозиційної платформи – За життя» на посаду міського голови Кремінної Володимир Струк на приблизно таку ж суму рекламувався у 2 постах як «політичний діяч, голова наглядової ради ТОВ «Пінта – Кремінський пивоварений завод» з позицій однойменної сторінки у Facebook.

Серед місцевих осередків партійних структур платним піаром у Facebook на Луганщині відзначилися «Команда Зеленського на Луганщині» (рекламу оплачено ПП «Слуга народу») і «Луганщина ЗА Майбутнє» (рекламу оплачено політичною партією «За майбутнє»). Їх бюджет не перевищував 100 доларів США за період, що досліджується.

Представниками ОПОРИ також зафіксовано декілька випадків, які також можна віднести до опосередкованої реклами на користь місцевих політичних діячів. Зокрема, на початку жовтня зі сторінки «Луганщина» транслювалася платна реклама, зміст якої зводився до висвітлення діяльності місцевих активістів «Опозиційної платформи – За життя» під час пожеж на Луганщині (частина з них є суб’єктами виборчого процесу в якості висуванців у місцеві ради різних рівнів).

Також, на регіональну цільову аудиторію зі сторінки «Нашого краю» поширювався допис з «місцевим колоритом» - портретом активіста партії Юрія Фурмана: «Потрібні господарники, а не господарі та слуги! Сєвєродонецьк. Політична партія «Наш край». Юрій Фурман». Нагадаємо, що вибори у Сєвєродонецьку проводитися не будуть, а Юрій Фурман незареєстрований навіть кандидатом до Сєвєродонецької райради (на сайті ЦВК немає списку кандидатів у депутати від «Нашого краю»  до цієї райради взагалі).

Водночас, на користувачів з області таргетують свою рекламу офіційні сторінки політичних партій, які транслюють промоконтент на всіх українців. Здебільшого на мешканців Луганщини перепадає до 1% переглядів у налаштуванні кожного з рекламних повідомлень.

«Переваги бібліотеки платної реклами у Facebook – у її публічності. Незважаючи на те, що Інтернет-інструменти не «прописані» належним чином у законодавстві, що залишає простір для маневру недоброчесних політиків, можливості такого моніторингу дозволяють структурам громадянського суспільства здійснювати громадський нагляд за цією стороною виборчого процесу», — відзначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області .

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)