У друкованих волинських районних виданнях станом на понеділок, 19 жовтня, спостерігачі ОПОРИ виявили 90 публікацій, котрі рекламували партії та кандидатів, висунутих для участі у виборах політичними партіями. Найбільше матеріалів присвятили політсилі «За майбутнє» та висуванцям від неї – таких нарахували 39. Ще по 16 та 15 матеріалів виявили на користь «Європейської Солідарності» та ВО «Батьківщина» і їхнім кандидатам. Водночас, далеко не всі матеріали маркувалися як передвиборча агітація.

Зауважимо, що у жовтні деякі газети почали вживати для матеріалів позначки «політична реклама» та «передвиборча агітація». Наприклад, Рожищенська газета «Наш край» та Локачинська «районна» «Селянське життя» маркували таким чином усі публікації, пов’язані із рекламою осіб чи партій. Натомість інші газети теж користувалися позначкою «передвиборча агітація», але вибірково (наприклад, Любешівська районна газета «Нове життя» певні інтерв’ю публікувала як агітацію, а от інформацію про презентацію команди партії – ні). Деякі видання (наприклад, Іваничівська районна газета «Колос» чи Ковельська – «Вісті Ковельщини») послуговувалися зірочкою, котру розшифровували наприкінці газети як матеріали, розміщені на правах реклами. 

Загалом у близько половині випадків йдеться або про використання зірочок, або ж просто розміщення агітаційних публікацій у різноманітних рубриках штибу «політика», «вибори-2020», «кандидати у депутати», «погляд» тощо або ж не містили назви рубрики. Окремі публікації в одних виданнях маркувалися додатково зірочкою, в інших же – ні.

Тож найбільше публікацій виявили на користь партії «За майбутнє» або ж кандидатів від неї – таких у волинських районах було 39. При чому, 18 публікацій не акцентували увагу на конкретному кандидатові – це були або репортажі з представлення команд партії на Турійщині, Маневиччині тощо, або ж інформація про списки кандидатів до різних рад із їх номерами та фото. Окрім того, була опублікована низка публікацій – один і той же матеріал зі згадкою партії, з однаковим заголовком та ілюстрацією розміщували різні видання. Наприклад, йдеться про матеріал «Чат-бот «Не сама» допоможе одиноким мамам та буде корисним всім батькам. Жіночий рух «За майбутнє» розробив унікальний сервіс». Його розмістили у Любомльській газеті «Наше життя» (7 жовтня), «Вістях Ковельщини» (8 жовтня), «Колос» (8 жовтня із зірочкою), Турійській «районці» «Народне слово» (8 жовтня), «Ратнівщина» (9 жовтня), та Старовижівській газеті «Сільські новини (10 жовтня).

21 публікація стосувалася кандидатів до різних рад та на посади голів від партії «За майбутнє». В основному розміщували інтерв’ю, в яких вони розповідали про досягнення чи плани, або ж матеріали були структуровані як пріоритети для роботи у майбутньому. Були публікації про кандидата на посаду міського голови Володимира-Волинського Ігоря Пальонку, кандидата на посаду голови Копачівської громади Олександра Совтиса, Рожищенської громади В’ячеслава Поліщука, кандидата у депутати Волинської обласної ради Володимира Бондаря, кандидатів до Камінь-Каширської райради Михайла Кирилюка та Тетяну Кушнерук тощо.

Зауважимо також, що в одній із публікацій про Вячеслава Рубльова, представленого тут як народного депутата, він закликає голосувати за представників партії «За майбутнє» В’ячеслава Поліщука, Оксану Філіпчук, Юрія Харченка. Йдеться про матеріал у газеті «Наш край» за 8 жовтня, маркований як передвиборна агітація.

Про партію «Європейська Солідарність чи висуванців від неї волинські «районки» написали 16 разів. 4 публікації стосувалися представлення кандидатів та висловлення їм підтримки екснардепом Ігорем Лапіним, а також висвітлювали списки партії.

Решта ж новин була присвячена розповідям про плани, передвиборчі програми чи міркування про втілення різних задумів кандидатами, котрі балотуються від партії. 

Наприклад, дві публікації має кандидат на посаду Ковельського міського голови Сергій Кошарук, по три – кандидат до Волиньради Олександр Радчук та претендент у депутати Ковельської міськради Віталій Власов (без згадки партії), по одній – кандидати до Волиньради Ористлава Сидорчук, Ірина Патлашинська, Леонід Хведчак тощо.

Писали про партію чи кандидатів від неї на шпальтах «Вістей Ковельщини», Володимирської газети «Слово правди», «Нашого краю», «Нового життя», «Нової доби».

Партія ВО «Батьківщина» має 8 публікацій, що стосуються власне політсили чи представляють  низку кандидатів із певного списку, без виділення когось конкретного. Серед цих публікацій також був цикл однакових матеріалів під назвою «Батьківщина» - єдина команда, яка може підняти Україну на вищий рівень життя». Такі новини вийшли на шпальтах «Нашого життя» (7 жовтня), «Полісся» (8 жовтня із поміткою «політична реклама»), «Нової доби» (8 жовтня), «Ратнівщини» (9 жовтня із приміткою «політична реклама»), «Народного слова» (15 жовтня), «Нового життя» (15 жовтня).

Ще 7 публікацій стосувалися кандидатів. Йдеться або про матеріали, котрі висвітлювали їхні позиції та розповідали про плани на роботу у разі перемоги на виборах, або ж йшлося про картинки із інформацією про кандидата, його фото, імпровізованою «галочкою» у бюлетені та партійною символікою. Тож спостерігачі виявили публікації про кандидатку на посаду міського голови Рожища від партії Антоніну Клімчук, кандидатку у депутати Горохівської громади Тетяну Мазур тощо.

Окрім перелічених, публікації на користь кандидатів від ВО «Батьківщина» вийшли у «Горохівському віснику», «Нашому краї», «Слові правди», «Колосі».

Про інші партії та висуванців від них виявили значно менше матеріалів – до 5.

Тож 5 публікацій стосувалися інформування про кандидатів-висуванців ВО «Свобода». Два ідентичні матеріали про кандидатів до Волиньради Олександра Пирожика та до Камінь-Каширської райради Ростислава Смуся містили короткі біографічні довідки, номери та фото кандидатів, а ще 3 були подані у формі коротких інтерв’ю або ж довідки про кандидатів на посаду голови Устилузької громади Павла Карпюка, кандидата у депутати Волиньради Миколи Сушика та кандидата у депутати Маневицької громади Миколи Басюка.

Про «Слугу народу» та кандидатів від неї писали 3 рази. Зокрема, одна публікація стосувалася представлення команди партії у Камінь-Каширському районі, а ще 3 розповідали про кандидатів на посади міських голів Олега Унігу (Ковель) та Миколу Юнака (Володимир-Волинський). Опублікували матеріали газети «Слово правди», «Полісся» та «Вісті Ковельщини». 

Аграрну партію України та кандидатів від неї на шпальтах волинських газет згадували 4 рази. Дві публікації стосувалися кандидатки до Волиньради Наталії Смолярчук, ще одна інформувала про партійний список, та ще одна розповідала про членів команди партії і кандидата у депутати Волинської обласної ради Тараса Щерблюка. Публікації розміщували видання «Слово правди», «Селянське життя» та «Горохівський вісник».

Партія «Сила і Честь» має 3 публікації. Зокрема, йдеться про матеріали у «Слові правди» - про підтримку Петра Саганюка Генералом Скіпальським, про кандидата у депутати Володимир-Волинської міської ради Олександра Смикалюка та власне інтерв’ю із Петом Саганюком. 

«Об’єднання «Самопоміч» стосувалися дві публікації. Зокрема, газета «Полісся» записала інтерв’ю із кандидаткою від партії на посаду Камінь-Каширської міської голови Любов’ю Балицькою. Ще одна публікація стосувалася п’яти кандидатів від партії, котрі балотуються до Володимир-Волинської міської ради, розміщена у газеті «Слово правди».

Про список «Громадянської позиції» написали лише один раз («Слово правди»), як і про кандидатів від Радикальної партії Олега Ляшка («Наше життя»). Також 1 публікацію має кандидат у депутати Ковельської міськради від Української народної партії Юрій Гульчук («Вісті Ковельщини»).

Відповідно до статті 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама - інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Згідно із частиною 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу, а прихованою рекламою відповідно до статті 1 Закону є інформація про особу в програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій.

Відповідно до частини 8 статті 57 Виборчого кодексу України політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і позначена як така.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.