Від початку жовтня спостерігачі ОПОРИ в Києві фіксували агітаційні матеріали, які були розміщені з порушеннями вимог Виборчого кодексу України, Закону України “Про благоустрій населених пунктів” та рішення Київської міської ради про “Правила благоустрою міста Києва”.

Виборчий кодекс України забороняє розміщення друкованої агітації у визначених місцях, передусім на будівлях державної і комунальної власності, зупинках громадського транспорту, приміщеннях станцій метрополітену тощо. Заборони встановлюють також інші документи, зокрема Закон України “Про благоустрій населених пунктів” та рішення Київської міської ради про “Правила благоустрою міста Києва”. Наприклад, саме Правила благоустрою не дозволяють клеїти листівки та банери на електроопори та розміщувати рекламні конструкції в зелених зонах. Проте під час передвиборчої кампанії окремі політичні сили не зважають на заборони. З початку жовтня ОПОРА у Києві зафіксувала порушення як Виборчого кодексу України щодо розміщення агітаційної продукції, так і Правил благоустрою міста Києва. Подекуди агітки, розміщені у невстановлених місцях, були ще й без вихідних даних.

Подільський район

У Подільському районі міста Києва на зупинках громадського транспорту, що на вулиці Вишгородській та вулиці Світлицького, ОПОРА виявила ідентичні друковані матеріали політичної партії “Свобода” без вихідних даних. Плакат із рекламою політичної партії та її часопису містив такі написи: “Читай правду. Всеукраїнське об’єднання Свобода”. Андрій Іллєнко – Київ заслуговує на гідну владу. Вибір є!”. “Передплатити часопис ВО "Свобода" можна на кожному поштовому відділенні України. Передплатний індекс часопису ВО "Свобода” – 37619”, – зазначено внизу листівки.

На зелених зонах Подільського району спостерігачі ОПОРИ фіксували агітаційні куби двох організацій політичних партій – ВО “Батьківщина” та “Наш край”. На кубі з логотипом ВО “Батьківщина” зображений кандидат в депутати Київської міської ради Юрій Дідовець та його короткий звіт про діяльність як депутата міськради за 2015 -2020 роки.  Куб з політичною рекламою від партії “Наш Край” на своїх гранях містив зображення кандидата на посаду Київського міського голови Сергія Шахова та кандидата в депутати до Київради, що балотується в Подільському районі, Микити Григор’єва.

На Мостицькому масиві спостерігачка зафіксувала тимчасову конструкцію у вигляді інформаційної таблички з написом “Дорогі подоляни! Реконструкція алеї за підтримки Київського міського голови Віталія Кличка та за ініціативи депутата Київської міської ради Валентина Мондриївського”. Під написом  – лого  партії “УДАР Віталія Кличка” та гасло “Завжди з киянами”, яке партія використовує на місцевих виборах.  Попри вимогу закону щодо вихідних даних на друкованій агітаційній продукції, інформація про друк, тираж та замовника на табличці відсутня. Крім того, в частині 1 статті 53 Виборчого кодексу зазначається, що кандидат, партія (організація партії) – суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду.

Голосіївський район

У Голосіївському районі міста Києва на вулиці Голосіївській спостерігачі ОПОРИ помітили кілька листівок, які були розміщені на опорах лінії електромереж. Йдеться, зокрема, про листівки без вихідних даних, з графією кандидата в депутати міської ради від партії “Слуга народу” Євгена Романенко. Листівки кандидата були також розміщені на будівлі громадської вбиральні, розташованої неподалік. На стовпі на вулиці Деміївській спостерігачі виявили листівку кандидата Ігоря Шпака, висунутого партією “Єдність”.

Дарницький район

У Дарницькому районі міста Києва, на вулиці Драгоманова, було зафіксовано агітаційні куби з політичною агітацією на зелених зонах. Так, на кубі з логотипом партії “Єдність” зображений кандидат в депутати у ТВО №2 Сергій Кримчак. На одній з граней куба депутат звітує, як ремонтується школа на гроші, яких йому “вдалося домогтися”. На кубі неподалік, однак вже від партії “Слуга Народу”, представлені “5 проєктів рішень Дарницького району”, які політична сила обіцяє втілити в життя.

На вулиці Драгоманова ОПОРА зафіксувала на електроопорах листівки кандидатки партії “Перемога Пальчевського” Анни Федорець та кандидата від ВО “Батьківщина” Володимира Слончака.

На зупинці громадського транспорту на вулиці Анни Ахматової спостерігачі виявили листівки кандидата від партії “УДАР Віталія Кличка” Ігоря Балація та пошкоджену листівку кандидата від партії “Батьківщина” Володимира Слончака. На електроопорі неподалік розмістили агітку з зображенням кандидата від партії “Слуга народу” Ігоря Конопелька.

На деяких вулицях Дарницького району ОПОРА зафіксувала агітаційні постери кандидата в депутати за територіальним списком №2 політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” Іллі Гарькавого. На постерах зображений кандидат та подано його коротку біографію. Утім символіки партії на цих плакатах немає. Дані про друк тираж та замовника на постерах відсутіні. Плакати кандидата були також на електроопорі на вулиці Петра Григоренка та на склі магазину “Джинси”, що на вулиці Миколи Бажана, 3в.

Печерський район

На території Печерського району міста Києва було зафіксовано 3 агітаційні матеріали, розміщені з порушенням “Правил благоустрою міста Києва”. Так, на вулиці Рибальська, 11, листівку кандидатки Ганни Іщенко (“Слуга народу”) про дату та час зустрічі з виборцями розмістили на електроопорі.

На вентиляційній шахті метро біля станції “Арсенальна” спостерігачі зафіксували наліпку Партії національного егоїзму та листівку від партії “Європейська Солідарність” з зображенням кандидата в депутати Сергія Тарана та написом “Європейська Солідарність разом з ГО “Право за людей” відкриває громадську приймальню”. Обидва матеріали були без вихідних даних.

Деснянський район

У Деснянському районі районі міста Києва, на вулиці Матеюка, на електроопорах виявили листівки представників трьох політичних сил:  кандидатів в депутати Київради Дениса Борисенка (“За майбутнє”), Сергія Майзеля (“Перемога Пальчевського”), а також листівку без вихідних даних кандидата на посаду міського голови столиці Максима Гольдарба з написом “Києву – максимУм”.

Дніпровський район

На одній із вулиць Дніпровського району ОПОРА зафіксувала агітаційні листівки кандидата в депутати за списками партії “Єдність” Ярослава Федоренка на електроопорі. На листівці містилось зображення кандидата на напис “Єдність досвіду та професіоналізму”.

Шевченківський район

У Шевченківському районі міста спостерігачка ОПОРИ зафіксувала 3 випадки розміщення агітації всупереч правилам благоустрою. На вулиці Глібова на стінах житлового будинку розмістили листівку з логотипом партії “УДАР” та зображенням кандидатки Корінної Надії. Текст на листівці інформував громадян про дату та час зустрічі з кандидаткою:  “Запрошуємо на зустріч громадян з кандидатом в депутати Київської міської ради Корінною Надією”.

На будівельній огорожі навколо ЖК “СТАРТ” спостерігач ОПОРИ виявив постер Олександра Поповіченка (“Слуга народу”).

На електроопорі на вулиці Чорновола висить плакат із зображенням Юрія Гудименка, який балотується за списками “Демократичної Сокири” у Шевченківському районі.

Святошинський район

У Святошинському районі міста Києва спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційний куб на зеленій зоні неподалік від зупинки трамваю на вулиці Жолудєва. Куб, розміщений на газоні, містив  логотип партії  “Батьківщина” із  зображенням кандидатки в депутати Київської міської ради Тетяни Меліхової та її обіцянок мешканцям району. “Буду робити”, –  зазначено на кубі.

На вулиці Потапова спостерігачка зафіксувала листівки від політичної партії “Перемога Пальчевського” та кандидатки від “Батьківщина” Тетяни Меліхової, що були закріплені на одній з електроопор.

На перехресті проспекту Перемоги і вулиці Крамського ОПОРА зафіксувала три агітаційні куби від політичної партії “Демократична сокира”, що були розміщені з порушенням “Правил благоустрою міста Києва”, а саме на зеленій зоні.

З огляду на перелічені порушення, нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) – суб’єктів виборчого процесу. Частина 2 статті 53 Виборчого кодексу України визначає, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять вихідних відомостей, забороняється (частина 13 статті 57 Кодексу).

Згідно з частиною 17 статті 57 Виборчого кодексу України розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

У Правилах благоустрою міста Києва, частині 14.1. підпункту 6, зазначено, що забороняється розміщення оголошень, інформаційно-агітаційних плакатів, рекламних листівок, табличок, наліпок, написів (зображень, розписів, малюнків) тощо на об'єктах та елементах благоустрою, в тому числі на засобах та обладнанні зовнішнього освітлення, опорах контактної мережі, покритті площ, вулиць, доріг, проїздів, алей, бульварів, тротуарів, пішохідних зон і доріжок, зелених насадженнях, стовпах, лавах, вказівниках, парканах, опорних стінах тощо.

Зазначимо також, що законодавство передбачає відповідальність за порушення, про які йдеться вище. Так, зокрема, в частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення вказано, що розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено, що порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами – розповсюджувачами реклами – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер