Розрахунок на одного члена ДВК, без прив’язки до розміру дільниці[1]

Члени виборчої комісії в приміщеннях для голосування зобов’язані весь час перебувати у захисній масці та/або захисному щитку. Під час організації голосування виборців за місцем перебування, члени виборчої комісії також мають обов’язково бути у рукавичках. Проте рекомендовано носити захисні рукавички також у приміщеннях виборчої комісії. Альтернативою одноразовим рукавичкам є використання спиртовмісних дезінфікуючих (антисептичних) засобів для рук.

Захисні маски. Захисна маска підлягає зміні кожні 4 години.[2]

Розрахунок кількості захисних масок на одну особу на підставі приблизного розрахунку годин роботи ДВК[3]:

  • Засідання ДВК у суботу напередодні дня виборів – 12:00 – 14:00 (2 год);
  • Засідання ДВК до початку голосування – 7:15 – 8:00 (45 хв);
  • Голосування 8:00 – 20:00 (12 год)[4];
  • Підрахунок голосів – 20:00 – 6:00 (10 год);
  • Транспортування протоколів до ТВК (3 члени ДВК) – 3 год;
  • Всього 28 год, тобто 7 масок на одну особу.

Так, на прикладі середньої ДВК зі складом 14 осіб[5], загальна кількість масок складатиме: 87 штук (84 штук на 25 годин роботи всіх членів ДВК + 3 штуки для членів ДВК, що беруть участь у транспортуванні протоколоів та передачі їх до ТВК).

Розрахунок кількості захисних масок на одну особу при організації голосування за місцем перебування:

  • 1 захисна маска – на кожне відвідування такого виборця.

Витяг зі списків виборців для голосування за місцем їх перебування складається дільничною виборчою комісією на її засіданні у суботу напередодні дня виборів.

Захисні щитки. Захисний щиток розраховується, виходячи з 1 шт. на одну особу.

Одноразові рукавички. Одноразові рукавички підлягають зміні кожні 2 години.

На підставі розрахунку годин роботи одного члена ДВК, приблизна кількість одноразових рукавичок складає:

  • Всього 28 год., тобто 14 пар на одну особу.

Розрахунок кількості одноразових рукавичок на одну особу при організації голосування за місцем перебування:

  • 1 пара одноразових рукавичок – на кожне відвідування такого виборця.

Витяг зі списків виборців для голосування за місцем їх перебування складається дільничною виборчою комісією на її засіданні у суботу напередодні дня виборів.

Дезінфікуючі (антисептичні) засоби.[6]

  • 1 використання – 3 мл. За відсутності одноразових рукавичок, бажано використання дезінфікуючого (антисептичного) засобу не рідше одного разу на годину.
  • Всього 28 год, тобто 84  мл на одну особу;
  • 10 мл на протирання однієї контактної поверхні (день голосування). Кожні 2 години всі контактні поверхні  (письмові ручки у кабінах для голосування, дверні ручки, поручні, сидіння тощо) мають піддаватись протиранню дезінфікуючими засобами:
  • У середньому 20 поверхонь (столи, стільці, полички для заповнення виборчого бюлетеня всередині кабінки) * 10 мл = 200 мл * 6 раз (12 годин / 2) = 1,200 мл;
  • Виборча скринька для голосування виборців, у яких виявлено підвищення температури тіла понад 37,2 °С та/або симптоми респіраторних захворювань, та виборча скринька для голосування виборців за місцем перебування – 500 мл;
  • Письмові ручки – 300 мл;
  • Загалом 2 літри дезінфікуючого засобу на протирання контактних поверхонь.

Бажано мати зволожувачі для пальців для підрахунку бюлетенів та контрольних талонів:

  • 7 штук на комісію.

Прилади для безконтактного температурного скринінгу. Температурний скринінг проводиться усім особам, які заходять до приміщень для голосування та приміщень виборчих комісій, перед входом до таких приміщень, а також усім особам, які беруть участь в організації голосування виборців за місцем перебування.

  • 2 прилади на 1 дільницю

* ТВК і ДВК бажано запросити роз’яснення від Міністерства охорони здоров’я щодо додаткових протиепідемічних заходів на спеціальних виборчих дільницях.

Цей орієнтовний підрахунок не розповсюджується на поліцейських, а також на всіх інших суб’єктів виборчого процесу, крім членів виборчої комісії (виборців, спостерігачів, представників політичних партій та кандидатів). Всі учасники виборчого процесу мають сумлінно та ефективно використовувати засоби індивідуального захисту весь час при перебуванні у приміщенні для голосування та приміщенні виборчої комісії, а також під час організації голосування за місцем перебування.

Цей документ був підготовлений Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) та Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії. Думки, висловлені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають точку зору USAID, урядів США, Канади або Великої Британії.


[1] Розрахунок враховує рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я та заснований на досвіді і фактичних даних проведення виборів в інших країнах в умовах пандемії, спричиненої Covid – 19.

[2] Засновано на рекомендаціях МОЗ України.

[3] Час розрахований на підставі практичних спостережень під час попередніх виборів.

[4] При організації голосування за місцем перебування, після кожного відвідування місця перебування виборця членами виборчої комісії та особами, які забезпечують виборчий процес, використані захисні маски та рукавички підлягають утилізації.

[5] Дільнична виборча комісія утворюється у складі:

1) для малих дільниць - 10-14 осіб;

2) для середніх дільниць - 12-16 осіб;

3) для великих дільниць - 14-18 осіб.

[6] Працівники виборчих дільниць мають періодично мити руки водою з милом задля видалення залишків спирту від дезінфікуючих (антисептичних) засобів та змиття мікробів.