19 жовтня спостерігачі ОПОРИ написали 4 заяви до поліції через поширення агітаційних матеріалів на зупинках громадського транспорту та без частини вихідних даних. Натомість, правоохоронці в області станом на 20 жовтня уже склали 32 протоколи про адміністративні правопорушення, ще одне повідомлення за заявою представника ОПОРИ внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зокрема, 19 жовтня спостерігач виявив агітаційні листівки на користь кандидатів у депутати Луцької міської ради Сергія Похи («Слуга народу»), Валерія Свиридюка («Європейська Солідарність»), а також кандидата на посаду Луцького міського голови Миколи Федіка (ВО «Свобода») та власне партії ВО «Свобода», котрі були наклеєні на дошці оголошень зупинки громадського транспорту.

Того ж дня аналогічне порушення зафіксували у місті Ковель. Зокрема, на одній із зупинок на вулиці наклеїли агітаційний плакат кандидата у депутати Волинської обласної ради Романа Микитюка («За майбутнє»).

Також на зупинці на вулиці Брестській у Ковелі наклеїли агітаційний матеріал на користь кандидатів у депутати Ковельської міської ради Наталії Оксенюк («Cлуга народу») та Валентина Чарнюка (ВО «Cвобода»).

У цей же день у Ковелі із агітаційного намету із символікою Радикальної партії Олега Ляшка поширювали агітматеріали, на яких були зазначені вихідні дані, окрім відповідальної за друк особи. Однак відповідно до вимог Виборчого кодексу, матеріал повинен містити таку інформацію у реквізитах. 

Тож спостерігачі ОПОРИ звернулися із заявами до правоохоронних органів із проханням перевірити законність поширення таких матеріалів.

Окрім того, 19 жовтня спостерігачі зафіксували листівки на користь Народного Руху України, розклеєні на електроопорах на вулиці Ярощука, та постер «Європейської Солідарності», почеплений на зовнішню стіну будівлі головного корпусу Волинського національного університету імені Лесі Українки у Луцьку.

У поліції Волині ОПОРІ повідомили, що станом на 19 жовтня в системі єдиного обліку зареєстровано 91 повідомлення про події, пов’язані із виборчим процесом. Найбільшу кількість зафіксували у Луцькому (24) та Ковельському (19) відділах поліції та Нововолинському відділенні поліції (6). Із 91 повідомлення одне внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 3 статті 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборця,  учасника референдуму). 

Також за матеріалами єдиного обліку складено 32 адмінпротоколи. 12 із них стосуються порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, 7 – через порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів, 6 – через виготовлення або розповсюдження агітматеріалів без зазначення вихідних даних, 4 – через порушення порядку опублікування документів, пов’язаних із проведенням виборів, референдуму, 1 – через завідомо неправдивий виклик та ще 2 – за порушення правил благоустрою.

Зауважимо, що ОПОРА на Волині вже неодноразово фіксувала порушення порядку виготовлення та поширення агітаційних матеріалів з боку учасників виборчого процесу.

Відповідно до частини 2 статті 53 Виборчого кодексу України друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно із статтею 212-13 Кодексу України про Адміністративні Правопорушення виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розповсюдження відповідних матеріалів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У частині 17 статті 57 Виборчого кодексу України йдеться, що розміщення матеріалів передвиборної агітації, зокрема, на зупинках громадського транспорту, забороняється.

Відповідно до статті 212-14 КУпАП порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.