У жовтні в Харкові та Малій Данилівці спостерігачі ОПОРИ зафіксували низку випадків пошкодження агітаційних банерів та палаток кандидатів від осередків партій “Блок Світличної Разом! та “Опозиційна платформа - За життя”.

19 жовтня кандидат на посаду Харківського міського голови від партії “Блок Світличної Разом!” Ігор Черняк виклав відео, на якому невідомі розмальовують його агітаційний куб фарбою. “Харьков. Сегодня. Среди белого дня!”, - написав кандидат.

Відділ комунікації поліції Харківської області повідомив, що 19 жовтня до Немишлянського відділу поліції надійшла заява від 38-річного чоловіка про те, що на проспекті Московському невідомі чоловіки розмалювали агітаційні білборди. За адресою виїжджала слідчо-оперативна група. Як з'ясувалося, невідомі чорною фарбою пошкодили 8 білбордів. Речові докази вилучені. Слідчим відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Особи зловмисників встановлюються.

Про ще один факт пошкодження агітаційного кубу повідомив кандидат у депутати міської ради від цієї політсили Олексія Андрєєва. Куб було облито зеленкою. 

Фото з фейсбуку Олексія Андрєєва

Раніше представники ОПОРИ зафіксували пошкодження низки банерів кандидата в депутати Харківської облради від “Блоку Світличної Разом!” Сергія Ряполова. Пошкоджені банери зафіксували на вулицях Героїв праці, Академіка Павлова та Салтівське шосе. На банері чорною фарбою було написано “Вор”. Крім того, представник ОПОРИ зафіксував, як на одному з банерів дописували “Не вор”.

У Малій Данилівці представники ОПОРИ фіксували порізані банери представників тієї ж політичної сили - кандидата на посаду голови Малоданилівської селищної громади Євгена Красникова та кандидата в депутати тієї ж ради Євгена Полозкова.

Крім того, з 11 по 14 жовтня представники партії “Опозиційна платформа - За життя” заявили про пошкодження агітаційних банерів та наметів у різних районах міста Харкова.

“Скільки б не різали і не ламали, реальних аргументів проти «Опозиційною платформи -за життя» у наших опонентів немає”, - писав у Facebook голова міського осередку партії, кандидат в депутати Харківської міської ради Андрій Лесик.

За даними відділу комунікації поліції Харківської області, 11 жовтня Немишлянського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що по проспекту Тракторобудівників група невідомих чоловіків у медичних масках на обличчі нівечила агітаційні плакати. Як з'ясували поліцейські, шість чоловіків пошкодили агітаційні плакати, які знаходилися на узбіччі дороги. Свої дії вони фіксували на відео.

Наступного дня до Немишлянського відділу поліції надійшло ще одне повідомлення про те, що  двоє невідомих чорною фарбою розмалювали агітаційні стенди,  розташовані на узбіччі дороги по проспекту Московському. Правоохоронці вилучили пошкоджені плакати. Слідчим відділом Немишлянського відділу поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Слідчим Слобідського відділу поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України за фактом пошкодження агітаційного намету політичної партії по проспекту Гагаріна. 12 жовтня близько 14:30 двоє невідомих чоловіків облили намет зеленкою та порвали його, після чого втекли.

У ст. 296 Кримінального кодексу України йдеться про те, що хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, - карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.