У Житомирі на території парку відпочинку “Крошенський” 18 жовтня кандидат у депутати міськради  від “Опозиційної платформи - За життя” Володимир Тичина відкрив “Сквер дружби народів” та ініціював для місцевих жителів риболовлю, кожен міг безкоштовно забрати собі по 3 кг риби.  Парк перебуває на балансі приватного ВЖРЕП  №4, власником якого є Володимир Тичина.

Оголошення розмістили в соцмережі та на електроопорах в мікрорайоні Крошня.

“18 жовтня 2020 року ПП «Парк Крошенський» розпочинає спуск середнього ставка (на якому знаходяться альтанки на воді).Запрошуємо всіх мешканців взяти участь у БЕЗКОШТОВНОМУ відлові риби. Кожному безкоштовно дозволяється вибрати вудками, підсаками та вручну до 3-х кг улову. Виловлювати рибу сітками та електровудками забороняється…”, – йдеться в оголошенні.

Ловити рибу мали змогу лише жителі мікрорайону Крошня, прописку збирались перевіряти за паспортом.                          

“Відповідаємо на популярні питання: Приналежність до мікрорайону Крошня будуть перевіряти за припискою у паспорті, для БЕЗКОШТОВНОЇ РИБАЛКИ ТА 3-ЬОХ КГ РИБИ НА ЛЮДИНУ. Місця для вилову позначені на фото попередньої публікації - анонсу червоним кольором”, – йдеться у оголошенні.

За словами спостерігача ОПОРИ, паспорти охочих порибалити так і не перевіряли. 

У коментарі ОПОРІ Володимир Тичина розповів, що ставок приватний.

“То приватний став і хазяїн дав добро на спуск води. Він 5 років не спускав. Територія навкруги, то власність міста, у нас є дозвіл на проведення благоустрою, а став приватний. Власник дав клич, що він хоче спустити берега, прохлорувати, запустити нову рибу. Він кинув клич, що, будь ласка, приходьте, і ми звісно підтримали, бо коли дають, то треба брати”, – сказав Тичина. 

Перед анонсованою риболовлею на території парку відпочинку кандидат у депутати міської ради Володимир Тичина та кандидатка на посаду міської голови Наталія Леонченко  відкрили сквер “Дружби народів”. Присутнім роздавали агітаційні матеріали кандидата Тичини. На території парку також був агітаційний намет кандидатів. 

“Там ми відкрили сквер “Дружби народів” в режимі онлайн, трохи люди посходились. Відкрили  на території парку “Крошенський”, який символізує дружбу між народами і плюс це були меценати і національності, які приймали активну участь у розбудові Крошні у 18, 19 та 20 столітті. Там чотири камені - чехам, які будували Крошню, полякам, українцям і росіянам, тому що теж вони там будували. Ми відкрили сквер, положили квіти. Я там будую, я директор ПП “ВЖРЕП №4” у нас є рішення виконкому щодо проведення благоустрою від 2015 року, де нам надали дозвіл на проведення благоустрою. Там із болота, чагарників, свалки сморід стояв ми  каналізацію ліквідували, зробили площадочку, фонарі, лавочки, тротуар, земельку, травичку. Це все за власні кошти. Я депутат по тому окрузі 4 рази і приємне з корисним поєдную”, – розповів Тичина.

Спостерігач ОПОРИ розповідає, що після відкриття група молодиків облила зеленкою камінь росіянам. На місце викликали поліцію. 

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі в мікрорайоні Крошня 18 вересня невідомі молодики облили зеленкою чинного депутата міської ради (фракція “Опозиційний блок”) та тоді ще потенційного кандидата від партії “Опозиційна платформа – За життя” Володимира Тичину.

Варто також зазначити, що експерти ОПОРИ підготували детальний текстовий експлейнер про різновиди підкупу виборців, відповідальність за нього та алгоритми дій з боку суб’єктів виборчого процесу, виборців та поліції.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.