З ОПОРОЮ зв’язалися місцеві жителі с. Зайцеве та с. Красне Синельниківського району та поскаржилися, що за їхньою адресою включені до списку виборців невідомі люди. ОПОРА звернулася до поліції.

Ольга Крохмальна, яка проживає у с. Зайцеве на вул. Осипенка повідомила, що до її будинку принесли запрошення для п’яти осіб, які там фактично не проживають. «Я ніколи не чула нічого про цих людей, в моєму будинку вони не прописані», - сказала Ольга Крохмальна.

 

Валентина Логвиненко, яка проживає у с. Красне на вул. Соборна в Зайцівській сільській громаді розказала, що до неї на час виборів приписано п’ять осіб. «Я їх не знаю. Я перевірила списки виборців, до мене приїжджав дільничний, я йому підписала заяву, що ці люди тут не проживають. Я хочу з’ясувати? як це трапилось, на попередніх виборах такого не було. Я нікому в житті не здавала в оренду свій будинок», - сказала Валентина Логвиненко. 

Згідно з даними Державного реєстру виборців, на виборчій дільниці №120501 (с. Зайцеве, с. Калинівка) зареєстровано 821 виборець. На дільниці №120502 (с. Красне, с. Очеретувате, с. Тернове) – 163 виборця, 5 з них додалися в період з серпня по жовтень. До Зайцівської сільської громади для голосування на місцевих виборах прибули 157 осіб, це один з найбільших показників в Дніпропетровській області. 

Спостерігач ОПОРИ написав заяву до Синельниківського відділу поліції про можливе правопорушення.

Раніше ОПОРА вже повідомляла про те, що поліція опитує свідків щодо зміни виборчої адреси 156 осіб у Зайцівській громаді. 

Згідно зі статтею 158 Кримінального кодексу України умисне надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або інше несанкціоноване втручання в роботу Державного реєстру виборців карається позбавленням волі на строк від 2 до 4 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5 років. А в разі повторного вчинення, за попередньою змовою групою осіб, службовими особами – позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5 років.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.