Згідно з нормами Виборчого кодексу України зміст бюлетеня для голосування на місцевих виборах 25 жовтня мають затвердити не пізніше 7 жовтня. Станом на 18 жовтня Бердянська міська ТВК у Запорізькій області досі не виконала цих вимог. Також 18 жовтня члени цієї комісії завітали до Запорізької обласної ТВК для отримання бюлетенів з виборів депутатів до Запорізької обласної ради. Оскільки їхня постанова не була оформлена належним чином їм запропонували оформити оновлену версію цього документа в приміщення Запорізької облради.

Як повідомляла ОПОРА, 14 жовтня після припинення повноважень повного складу Бердянської міської ТВК Бердянського району Запорізької області ця комісія провела засідання з оновленими членами. Цього дня до 21.00 за вимогою виборчої комісії вищого рівня уповноважені особи мусили привести виборчу документацію до вимог закону і  надіслати у ЦВК копії постанов прийнятих з 25 вересня по 12 жовтня. Це зобов’язання не виконали, оскільки голова Бердянської міської ТВК Антон Сущенко запропонував звернутися до ЦВК з проханням про надання роз’яснення щодо порядку і способу виконання її вимог. Після суперечки із викликами до поліції наступне засідання призначили на 15 жовтня.

Під час засідання 15 жовтня в усній формі члени комісії затребували від Антона Сущека протокол засідання від 9 жовтня, де мали б бути зафіксовані можливі протиправні дії комісії попереднього складу. Адже раніше цей документ для ознайомлення ТВК не надавався. Також члени комісії нагадали голові про прохання надати їм постанову від 7 жовтня, які затребувала своїм рішенням ЦВК. Під час подальшого засідання з’ясувалося, що при передачі  колишньою головою ТВК Інною Власовою робочої документації Антону Сущенку згадані документи там були відсутні. Не проголосувавши схвально за жодне рішення порядку денного Бердянська міська ТВК завершила роботу і призначила наступне засідання на 17.00 16 жовтня. 

На засіданні 16 жовтня члени ТВК нагадали, що 7 жовтня, згідно із процедурою передбаченою Виборчим кодексом України, попередній склад комісії затвердив постанову про зміст виборчого бюлетеня. У відповідь голова  Антон Сущенко підтвердив, що тексту цієї постанови він не має. 

Натомість Антон Сущенко виніс на голосування проєкт постанови про затвердження тексту виборчих бюлетенів депутатів міськради та міського голови Бердянська.  Цей проєкт ставився на голосування двічі й жодного разу не набрав потрібної кількості голосів для затвердження.

Невдовзі на засіданні з’явилася особа, яка представилася кандидатом від політичної партії «За майбутнє», і вимагала від голови, щоб ТВК скасувала реєстрацію партії «За майбутнє» на виборах до Бердянської міськради. На зауваження, що таке скасування здійснене постановами ЦВК та рішенням суду особа у відповідь продовжувала висувати свої вимоги.

Подальший перебіг роботи комісії продовжився суперечками, оскільки на засідання завітали журналісти, які не були зареєстровані для перебування під час роботи комісії. ТВК закрила засідання.

У коментарі ОПОРІ телефоном секретар Бердянської міської ТВК Марія Новікова підтвердила, що станом на 18 жовтня досі не прийнятий текст бюлетеня, комісія більшістю голосів відмовляється виконувати рішення суду. 

Також 18 жовтня члени згаданої комісії відповідно до норм передбачених Виборчим кодексом України приїхали до Запорізької обласної ТВК для отримання бюлетенів з виборів депутатів до Запорізької обласної ради. З’ясувалося, що для проведення цієї процедури постанова міської ТВК не оформлена належним чином. У ній була помилка в прізвищі секретаря засідання комісії та не уточнювалося, які саме бюлетені вони мають отримати. Члени Запорізької обласної ТВК запропонували оформити оновлену версію постанови в приміщенні Запорізької облради.

Згідно із частиною 2 статті 240 Виборчого кодексу України затвердження тексту виборчого бюлетеня з виборів депутатів обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради та сільського, селищного, міського голови для голосування у відповідному виборчому окрузі  та встановлення його ступеня захисту має бути здійснене до не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування (до 7 жовтня 2020 року включно).

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 242 Кодексу міська ТВК отримує в упаковці підприємства-виготовлювача виготовлені виборчі бюлетені  з виборів депутатів  міської (міст з районним поділом) ради та відповідного міського голови не пізніш як за дев’ять днів до дня голосування (до 15 жовтня 2020 року включно).

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.