У період з 7 по 18 жовтня спостерігачі ОПОРИ фіксували зіпсовану зовнішню політичну рекламу у Херсонській області. Найбільше пошкоджених білбордів із зображенням символіки політичних партій «Наш край» та «Блок Володимира Сальдо».

9 рекламних щитів із зображенням кандидатів від політичної партії «Наш край» залили чорною та червоною фарбами. Більшість пошкоджених білбордів розташовані на околицях сіл Раденськ, Великі Копані та у місті Скадовськ. Один білборд зафіксований у селищі Чаплинка Херсонської області.

На своїй сторінці у Facebook кандидат у депутати Херсонської обласної ради від «Нашого краю» Сергій Рибалко опублікував відео, записане біля пошкодженого білборду. «Звісно, коли написано, що ми господарники, а не слуги і господарі, то слугам, які зараз стали господарями – не подобається це», – зазначає на відео Сергій Рибалко.

У Херсоні, Новій Каховці, селищі Антонівка та селі Великі Копані ОПОРА зафіксувала пошкоджені білборди політичної партії «Блок Володимира Сальдо». Здебільшого, на зіпсованих щитах було зображення кандидата на посаду міського голови Херсона та лідера партії Володимира Сальдо. У селищі Антонівка залили червоною фарбою рекламу з портретом Ігоря Семенчева – кандидата у депутати Херсонської міської ради та чинного селищного голови Антонівки.

Червоною фарбою пошкодили рекламні банери із зображенням Еліни Нікітєнкової – кандидатки на посаду міського голови Херсона від політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка».

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували пошкоджені білборди політичних партій «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Нам тут жити!» та «УДАР».

Такі дії можуть мати ознаки хуліганства (ст. 296 Кримінального кодексу України)  або дрібного хуліганства (ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення), а також можуть розглядатися як перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна (ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України).  

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)