Протягом перших двох тижнів жовтня на носіях зовнішньої реклами Луганської області активно були представлені 5 партійних структур та 9 місцевих політиків. При цьому, політична реклама активно розповсюджувалася навіть у містах, де вибори 25 жовтня проводитися не будуть.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганщини.

За даними рекламних агенцій Луганщини, наразі в області 186 офіційно встановлених металоконструкцій, які призначені та готові до використання для розміщення зовнішньої реклами. З них 117 сконцентровані у агломерації  Сєвєродонецьку (49) -  Лисичанську (46) - Рубіжному (22).

Спостерігачів ОПОРИ здійснити моніторинг 5 міст: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Кремінна та Старобільськ. Окремо слід підкреслити, що у Сєвєродонецьку та Лисичанську вибори не будуть проводитися 25 жовтня поточного року, втім, міста насичені свіжою політичною рекламою.

Загалом, на білбордах області представлені 5 політичних партій. Як і у вересні,  абсолютним кількісним лідером є «Опозиційна платформа – За життя» з серією постерів «має команду професіоналів», «зможе відновити економіку» та «зможе зберегти медицину». Так, у 5 вищеперелічених містах спостерігачі нарахували 43 плакати політсили: 14 – у Сєвєродонецьку, 15 – у Лисичанську, 7 – у Рубіжному, 4 – у Кремінній та 3 – у Старобільську.

Умовне друге місце знову посіла «Слуга народу» (плакати «Буде так, як вирішиш ти», «України – це ти!»), яка займає у сукупності 20 білдордів у зазначених містах (8 у Лисичанську, 5 у Рубіжному, 4 у Сєвєродонецьку та 3 у Кремінній).

Натомість «Європейська солідарність» орендує 17 носіїв зовнішньої реклами (у тому числі, з «іменними»), «Перемога Пальчевського» – 17, а партія «За майбутнє» – 9 рекламних площ.

У 5 містах області, де проводилося дослідження, 5 зазначених політичних сил займають 106 рекламних металоконструкцій, що становить близько 57% від загальної кількості білбордів на Луганщині.

При цьому, поряд із всеукраїнськими політичними гравцями (партіями), на бордах було зафіксовано присутність 9 осіб – політиків місцевого рівня. Розповсюдження таких рекламних постерів локалізувалося у містах Кремінна, Рубіжне та Сєвєродонецьк. Так, у Кремінній є реклама на користь екснардепа Володимира Струка «Не словами, а делами! Владимир Струк» (3 постери), який балотується на посаду Кремінського міського голови.

Найбільшою насиченістю «іменною» політрекламою на носіях зовнішньої реклами відрізняється місто Рубіжне. Так, кандидат на посаду Рубіжанського міського голови від «Опозиційної платформи – За життя» Анатолій Бусєнков розмістив борди з власним портретним зображенням на тлі партійної символіки разом із співголовою партії Юрієм Бойком. При цьому, тест на постерах надрукований російською мовою, що стало підставою для звернення представників ОПОРИ до ГУ НП в Луганській області. Також на носіях зовнішньої реклами присутні портрети представників «Опозиційної платформи – За життя» Андрія Раднинського, Вадима Маслова (кандидати від партії до Рубіжанської міськради) та Ростислава Дубового (перший кандидат у списку партії до Сєвєродонецької райради).

Поряд із партійцями «Опозиційної платформи – За життя», іменним постером на сітілайтах відзначився і кандидат на посаду Рубіжанського міського голови від партії «Справедливість» Дмитро Мухтаров (також є першим у списку партії до зазначеної міськради).

Крім того, у Сєвєродонецьку зафіксовані борди «Європейської солідарності» з місцевим колоритом – уособленням: портретами Юлії Чехути, Ігоря Цвєтного (кандидати-списочники від «Європейської солідарності» до Сєвєродонецької райради)  та очільника обласного осередку «ЄС» Сергія Шакуна.

«Чим ближче до виборів – тим більше обличь на носіях зовнішньої реклами, це цілком закономірний процес. Політики хочуть запам’ятатися виборцям безпосередньо перед голосуванням. Втім, як вдалося нам дізнатися із спілкування із власниками бордів, усі угоди про оренду носіїв реклами укладені до 23 жовтня включно, тобто, до «дня тиші». В залежності від умов, власники рекламних площ мають до дня тиші зняти або заклеїти зображення політиків. Тому сподіваємося на відсутність агітації напередодні та в день голосування», — відзначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)