Протягом жовтня ОПОРА на Донеччині зафіксувала низку подій в рамках виборчого процесу з ознаками порушень – недотримання територіальними комісіями календарного плану ЦВК, перешкоджання роботі спостерігачів, напади на кандидатів тощо. Також спостерігається підвищення активності використання кандидатами зовнішньої політичної реклами та реклами у мережі Facebook, організовуються офлайн-заходи – форуми, сімейні свята, спортивні змагання та автопробіги. 

У жовтні в роботі територіальних виборчих комісій спостерігачі ОПОРИ зафіксували низку порушень. За словами координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області, Костянтинівська міська ТВК сформувала дільничні виборчі комісії з порушенням строків Календарного плану ЦВК. «З кінця вересня і до 7 жовтня включно Дружківська міська ТВК не реєструвала представників ОПОРИ офіційними спостерігачами на місцевих виборах, хоча, відповідно до законодавства повний пакет документів було надано комісії 28 вересня.  У Мангушський селищній  ТВК представникам ОПОРИ видали посвідчення офіційних спостерігачів, але це відбулося з процедурними порушеннями – без прийняття відповідної постанови комісії», –  розповіла координаторка. 

Для організації голосування та підрахунку голосів на місцевих виборах 2020 року на території Донецької області створено 917 дільничних виборчих комісій. Орієнтовна кількість виборців, які мають право голосу на виборах депутатів міської, сільської, селищної ради, становить 1 141 831 громадян. Нагадаємо, що відповідно до постанови ЦВК від 08.08.2020 № 161 визначено 10 територіальних громад Донеччини, на території яких неможливо провести перші вибори депутатів відповідних місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, а саме: Світлодарська, Торецька, Волноваська, Вугледарська, Мар’їнська, Авдіївська міські територіальні громади; Мирненська, Ольгинська, Очеретинська, Сартанська селищні територіальні громади.

Микола Семенишин, начальник поліції у Донецькій області під час пресконференції зазначив: «Як поліція Донеччини, так і правоохоронні органи, готові до забезпечення публічного порядку під час місцевих виборів на території Донецької області. Ми сьогодні констатуємо, що з початку виборчого процесу зареєстровано 360 повідомлень про можливе порушення виборчого законодавства. Складено 29 протоколів та внесено до Єдиного Реєстру досудових розслідувань 27 кримінальних правопорушень. Найхарактерніші порушення, а саме 207 випадків, – це порушення передвиборної агітації. Поліцією задокументовано також 7 фактів хуліганства та 10 можливих фактів підкупу виборців. В цілому ситуація в області контрольована, оперативна обстановка перебуває під контролем правоохоронних органів. Ми повністю готові до забезпечення порядку. Враховуючи вибори, які відбулися минулого року, ми для себе розуміємо, як потрібно реагувати на виклики. Це і організація вибухотехнічної, і кінологічної служби, бо минулого року були факти можливого замінування дільничних виборчих комісій».

Спостерігачі ОПОРИ у Костянтинівці, Дружківці, Бахмуті, Краматорську, Слов’янську, Маріуполі зафіксували білборди без вихідних даних зі згадками місцевих організацій політичних партій, які провели конференції та висунули своїх кандидатів, а також борди кандидатів на посади міських голів. Поліція сповіщена про ці випадки та перевіряє ймовірні порушення виборчого законодавства. Зовнішня друкована агітація повинна містити вихідні дані, тобто відомості про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів (ч. 13 ст. 57 Виборчого кодексу України), що свідчить про те, що агітаційна продукція виготовлена за рахунок коштів з виборчого фонду. 

Окремі інциденти з порушенням чинного законодавства були зафіксовані у Слов’янську. Так, учні  місцевої школи розносили по домівках жителів газети, що мають ознаки агітації. У друкованих матеріалах розміщене зображення Вадима Ляха – чинного міського голови, який також є кандидатом на цю ж посаду. Залучення школярів до розповсюдження агітаційних матеріалів суперечить ст. 6 Закону України "Про освіту", а саме невтручанню політичних партій в освітній процес, а також порушує принцип політичної нейтральності в закладах освіти. 

Також у Слов‘янську 16 жовтня здійснено напад на кандидата на посаду міського голови від партії «Опозиційна платформа – За життя» Павла Придворова. Стосовно цього  факту на сайті Слов’янського відділу поліції є офіційне роз'яснення. 10 жовтня в Мирнограді невідомі вчинили напад на кандидата на посаду міського голови від політичної партії ВО «Батьківщина», допис з'явився на сторінці партійного осередку у фейсбуку 17 жовтня. За сигналом ОПОРИ поліція розпочала перевірку даного факту.

Мешканець Краматорська звернувся до суду у зв'язку з тим, що міська виборча комісія відмовилася надати йому безкоштовно в електронному вигляді відомості про кандидатів у депутати міської ради та на посаду міського голови, а також копії постанов комісії. За копіювання цієї інформації та надання в електронному вигляді комісія встановила плату в сумі 931,52 гривень. Донецький окружний адміністративний суд визнав рішення комісії протиправним. Комісія подала апеляцію, яку суд теж відхилив.

Щодо активності виборчого процесу, то у жовтні ОПОРА провела моніторинг агітаційних матеріалів політичних партій та кандидатів на посаду міських голів. Традиційно у агітаційних газетах розміщені статті-знайомства з кандидатами, зустрічаються рейтинги та результати соцопитувань. Зазначимо, що багато агіток видані російською мовою. Такі видання поширюють осередки  політичних партій «Наш край», «Опозиційна платформа – «За життя», «За майбутнє», «Партія миру та розвитку», «Порядок», а також кандидати на посаду голови міста Андрія Панкова (Краматорськ), Вадима Бойченка – чинного міського голови Маріуполя. Окрім того, партії та кандидати проводять активну офлайн-роботу з виборцями. Як зафіксувала ОПОРА, політична партія «Слуга народу» головний акцент зробила на організацію розважальних заходів. У Маріуполі 10 жовтня провели Зе!Форум та збирали підписи жителів під екологічним маніфестом – «Мариуполь должен стать ЗЕленым». Представники політичної партії «Опозиційна платформа – «За життя» також провели форум у містах Донеччини, автопробіг та роздавали лікарям у Краматорську засоби індивідуального захисту. У Костянтинівці від імені тієї ж партії було організовано захід з безкоштовним чаюванням. У Хлібодарівський приймальні народного депутата України Дмитра Лубінця, кандидата від політичної партії «За майбутнє» 13 жовтня всім бажаючим безкоштовно роздавали окуляри. Зауважимо, що такі дії мають ознаки непрямого підкупу виборців. Відповідно до абз. 2 ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів, пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області наприкінці зазначила: «Ми всіх закликаємо, якщо ви стаєте свідками протиправнх порушень, звертатися до правоохоронних органів і заявляйте про такі випадки».

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області, здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.