Що менше часу залишається до виборів, то частіше ОПОРА фіксує на Хмельниччині випадки поширення чорного піару. Друковані матеріали проти кандидатів і без вихідних даних за тиждень до виборів виявили в Кам’янці-Подільському та Волочиську.

У Кам’янці-Подільському «Суспільно-політичний бюлетень інститутів громадянського суспільства «Нескорений Кам’янець» з’явився в ніч на 18 жовтня під дверима мешканців будинку за адресою: вул. 30 років Перемоги, 8. У бюлетені без жодних вихідних даних наявна лише одна публікація – «Як замовник кривавого вбивства солдат Михайло Посітко став маріонеткою місцевого олігарха директора ПАТ «Гіпсовик» Постового». Матеріал спрямований проти кандидата на посаду міського голови Кам’янця-Подільського від ВО «Свобода» Михайла Посітка та кандидатів у депутати Кам’янець-Подільської міської ради від цієї політичної сили. У статті йдеться про загибель військовослужбовців Національної гвардії під час мітингу ВО «Свобода» біля Верховної Ради 31 серпня 2015 року. Автори публікації уже на її початку обіцяють «оприлюднити імена замовників кривавого теракту», а пізніше зазначають про нібито причетність місцевих осередків «Свободи» до вказаних подій. Насамкінець звертаються до кам’янчан зі словами, які спонукають не голосувати за представників зазначеної партії.

Водночас кандидатка від ВО «Свобода» Ірина Шелепницька, яка також фігурує в бюлетені, ще 16 жовтня повідомила, що звернулася з приводу розповсюдження неправдивої інформації до поліції.

Нагадаємо, що матеріал зі схожими звинуваченнями ОПОРА фіксувала на початку вересня у газеті «Вечірній Кам’янець». Тоді пресслужба партійного осередку ВО «Свобода» заявила, що мета публікації – «очорнити  ім’я Михайла Посітка, зіграти на найчистіших емоціях жалю за загиблими».

У Волочиську листівки з ознаками чорного піару поширювали на вул. Незалежності. Агітки проти кандидата в депутати Хмельницької обласної ради від партії «За конкретні справи» Олега Собуцького без вихідних даних виявили вранці 18 жовтня. Аркуш, задрукований з обох боків, та із заголовком «За рідний Волочиськ! Газета справжніх патріотів міста» містить дві публікації: «Звернення патріотів Волочиська до земляків!» та «Конкретні» справи кандидата Собуцького». Обидва матеріали спрямовані проти кандидата та висвітлюють його діяльність з негативного боку. У «Зверненні патріотів Волочиська до земляків!» містян відкрито і зі звинуваченнями в бік кандидата Собуцького закликають не підтримувати його на виборах.

Зазначимо, що в частині 1 статті 277 Цивільного кодексу України йдеться про те, що фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

«З наближенням виборів ОПОРА фіксує щораз більше випадків чорного піару. Ми закликаємо здійснювати агітаційну діяльність в межах закону. Виборче законодавство дозволяє агітувати проти кандидатів. Як і будь-яка інша політична реклама, листівки чи бюлетені з контрагітацією повинні містити вихідні дані та бути оплачені з виборчого фонду партії чи кандидата», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. 

У частині 2 статті 53 Виборчого кодексу України йдеться про те, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Частина 1 статті 53 Кодексу визначає, що кандидат, партія (організація партії) – суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) – суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)