Формування ДВК у Дніпрі супроводжувалося численними скандалами, викликами поліції. Через тиждень суперечок були сформовані 425 дільничних виборчих комісій, в них найбільше керівних посад отримали представники партії «Слуга народу». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Члени Соборної, Центральної, Новокодацької районних в місті Дніпрі ТВК склали акти про порушення на членів комісій, які неодноразово ігнорували засідання. Голова Соборної районної в місті ТВК Дарина Баден поскаржилася поліції на відсутність на робочому місці членів Дніпровської міської ТВК. 3 жовтня о 13:05 голова Соборної районної в місті ТВК Дарина Баден привезла акти до Дніпровської міської ТВК, але документи у неї не змогли прийняти через відсутність секретаря та журналу реєстрації вхідної документації. Через це голова Соборної районної в місті ТВК звернулася із заявою до поліції.

На 2 жовтня було призначено засідання Соборної районної у місті Дніпрі ТВК для проведення процедури жеребкування. Воно не відбулося через відсутність кворуму. На засідання не з’явилися члени комісії від партій: «За майбутнє», «Солідарність жінок України», «Херсонці», «Громадська сила» по 2 члени комісії від партій «Голос», «Слуга народу», ВО «Батьківщина». Соборна районна у місті Дніпрі ТВК сформувала 8 жовтня 70 ДВК, з них 47 великих, 15 середніх, 8 малих. Найбільше членів ДВК має партія «Європейська солідарність» - 190 осіб, найменше партія «Голос» - 5. Серед керівного складу комісій найбільше представників від партії «Слуга народу» - 51 особа, від партії «Опозиційний блок – За життя» - 19 представників, «Батьківщина», «Громадська сила» - 16, «Справа» - 13, «Європейська солідарність» та «Пропозиція» - по 11. 16 осіб від кандидата на посаду міського голови Дніпра Бориса Філатова, 15 від Павла Атаманчука, 11 від Загіда Краснова. 

На 3 жовтня було призначено засідання Центральної районної у місті Дніпрі ТВК для проведення процедури жеребкування. Воно не відбулося через відсутність кворуму. Наступне засідання було оголошене на 18:00 того ж дня, воно також не відбулося через відсутність кворуму. Центральна районна у місті Дніпрі ТВК сформувала 5 жовтня 30 ДВК, з них 16 великих, 11 середніх, 3 малі. Найбільше членів ДВК має партія «Опозиційна платформа  – За життя» - 61 особа, найменше «Голос» - 8. Серед керівного складу комісій найбільше представників від партії «Слуга народу» - 22 особи, від партії «Опозиційна  платформа  – За життя» - 12 представників, ВО «Батьківщина» та «Громадська сила» - по 6. 8 осіб від кандидата на посаду міського голови Дніпра Павла Атаманчука.

З жовтня на засіданні Чечелівської районної у місті Дніпрі ТВК намагалися провести жеребкування, але через конфлікти викликали поліцію.

Чечелівська районна у місті Дніпрі ТВК сформувала 8 жовтня 51 ДВК, з них 36 великих, 12 середніх, 3 малі. Найбільше членів ДВК має партія «Європейська солідарність» - 102 особи, найменше «Голос» - 5. Серед керівного складу комісій найбільше представників від партії «Слуга народу» - 37 осіб, від партії «Опозиційна  платформа  – За життя» - 14 представників, ВО «Батьківщина» - 12, «Пропозиція» - 9. 10 осіб від кандидата на посаду міського голови Дніпра Павла Атаманчука, по 7 від Бориса Філатова та Загіда Краснова. 

1 жовтня було призначено засідання Новокодацької районної у місті Дніпрі ТВК для проведення процедури жеребкування. Воно не відбулося через відсутність кворуму. На засіданні Новокодацької районної в місті ТВК 5 жовтня вже були присутні 17 членів комісії. Розглядалося питання про формування та утворення ДВК, за яке не проголосувало більше половини складу комісії.

2 жовтня члени Новокодацької районної у місті Дніпрі ТВК знову намагались провести процедуру жеребкування. За списком реєстрації членів комісії на засіданні були присутні 10 членів комісії. Під час засідання виник конфлікт, який продовжувався навіть після оголошення головою комісії перерви у засіданні, приблизно до 23 години. На місці подій перебували члени Дніпровської міської ТВК, поліцейські, кандидати та представники різних партій. За словами голови Новокодацької районної у місті Дніпрі ТВК Марини Горностаєвої засідання комісії заважала проводити група людей. 

Поліція зареєструвала кілька звернень від різних осіб про події, які відбувалися протягом всього вечора. Продовження було призначено на 3 жовтня, але воно не відбулося через відсутність кворуму.

Новокодацька районна у місті Дніпрі ТВК сформувала 8 жовтня 72 ДВК, з них 59 великих, 9 середніх, 4 малі. Найбільше членів ДВК має партія «Опозиційна  платформа  – За життя» - 168 осіб, найменше «Голос» - 3. Серед керівного складу комісій найбільше представників від партії «Слуга Народу» - 54 особи, від партії «Опозиційна платформа – За життя» - 27 представників, ВО «Батьківщина» - 16, «Пропозиція» - 15. 28 осіб від кандидата на посаду міського голови Дніпра Бориса Філатова.

2 жовтня було призначено засідання Шевченківської районної у місті Дніпрі ТВК. На порядку денному були питання про призначення системного адміністратора та розгляду подання від партії «Блок Вілкула «Українська перспектива». Але через відсутність кворуму засідання розпочати не вдалося. 3 жовтня на засіданні Шевченківської районної у місті Дніпрі ТВК присутні 10 членів комісії розглядали питання, заплановані на попереднє засідання. Після їхнього розгляду голова запропонував включити до порядку денного питання про проведення жеребкування, з чим не погодився член комісії від партії «Голос». На його думку недоцільно починати жеребкування, якщо про нього не були попередньо повідомлені інші члени комісії. Голова комісії оголосив перерву. Після 30-хвилинної паузи питання про включення проведення жеребкування поставили на голосування, «за» - 10 осіб, рішення прийнято не було. Засідання закрили. 6 жовтня мало відбутися наступне засідання Шевченківської ТВК для проведення жеребкування кандидатур до складу ДВК. Перед початком засідання представники ВО «Батьківщина» та член Дніпровської міської ТВК Світлана Александрова заявили про те, що їм стало відомо про зникнення подання від ВО «Батьківщина» з кандидатурами до складу ДВК. Вони викликали поліцію та склали заяву. На засіданні голосуванням прийняли рішення провести жеребкування, але окремі члени комісії та представники партій, деякі кандидати заявили, що не мали можливості ознайомитися зі списками кандидатур, що виносяться на жеребкування. Після чого голова комісії покинув засідання, оголосивши перерву, а за деякий час члени комісії проголосували про перерву до 7 жовтня. Ситуація супроводжувалася чисельними скандалами.

Шевченківська районна у місті Дніпрі ТВК сформувала 8 жовтня 55 ДВК. Найбільше членів ДВК має партія «Європейська солідарність» - 135 осіб. Серед керівного складу комісій найбільше представників від партії «Слуга народу» - 41 особа, від партії «Опозиційна платформа – За життя» - 14 представників, ВО «Батьківщина» - 15, «Пропозиція» - 15. 16 осіб від кандидата на посаду міського голови Дніпра Бориса Філатова.

Індустріальна районна у місті Дніпрі ТВК 3 жовтня утворила 53 ДВК: 45 великих, 4 середніх, 4 малих. Найбільше керівних посад у партії «Слуга народу» - 40 осіб, від партії «Європейська солідарність» - 16, у партій «Опозиціфна  платформа  – За життя» та ВО «Батьківщина»  - по 12 представників.

Амур-Нижньодніпровська районна у місті Дніпрі ТВК 3 жовтня утворила 59 ДВК, серед яких 55 великих, 2 малі і 2 середні. Найбільше керівних посад у партії «Слуга народу» - 44 особи, «Опозиційна  платформа  – За життя» - 23 особи, «Громадська сила» - 18, «Пропозиція» - 17,  ВО «Батьківщина» - 13, представників від кандидата на посаду міського голови Бориса Філатова – 12. 

Самарській районній у місті Дніпрі ТВК 1, 2, 3 жовтня не вдалося провести засідання через відсутність кворуму. Серед тих, хто не з'явився - члени комісії від ВО «Батьківщина», «Слуга народу», «Солідарність жінок України», «За майбутнє», ВО «Свобода», «Партія Миру та розвитку». Комісія змогла зібратися лише 4 жовтня, провести жеребкування та сформувати 35 ДВК, з них 27 великих, 6 середніх і 2 малі. Найбільше посад серед керівного складу отримала партія «Слуга народу» - 23 особи, «Європейська солідарність» - 14, представники від кандидата на посаду міського голови Бориса Філатова – 5.

Кривий Ріг

У Кривому Розі всього 296 виборчих дільниць, утворених на постійній основі. Довгінцевська районна у місті Кривому Розі ТВК сформувала 42 ДВК. До їх складу увійшли 575 жінок та 134 чоловіка. В трьох ДВК немає жодного чоловіка. Серед керівного складу комісій найбільше представників від партії «Європейська солідарність» - 30 осіб,  «Слуга народу» - 29 осіб,  11 – від ВО «Батьківщина», по 8 – від «Опозиційна платформа  – За життя» та Блоку Вілкула «Українська перспектива», 7 – від «За майбутнє», по 9 – від кандидатів Костянтина Павлова та Дмитра Шевчика. У складі дільничної виборчої комісії №121520 - 19 осіб. 

В м. Апостолове Криворізького району створено 17 ДВК. Серед керівного складу найбільше, 15 представників, від ВО «Батьківщина», 13 – від «Слуги народу», 8 - від партії «Європейська солідарність», 8 – від «Опозиційної платформи – За життя», по 2 – від «Пропозиції» та «За майбутнє», 1 – від партії «Громадська сила».  У ДВК Апостолове 193 жінки та 23 чоловіки.

Кам’янське 

Кам’янська міська ТВК утворила 96 ДВК. У складі комісій переважна більшість - жінки, чоловіків - 14,8%. Деякі комісії сформовані виключно з жінок. Найстарший член ДВК - 1941 р.н., наймолодший - 2001 р.н. Серед керівного складу найбільше, а саме 18%, від ВО «Батьківщина», по 14% - від партій «Європейська солідарність» і «Голос», 12% - «Пропозиція», по 9% - від партій «Слуга народу», «Опозиційна платформа  – За життя», по 4% - від «Наш край», «За майбутнє», 2% - ВО «Свобода», по 1% - від 5 кандидатів на посаду міського голови.

П'ятихатська міська територіальна виборча комісія Кам’янського району сформувала 18 ДВК. Серед 196 членів ДВК – 180 жінок та 16 чоловіків, з яких 2 займають керівну посаду - голови комісії. Було 7 суб'єктів подання на формування членів ДВК. Шість від партій: «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Опозиційна  платформа  – За життя», ВО «Батьківщина», «За майбутнє», «Аграрна партія України» та один від кандидата на посаду міського голови м. П'ятихатки. П'ятихатська міська ТВК за поданням голови доукомплектовувала ДВК, всього за поданням голови комісії було 12 осіб. Але повністю всі ДВК укомплектувати не вдалося. З 18 комісій лише 5 відповідають вимогам ч. 3  ст. 204 Виборчого кодексу України.

Павлоград

Павлоградська міська ТВК сформувала 49 ДВК у м. Павлоград у мінімальному складі: великі ДВК - 14 осіб, середні ДВК - 12 осіб, спецдільниці - 6 осіб. За поданням голови ТВК подано 99 осіб з 638, що включені до складу ДВК у м. Павлоград. Найбільше керівних посад у комісіях отримали представники від партії «Опозиційна  платформа – За життя»  – 48, «Пропозиція» - 26, ВО «Батьківщина» - 19, від кандидата на посаду міського голови Павлограду Анатолія Вершини - 19 осіб.

Новомосковськ

Новомосковська міська ТВК утворила 34 ДВК ввечері 9 жовтня. Серед керівного складу найбільше представників від партії «Слуга народу» - 17 осіб, від «Європейської солідарності» - 13, ВО «Батьківщина» - 12, «Опозиційна платформа – За життя» - 9. Серед членів ДВК переважають жінки.

Нікополь 

Нікопольська міська ТВК сформувала 58 ДВК, з них 40 великих, 14 середніх та 4 малі. 

В ч. 3 ст. 204 Виборчого кодексу України зазначено: «Дільнична виборча комісія утворюється у складі: 1) для малих дільниць - 10 - 14 осіб; 2) для середніх дільниць - 12 - 16 осіб; 3) для великих дільниць - 14 - 18 осіб. На виборчих дільницях, на яких кількість виборців не перевищує 200 осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та двох - чотирьох членів комісії».

Згідно з ч. 1 ст. 204 Виборчого кодексу ДВК утворюється відповідною міською чи районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії. Відповідно до ч. 6 цієї ж статті Кодексу голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії мають призначатися від різних суб’єктів подання, визначених  частиною першою  цієї статті. Частина 7 цієї ж статті передбачає, що рішення про утворення дільничної виборчої комісії оприлюднюється територіальною виборчою комісією, що утворила дільничну виборчу комісію, з відомостями про її склад у спосіб, визначений цією територіальною виборчою комісією, не пізніше наступного дня з дня утворення дільничної виборчої комісії.

Довідка. У Дніпропетровській області налічується 1761 виборча дільниця, утворена на постійній основі. З них 956 великих, 523 середніх, 282 малі. У м. Дніпро – 428 виборчих дільниць, з них 334 – великі, 66 середніх, 28 малих.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.