За місяць у територіальних виборчих комісіях Харківської області відбулося 36 замін. Найбільше членів ТВК було замінено від партії «За майбутнє». Найчастіше змінювався склад Харківської обласної ТВК.

ОПОРА проаналізувала заміни в 21 ТВК Харківській області з 15 вересня по 15 жовтня. Найбільшу кількість членів комісій замінила партія «За майбутнє» − 12 членів ТВК. 5 замін зробила партія «Голос», по 3 заміни зробили партії “Слуга народу”, “Європейська солідарність” та “Опозиційна платформа - За Життя”.  По 2 заміни зробили наступні партії: “ВО “Батьківщина” та “Акцент”. Лише раз членів ТВК замінювали п’ять партій: «Сила і Честь», «Громада і закон», «Солідарність жінок України», «Совість України», “Партія українського народу”, “Партія місцевого самоврядування”.

Найбільше замін відбулося у складі Харківської обласної ТВК. Тут за місяць замінили 5 членів комісії. Всього ж з початку роботи комісії там зробили 15 замін з 18 членів.

Так, Інна Нурмагомедова була заступником голови ТВК від партії «Європейська Солідарність». 4 вересня Нурмагомедову замінили на Маргариту Недашковську, а її чоловіка - Вадима Нурмагомедова, який був членом ТВК від тієї ж партії також замінили на Валерію Михайленко. А вже 11 вересня Нурмагомедова увійшла знову до складу комісії вже від партії «Зелена планета». Вона замінила Наталію Кондак.

4 жовтня у склад ТВК повернувся Вадим Нурмагомедов. Він замінив представника партії “Громада і закон” Дмитра Федоренко. Валерію Михайленко також замінили в цей день на іншого представника партії “Європейська Солідарність” Дмитра Маракіна.

Щодо змін в інших комісіях, то 4 зміни відбулося в Богодухівській міській ТВК.  3 зміни було у Богодухівській районній ТВК, Харківській районній ТВК та Люботинській міській ТВК. По дві зміни зафіксували у Лозівській міській ТВК та Харківській міській ТВК. У Ізюмській районній ТВК, Куп’янській районній ТВК, Лозівській районній ТВК, Чугуївській районній ТВК, Балаклійській міській ТВК, Валківській міській ТВК, Вовчанській міській ТВК, Дергачівській міській ТВК, Ізюмській міській ТВК, Красноградській міській ТВК, Куп’янській міській ТВК,  Мереф’янській міській ТВК, Південноміській міській ТВК,  Чугуївській міській ТВК.

Зокрема, члена Ізюмської районної ТВК від партії “Совість України” Костянтина Ольшанського замінили тому що він став кандидатом у депутати.

Упродовж місяця були замінені 6 членів керівного складу комісій. Так, головою Богодухівської районної ТВК призначили Тетяну Грекову замість Юрій Селезньова - від партії “За майбутнє”, головою Харківської районної ТВК став Андрій Михайлик замість Вікторії Маєвської - від партії “Голос”, головою Чугуївської районної ТВК призначили Наталію Петрушенко замість Максима Шарапанюка - від партії “За майбутнє”, секретарем Вовчанської міської ТВК призначили Аллу Іліадіс замість Юлії Куценко - від партії “Голос”, секретарем Мереф’янської міської ТВК обрали Ірину Оленич замість Тетяни Осьмак - від партії “За Майбутнє”, секретарем Валківської міської ТВК призначили Зою Білецьку замість Марини Шаповал - від партії “Європейська солідарність”.

Згідно з пунктом 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України «повноваження члена відповідної територіальної виборчої комісії припиняються достроково у зв'язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії». А відповідно до частини 6 цієї статті рішення про дострокове припинення повноважень члена виборчої комісії у зв'язку з внесенням подання про його заміну приймається одночасно з рішенням про включення до складу відповідної виборчої комісії іншого представника від того самого суб'єкта подання із одночасним призначенням цієї особи на відповідну посаду в комісії, яку займав член комісії, повноваження якого достроково припинені.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.