У Кропивницькому на зупинках громадського транспорту розмістили рекламу з ознаками чорного піару. У Світловодську політичну рекламу кандидата розмістили на рейсовому автобусі №133 «Світловодськ-Калантаїв», а на електроопорах з’явилися наклейки «Партії Шарія».

На центральній  зупинці в обласному центрі розклеїли політичну рекламу з ознаками чорного піару. Наклейки синього кольору, посередині зображення взуття – личаків, а над ним портрети місцевих політиків: кандидата в депутати до Кіровоградської обласної ради від «Опозиційної платформи – За життя» Сергія Ларіна, кандидата в депутати у Кіровоградську обласну раду від партії «Слуга народу» Ігоря Волкова, кандидата на міського голову Кропивницького від партії «Перспектива міста» Артема Стрижакова, кандидата на міського голову Кропивницького від партії «Опозиційна платформа – За життя» Анатолія Ларіна, кандидатки на посаду міського голови Кропивницького від партії «Слуга народу» Ольги Ковальової-Алокілі та кандидата в депутати міської ради Кропивницького від партії «Європейська Солідарність» Костянтина Яриніча. На рекламі написали хештег: «#Лапті_реваншу», а в правому куті – «Рух опору капітуляції». Вихідних даних на наклейках немає.

«#Лапті_реваншу» – це кампанія, яка йде у рамках «Руху опору капітуляції» досить давно. Фактично вона розпочалася на початку літа і є безстроковою. До виборів ніяк не прив’язана. А вихідних даних немає, бо це не агітація, а можливість нагадати містянам про політиків, які мають причетність до колишньої Партії регіонів та підтримують російські ідеали», – зазначив координатор руху «Рух опору капітуляції – Кропивницький» Дмитро Сінченко у коментарі ОПОРІ.

У місті Світловодську на рейсовому автобусі №133 «Світловодськ – Калантаїв» розмістили політичну рекламу кандидата на міського голову Світловодська, самовисуванця Віктора Макарова. На рекламі розміщено портрет політика та заклик: «Тільки Макаров подолає корупцію». У Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб йдеться, що фізична-особа підприємець Віктор Макаров зареєстрований у Світловодську. Займається пасажарськими перевезеннями, ремонтом автотранспорту та наданням в оренду автомобілів тощо. Спостерігачі ОПОРИ написали заяву в правоохоронні органи щодо розміщення реклами на громадському транспорті.

Також у Світловодську зафіксували наклейки на електроопорах від політичної сили «Партія Шарія». На червоному фоні розмістили QR-код, а поруч назву політичної сили. Як повідомляла ОПОРА, такі ж наклейки розміщували на зупинках громадського транспорту в Світловодську.

«Проведення інформаційних кампанія, які стосуються кандидатів у депутати чи на посаду міського голову автоматично пов’язують із місцевими виборами. Щодо розміщення реклами у громадському транспорті, то це ще й має ознаки використання корпоративного адміністративного ресурсу», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

У частині 17 статті 57 Виборчого кодексу України йдеться, що розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Відповідно до статті 212-14 КУпАП порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У частині 7 статті 8 Закону України «Про рекламу» зазначено, що розміщення реклами та/або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян