6 жовтня Восьмий апеляційний адміністративний суд зобов’язав Підволочиську селищну територіальну виборчу комісію зареєструвати кандидатів у депутати до Підволочиської селищної ради від організації Радикальної партії Олега Ляшка. 15 жовтня комісія виконала рішення суду.

30 вересня 2020 року Тернопільська територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка звернулася до Тернопільського окружного адміністративного суду із позовною заявою до Підволочиської селищної територіальної виборчої комісії. У ній організація Радикальної партії просила визнати протиправною та скасувати постанову Підволочиської ТВК про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Підволочиської селищної ради включених до переліку кандидатів у депутати Тернопільською територіальною організацією «Радикальної партії Олега Ляшка».

У запереченні на позов Підволочиська селищна ТВК вказувала, що організацією Радикальної партії Олега Ляшка при поданні документів для реєстрації було допущено низку недоліків, а саме: відсутність документів двох осіб, включених до єдиного виборчого списку, та подання документів особи, яку не включено у єдиний виборчий список, а також встановлено порушення порядку внесення грошової застави. Засідання у цій справі відбулося 2 жовтня і суд прийняв рішення відмовити у задоволенні позову.

Голова Підволочиської селищної ТВК Аліна Алексєєва детальніше розповіла ОПОРІ про причини відмови у реєстрації кандидатам від Радикальної партії Олега Ляшка: «Організація Радикальної партії принесла нам два територіальні списки. У нас є чотири округи, відповідно мало б бути чотири територіальні списки. А їх тільки два. І на два територіальні списки було всього десять осіб. У двох із них не було документів, а один кандидат відразу написав заяву про відмову балотуватися. Серед поданих документів також були документи жінки, яка не була включена у жоден список. І в одному територіальному списку під першим номером був вказаний нульовий кандидат, відповідно ми його не включили. Залишилося шість людей на чотири територіальні округи. У  статті 219 частині 5 чітко вказується, що територіальний округ повинен містити не менше 5 і не більше 12 кандидатів. Відмова в реєстрації була через ці причини, а не тільки через порядок внесення грошової застави».

У свою чергу Тернопільська територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка звернулася з апеляційною скаргою до Восьмого апеляційного адміністративного суду. 6 жовтня відбулося засідання і суд постановив: скаргу задовольнити, рішення Тернопільського окружного адміністративного суду скасувати, визнати протиправною та скасувати постанову Підволочиської селищної ТВК, а також зобов’язати комісію зареєструвати кандидатів у депутати Підволочиської селищної ради на підставі поданих 24 вересня документів.

8 жовтня Підволочиська селищна територіальна виборча комісія на своєму засіданні повторно розглянула документи подані для реєстрації кандидатів у депутати від організації Радикальної партії Олега Ляшка та прийняла рішення відмовити у реєстрації. Відповідне рішення було оприлюднене у Постанові № 33 від 8 жовтня.

У свою чергу Тернопільська територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка подала скаргу до Центральної виборчої комісії на дії Підволочиської селищної комісії. 15 жовтня Підволочиська селищна ТВК на засіданні знову обговорила питання про виконання рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду щодо реєстрації кандидатів у депутати від Радикальної партії Олега Ляшка.

За інформацією від спостерігача ОПОРИ, після телефонної консультації із Центральною виборчою комісією, усі присутні члени комісії проголосували за скасування Постанови № 33 від 8 жовтня.

Голова комісії Аліна Алексєєва у коментарі для ОПОРИ зазначила, що Центральна виборча комісія вимагала від комісії виконати рішення апеляційного суду та зареєструвати кандидатів у депутати від Радикальної партії Олега Ляшка. Таким чином 15 жовтня комісія прийняла Постанову №37, у другому пункті якої зазначалося: зареєструвати кандидатів у депутати Підволочиської селищної ради включених до переліку кандидатів у депутати Тернопільською територіальною організацією «Радикальної партії Олега Ляшка».

Фото Постанови надано ОПОРІ секретарем Підволочиської селищної ТВК

У частині 5 статті 219 Виборчого кодексу України вказано, що у єдиному виборчому списку визначається перший кандидат. З числа інших кандидатів, включених до єдиного виборчого списку, організація партії на тих самих зборах, конференції формує і затверджує територіальні списки кандидатів у депутати у кожному територіальному виборчому окрузі. Територіальний виборчий список організації партії повинен включати не менше п'яти і не більше дванадцяти кандидатів у депутати.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, така ситуація наймовірніше склалася внаслідок того, що ТВК первісно відмовила у реєстрації списку партії, не зазначивши всього переліку підстав для відмови у реєстрації, зазначивши лише про неналежну сплату застави. Тому предметом всіх судових розглядів було лише дотримання порядку внесення грошової застави.  За таких умов ТВК була зобов’язана виконати рішення суду щодо реєстрації кандидатів, навіть якщо ТВК була незгодна з його мотивами. Ця проблемна ситуація демонструє нам приклад того, наскільки важливо ТВК детально вивчати документи, що подаються на реєстрацію кандидатів у відповідну раду і чітко, з посиланням на конкретні норми закону, вказувати на всі підстави для відмови в реєстрації. В подальшому це надасть у суді ширші можливості для судового захисту. Щодо питання сплати застави на місцевих виборах політичною партією, а не її місцевою організацією, то таке питання чітко Кодексом не визначено, а сама судова практика з цього питання є неоднорідною.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)