Під час моніторингу соціальної мережі  Facebook  спостерігач ОПОРИ виявив два повідомлення, в яких йшлося про встановлення лавочок кандидатами в депутати Миколаївської міської ради від різних політичних сил. При з’ясуванні обставин стало відомо, що один кандидат встановив лавку за кошти, які зібрав із друзями, а іншому допомогли благодійники.

Так, 15 жовтня була розміщена публікація Олександри Березовенко, в якій вона дякує чинному депутату Миколаївської міської ради, кандидату в депутати Миколаївської міської ради від місцевого осередку політичної партії «За майбутнє» В’ячеславу Карцеву за встановлену лавку у дворі будинку №35 по вул. Крилова в Миколаєві. Варто зауважити, що В’ячеслав Карцев був зареєстрований Миколаївською міською ТВК 22 вересня під № 11 в єдиному виборчому списку.  

Кандидат підтвердив факт встановлення лавки спостерігачу ОПОРИ по телефону. У відповідь на запитання, чи була лавочка встановлена у рамках якоїсь програми, чи ним, як чинним депутатом, кандидат відповів: «Як депутатом, скоріше всього. Тому що п’ять років округ був без депутата, старенькі сиділи на бетоні». На питання стосовно коштів, за які була встановлена лавочка, В’ячеслав Карцев сказав, що «це ми з друзями скинулися та встановили стареньким».

Також 15 жовтня спостерігач ОПОРИ зафіксував допис кандидата в депутати Миколаївської міської ради від місцевого осередку партії «Пропозиція» Ольги Степаненко про встановлення лавок.  «На прохання жителів мікрорайону Намив встановили сьогодні новенькі лавки по вулиці Озерній. Працюємо далі. Далі - більше!» − сказано в публікації. Ольга Степаненко зареєстрована Миколаївською міською ТВК 22 вересня під № 24 в єдиному виборчому списку.

На коментар спостерігача ОПОРИ, за чий кошт встановлено ці лавочки, Ольга Степаненко відповіла: «На лавках немає ніякої агітації та політичних мотивів, вони встановлені благодійниками».

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших - матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

 
За додатковою інформацією звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)