Кандидати на посаду Херсонського міського голови, представники політичних партій та окремі сайти новин публікують рейтинги учасників виборчого процесу, не вказуючи замовників опитувань. Оприлюднені рейтинги різко відрізняються один від одного – переважно на користь тих, хто їх поширює.

Спостерігачі ОПОРИ промоніторили херсонські онлайн-видання та Facebook-сторінки місцевих політиків, які балотуються на місцевих виборах, на предмет поширення результатів соціологічних досліджень.

Онлайн-видання «Любимый Херсон» та «Херсонские вести» з інтервалом у 14 хвилин опублікували новину з однаковим заголовком «В Херсоне обнародовали результаты общественного мнения относительно выборов мэра города».

Автори матеріалу посилаються на інформацію з анонімного каналу в Telegram під назвою «Темный рыцарь Херсон» і наводять рейтинг кандидатів на посаду Херсонського міського голови, нібито проведений Центром соціальних та економічних досліджень «Південь». Згідно з рейтингом, «результати першого туру вибoрів Херcoнcкoгo міського голови виглядатимуть наступним чином: 1 – Cальдo Володимир – 28% 2 – Кирилoв Юрій – 22% 3 – Кoлихаєв Ігoр – 14%», – повідомляють онлайн-видання.

Жодних вихідних даних щодо цього соцопитування (місце і час проведення, замовник, вибірка, питання респондентам, метод опитування) в публікаціях не вказано.

Також зазначимо, що за даними аналітичної системи YouControl, керівником громадської організації «Центр соціальних та економічних досліджень «Південь» є Трубаєв Ігор Володимирович. ГО заснована 14 серпня 2018 року. Основний вид діяльності – «Діяльність інших громадських організацій». Ігор Трубаєв також є кінцевим бенефіціарним власником ГО «Редакція інтернет видання Херсонські вісті».

Крім того, Трубаєв зареєстрований кандидатом у депутати Херсонської обласної ради від політичної партії «Блок Володимира Сальдо». 

Cкріншот із сайту YouControl

Одразу кілька сайтів – «Херсон онлайн», «Новости Херсона» та «Херсонские вести» – поширили новину під схожим заголовком «Херсонцы определились с лидером мэрской гонки и кратно увеличили симпатии к кандидату от Партии Шария». Усі видання посилаються на сайт Інформатор як першоджерело матеріалу, у якому зазначено, що опитування проведено Українським інститутом моделювання, статистики та соціології.

У тексті новини автори наводять рейтинг кандидатів на посаду міського голови Херсона. Згідно з ним, «лідером гонки херсонці, які визначилися зі своїм вибором, бачать ексмера Володимира Сальдо (Блок Сальдо) — 30.5%, на другому місці народний депутат і бізнесмен Ігор Колихаєв ("Нам тут жити") — 25.1%».

«Лідер по динаміці зростання однозначно представник Партії Шарія, який мобілізує молодіжний проросійських електорат», – акцентують автори новини.

Зазначимо, що в даному матеріалі не вказано замовників соціологічного опитування, місце його проведення, точне формулювання питання, яке ставили учасникам опитування.  Згідно з Виборчим кодексом України, ці дані мають бути оприлюднені.

Разом з тим, сумніви викликає організація, яка нібито проводила соцопитування – Український інститут моделювання, статистики та соціології. Сайт, на який посилається видання Інформатор, фактично порожній. При введенні будь-якої інформації у поля «Email адреса» і «Пароль», з'являється напис «Тільки корпоративні клієнти мають доступ до бази досліджень». За даними порталу Whois, сайт був створений у липні 2020 року.

Також, не знайдено жодних інших соціологічних досліджень, оприлюднених цією організацію. У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб організації з такою назвою не зафіксовано.

Скріншот із сайту Whois

У публікації видання «Перший регіональний» йдеться про конфлікт між кандидатом на посаду міського голови Каховки Павлом Філіпчуком та агітаторами від місцевого осередку партії «Слуга народу». В матеріалі стверджується, що Філіпчук нібито погрожував жінкам, які поширювали агітаційні матеріали від кандидата на посаду міського голови Каховки від «Слуги народу» Віталія Немерця.

У статті також згадують дані «останньої соціології» і наводяться рейтинги кандидатів на посаду міського голови. «За даними останньої соціології, Павло Філіпчук займає четверте місце в рейтингу симпатій каховчан (11%). Головна боротьба за крісло мера очікується між кандидатом від «Слуги народу» Віталієм Немерцем (22%) і чинним мером Андрієм Дяченком (18,5%)», – йдеться в матеріалі, який також опублікувало видання depo.Херсон.

Зазначимо, що жодних даних щодо формування цього рейтингу онлайн-видання не вказують.

Онлайн-видання «Херсонці» опублікувало матеріал «Нa Xepcoнщинi зpocтaє peйтинг пapтiї "НAШ KPAЙ"», у якому йдеться про рейтинг політичних партій, які висунули своїх кандидатів до Херсонської обласної ради.

З посиланням на опитування, проведене Соціологічним центром «Громадська думка», автори зазначають: «Нa Xepcoнщинi, нaшкpaєвцi oчiкувaнo виpвaлиcя в лiдepи пepeгoнiв, пpoпуcтивши впepeд лишe «Cлуг Нapoду» тa блoк OПЗЖ».

Використовуючи дані соцопитування, представники Херсонської обласної організації партії «Наш край» роблять власні висновки про те, що «зa oцiнкoю coцioлoгiв, пapтiї вдaлocя дoдaти гoлociв вибopцiв, зiбpaвши у cвoї pяди кoмaнду людeй, якi кopиcтуютьcя пoвaгoю зa cвoю пoзицiю i cпpaви, якi вoни poблять у гpoмaдax». Однак підтвердження такої «оцінки соціологів» автори не наводять. Крім того, у тексті на сайті «Херсонці» не вказано повних вихідних даних наведеного опитування: замовник, місце проведення, питання, яке ставилось респондентам. Хоча в дописі Соціологічного центру «Громадська думка» у Facebook ці дані наведені. За винятком замовника опитування.

Кандидат на посаду Херсонського міського голови від «Партії Зелених України» Руслан Рубан опублікував на своїй Facebook-сторінці рейтинг партій, які висунули своїх кандидатів до Херсонської міської ради та рейтинг кандидатів на посаду міського голови.

У публікації не зазначено жодних вихідних даних соцопитування, окрім терміну проведення – з 5 до 10 жовтня. З публікації Рубана незрозуміло, хто, на якій території, на чиє замовлення та у який спосіб проводив це опитування. За даними рейтингу від Рубана, він входить до трійки лідерів у боротьбі за посаду міського голови Херсона, а «Партія Зелених України» у Херсоні нібито набирає більше 5% голосів.

Кандидат на посаду херсонського міського голови від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Михайло Опанащенко оприлюднив на своїй Facebook-сторінці рейтинг кандидатів на посаду міського голови, у якому Опанащенко випереджає своїх опонентів. Цей самий допис опубліковано на Facebook-сторінці Херсон TIME, публікуються дописи про передвиборчу активність Опанащенка.

За даними Опанащенка, рейтинг складений за результатами опитування Соціологічної групи «Соцпрогноз». «Аудиторія: мешканці Херсона  від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 3,5%. Терміни проведення: 1-7 жовтня 2020 р», – зазначено в дописі Опанащенка. Разом з тим, у дописі не вказано замовника опитування.

Також не знайдено інформації про інші опитування, проведені Соціологічною групою «Соцпрогноз» та жодних даних про існування юридичної особи з такою назвою.

ОПОРА нагадує, згідно з частиною 1 статті 50 Виборчого кодексу України (далі – Кодекс) підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, замовників опитування.

Також зазначимо, що відповідно до частини 2 статті 50 Кодексу інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами, зобов'язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті. Дія положення цієї частини поширюється на випадки поширення засобами масової інформації, інформаційними агентствами результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами, в мережі Інтернет.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)