На Вінниччині Ладижинська міська територіальна виборча комісія ухвалила рішення про знищення партії бюлетенів для голосування на виборах Ладижинського міського голови, оскільки їх друк відбувся з порушенням виборчого законодавства – без присутності представників ТВК та без нанесення поліграфічної захисної сітки.

Як зазначено у протоколі засідання Ладижинської міської ТВК від 12 жовтня 2020 року, голова комісії Тамара Таранюк повідомила, що 8 жовтня відбулась попередня розмова з місцевим підприємством-виготовлювачем (ПП Щербіна М.А.) про замовлення виборчих бюлетенів для обрання міського голови з наданням зразка для виготовлення кліше та одного екземпляру для погодження з комісією.

«В неділю 11.10.20 р. під час засідання в телефонному режимі ПП Щербіна М. А. повідомив, що виготовив 18084 штуки виборчих бюлетенів. В понеділок 12.10.20 р. заступник голови комісії разом з членами комісії: Васільєвим Ю.І., Зеленецькою О.І., Васенко В.Л. здійснили перевірку виготовлених бюлетенів. Ними було виявлено, що виборчі бюлетені виготовлені без захисної сітки, без попереднього погодження та присутності членів Ладижинської територіальної виборчої комісії та контрольної комісії по виготовленню виборчих бюлетенів, затвердженої Ладижинською міською територіальною виборчою комісією», - зазначено у протоколі засідання ТВК.

З огляду на це члени Ладижинської ТВК одноголосно ухвалили рішення написати лист підприємству-виготовлювачу про вилучення виготовлених бюлетенів, друкарських форм, поліграфічного браку та технічних відходів; написати лист начальнику Ладижинського відділу поліції щодо забезпечення присутності працівників правоохоронних органів під час вилучення та знищення бюлетенів, друкарських форм, відходів та браку; скласти акт про знищення зазначених матеріалів; замовити виборчі бюлетені для обрання Ладижинського міського голови у підприємства-виготовлювача у м. Вінниця.

Як зазначила голова Ладижинської ТВК у коментарі представникам ОПОРИ, тиражування бюлетенів мало відбутися 12 жовтня в присутності представників виборчої комісії. Проте підприємець вирішив надрукувати бюлетені раніше, мотивуючи це тим, що у когось із працівників друкарні була підозра на коронавірус.

Згідно з частиною 1 статті 242 Виборчого кодексу України, обласна та міська ТВК мають забезпечити друк бюлетенів до 15 жовтня, районні та районні у місті Вінниця ТВК - до 18 жовтня, а сільські та селищні ТВК - до 20 жовтня. Після цього не пізніше наступного дня територіальні виборчі комісії, які встановлюють результати місцевих виборів, передають виборчі бюлетені в упаковці підприємства-виготовлювача територіальним виборчим комісіям, які встановлюють підсумки відповідних місцевих виборів.

Відповідно до пункту 1.10 Додатку 1 до постанови ЦВК №330, контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємстві-виготовлювачі, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, виявлені помилки, здійснюються контрольною комісією, утвореною відповідною територіальною виборчою комісією за поданням місцевих організацій політичних партій, депутатські фракції, яких зареєстровано в Апараті Верховної Ради України поточного скликання на початок виборчого процесу, не пізніше як у день затвердження тексту та встановлення ступеня захисту виборчого бюлетеня. 

Згідно з частиною 2 статті 240 Виборчого кодексу України, затвердження тексту виборчого бюлетеня з виборів депутатів обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради та сільського, селищного, міського голови для голосування у відповідному виборчому окрузі  та встановлення його ступеня захисту має бути здійснене до не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування (до 7 жовтня 2020 року включно).

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 242 Кодексу, міська ТВК отримує в упаковці підприємства-виготовлювача виготовлені виборчі бюлетені  з виборів депутатів  міської (міст з районним поділом) ради та відповідного міського голови не пізніш як за дев’ять днів до дня голосування (до 15 жовтня 2020 року включно).

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)