У місті Дубно, яке є одним із чотирьох районних центрів Рівненської області, виник конфлікт щодо друку бюлетенів. Народний депутат України Олександр Аліксійчук, фракція “Слуга народу”, звернувся до правоохоронних органів через те, що у приміщенні друкарні, яка виготовляє бюлетені за замовленням міської ТВК відсутні представники контрольної комісії. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

15 жовтня народний депутат-мажоритарник від виборчого округу № 154 Олександр Аліксійчук зазначив у себе на сторінці у Facebook про ситуацію щодо контролю за друком бюлетенів за замовленням Дубенської міської ТВК:

«Сьогодні зіштовхнувся із грубим порушенням виборчого законодавства у м. Дубно. До мого помічника Артура Биця надійшло повідомлення про те, що розпочато друк бюлетенів на вибори до Дубенської міської ради з порушенням процедури. Прибувши у друкарню, мій помічник виявив те, що там не було жодного із представників комісії, які мають контролювати цей процес, що й було зафіксовано на відео. На місці були лише директор друкарні, двоє працівник та стороння особа. Одразу наголошу, згідно з Виборчим кодексом ст.242 п.3, контроль за процесом виготовлення виборчих бюлетенів здійснює контрольна комісія, що утворюється відповідною ТВК за поданням місцевих організацій політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в апараті Верховної Ради України поточного скликання на початок виборчого процесу. Я негайно вирушив на місце події. Але, коли я прибув в друкарню – там з’явились двоє членів комісії, які стверджували, що вони перебували в приміщенні постійно. Проте навіть двоє представників це – не комісія, яка фактично має складатися з чотирьох членів. 

Я звернувся до правоохоронних органів із заявою про вчинення правопорушення у сфері виборчого законодавства. Оскільки ми не знаємо скільки могло бути надруковано бюлетенів – ми наполягаємо на їх ліквідації та виготовленні нових, задля, проведення чесних та неупереджених виборів».

Зазначимо, що 7 жовтня постановою Дубенської міської ТВК № 16 було утворено контрольну комісію по виготовленню виборчих бюлетенів за поданням місцевих організацій політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання. До комісії увійшли:

  • Єфімчук І.Є., від політичної сили “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”
  • Коваль С.В., від політичної сили “Голос”
  • Коновалюк Г.О., від партії “Слуга Народу” 
  • Пахай О.М., від партії “Європейська Солідарність”

За попередньою домовленістю Дубенської міської ТВК з підрядником бюлетені для виборів голови та депутатів міської ради мали бути надруковані за два дні, після цього підрядник мав друкувати бюлетені для виборів голови та депутатів селищних/сільських рад Дубенського району. 15 жовтня підприємство розпочало друк бюлетенів. При цій процедурі не були присутніми усі члени контрольної комісії. Так, зокрема, була відсутня представниця партії “Слуга Народу” Ганна Коновалюк. У цьому представники політичної сили побачили порушення норм Виборчого кодексу України.

Артур Биць, помічник народного депутата України Олександра Аліксійчука та кандидат від політичної партії “Слуга Народу” у Дубенську міську раду у коментарі для ОПОРИ 16 жовтня  зазначив:

“На сьогоднішній день ми звернулися у ТВК з проханням надати договір між ТВК і підрядником, який виготовляє бюлетені. Вчора поступила скарга від людей про те, що йде процес друку бюлетенів не по Кодексу, не згідно статті 242, бюлетені друкуються без комісії, яка була створена для того, щоб забезпечити можливість контролю... Комісія не була присутня.

За дорученням народного депутата я відбув на друкарню, познайомився з керівником і він мене провів до залу, де відбувався процес з тієї причини, що є повноваження, які передбачені чинним законодавством. Коли я зайшов до залу, побачив, що машина працює…. Жодного представника комісії, які мали б контролювати цей процес не було.. Про що і є зазначено у заяві для правоохоронних органів, є відеофіксація цих подій. Пізніше вже прийшли представники партії ЄС, ще там хтось підійшов.

На сьогодні голова ТВК говорить, що процес контрольований, все гаразд… Ми говоримо про те, що орган, який створений - міська ТВК, має забезпечити весь процес виборчий, в тому числі, 242 статтю - створення, виготовлення бюлетеню. Він є порушений. Сьогодні ми хочемо побачити, яка частина договору між ТВК і підрядником порушена. Вони нам кажуть, що договір знаходиться у бухгалтера, а бухгалтер - на роботі. Тому по факту нам його не надали.

Попередньо, скаргу складати будемо, але маємо дочекатися договору, щоб подивитися, в якій частині є порушення...

Сьогодні був на друкарні, пан Мороз повідомив про те, що вже надруковано 5 600 по місту, невідомо яка кількість надрукована по селищних, сільських. Він сказав, можливо пару штучок. Але в мене є відеофіксація, що такі бюлетені вчора лежали на столах. Ми говоримо про те, що відбувається процес, який незрозумілий не тільки одній політичній силі, чи одному кандидату, але й не зрозумілим іншим політичним силам, представники яких є сьогодні тут”.

Також Артур Биць зазначив, що волевиявлення під загрозою. Оскільки немає інформації про кількість бюлетенів, цей процес неконтрольований.

Голова Дубенської міської ТВК Мороз Галина у коментарі для ОПОРИ зауважила: “На нашому засіданні були присутні члени нашої територіальної комісії, представники політичних партій, коли ми затверджували виборчий бюлетень. Політичні партії бюлетень цей переглянули, погодили його. Наша комісія затвердила текст і форму бюлетеня. До цього тексту разом з нашим відношенням, реєстром на кількість виготовлення бюлетенів та нашою постановою про склад комісії документи передали підприємцю-виготовлювачу, попередивши його, що коли будуть виготовляти мають повідомити нашу комісію.

Коли я вчора була в Рівному і отримувала бюлетені, мені передзвонила наша секретар і сказала, що вже почали друкувати, що комісію всю обдзвонила, окрім члена комісії, яка була зі мною. Я її одразу в машині попередила, що ми приймемо бюлетені і ти побіжиш дивитися наші бюлетені.

У Виборчому кодексі так зазначено, що комісія має бути присутня під час виготовлення бюлетенів, знищення залишків та браку.

Вчора у зв’язку з цією ситуацією друк був призупинений. Потім з технічної ситуації, що не було в місті води припинили друкування. Сьогодні наша комісія о 8-30 вже були в типографії і відзвонився керівник типографії, чи все залишається в силі. Кажу, що все залишається в силі, ми нічого не скасовуємо... Бюлетені члени тієї комісії перерахували, опечатали. Ми не маємо до того доступу. Представники поліції охороняли об’єкт”.

Зауважимо, що у коментарі для ОПОРИ члени контрольної комісії по виготовленню виборчих бюлетенів Сергій Коваль від політичної сили “Голос” та Олександр Пахай від партії “Європейська Солідарність” жодних претензій не висловили.

Коментар Сергія Коваля, представника політичної сили “Голос” 

Коментар Олександра Пахая, представника політичної партії “Європейська Солідарність”

Микола Мороз, підрядник із виготовлення бюлетенів для Дубенської міської ТВК зазначив: “До нас звернулася із офіційним замовленням виготовити бюлетені міська комісія… Вчора перед обідом почали ми друкувати, прийшли спостерігачі, Олександр Пахай. Почали ми друкувати, не знаю, скільки ми надрукували - тисячу чи півтори. І тут починаються, як кажуть “розборки”, не знаю, на якій підставі. Мало того, начебто лунали такі звинувачення, що ми надрукували вже 5 тисяч “лівих” бюлетенів і їх винесли... З вимогою припиняйте друкувати бюлетені, бо ви неправильно друкуєте і переробляйте по новому - інші стандарти, інші форми. Однак. ми не можемо відхилятися...Я їм пояснюю, що не можу. Потім під'їжджає депутат Верховної Ради і кандидат на посаду міського голови Наталія Іваницька, яка зайшла в цех  і каже: “Припиняйте друкувати. Я вимагаю”. А я їй відповідаю: “Під час процесу мають бути спостерігачі і ті друкарі, які працюють на тих друкарських машинах. Вона каже: “Я знаю краще”. І такий був прецедент. Це робилося з вимогою припинити друкувати. Я кажу, що якщо ми припинено, ми не встигнемо надрукувати за цей проміжок часу, а вони кажуть про те, що, даруйте, нас це не обходить. Я не знаю, як взагалі поступати в цій ситуації. В нас є звернення комісії, люди присутні. Вчора ми так спрацювали, що надрукували лише 5 600, хоча загальна кількість виборців в місті 27 600. Оце такий процес. Мало того, тут прийшли якісь люди і казали мені, що ми до вас застосуємо фізичну силу затримання, на якій підставі, хто ті люди?… І знову сьогодні були ті ж самі, вимагають показати документи, чи є затверджені зразки бюлетенів… Я кажу, звертайтеся у офіційній формі згідно з чинним законодавством...”

Позиція Наталії Іваницької щодо цієї ситуації висловлена в її коментарі.

За інформацією, яку надали для ОПОРИ представники Дубенської міської ТВК станом на ранок 17 жовтня наразі підрядник виготовив лише бюлетені для виборів депутатів міської ради, а для виборів голови - не встиг. Це пов’язано як із конфліктною ситуацією, так і тим, що у місті на певний час було припинено водопостачання, що унеможливило роботу друкарні. Тому наразі є певна затримка у виготовленні бюлетенів для міської ТВК.

Зазначимо, що абзац 2  частини 3 статті 242 Виборчого кодексу України передбачає, що  контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах-виготовлювачах, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів здійснює контрольна комісія, що утворюється відповідною територіальною виборчою комісією за поданням місцевих організацій політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання на початок виборчого процесу, не пізніш як у день затвердження тексту та встановлення ступеня захисту виборчого бюлетеня.

Проте ані Виборчий кодекс України, ані Порядок виготовлення виборчих бюлетенів з місцевих виборів та їх передачі відповідним територіальним і дільничним виборчим комісіям, який затверджений Постановою ЦВК № 330 від 2 жовтня 2020 року  не вказує,  яким саме чином має відбуватися такий контроль за виготовленням бюлетенів. Зокрема, згідно п. 1.9 Вказаної Постанови замовлена для виготовлення кількість виборчих бюлетенів, порядок та строки погодження підприємству-виготовлювачу контрольного (пробного) зразка виборчого бюлетеня, облік виборчих бюлетенів, порядок та строки знищення технічних відходів, поліграфічного браку, друкарських форм та інші питання, пов’язані з виготовленням виборчих бюлетенів, визначаються договором про виготовлення виборчих бюлетенів. Підприємство-виготовлювач забезпечує суворе дотримання замовленої кількості виготовлених виборчих бюлетенів, їх облік та передачу територіальній виборчій комісії, яка замовляла виборчі бюлетені, відповідно до цього Порядку та укладеного між підприємством-виготовлювачем та територіальною виборчою комісією договору про виготовлення виборчих бюлетенів. Підприємство-виготовлювач пакує виборчі бюлетені окремо для кожної виборчої дільниці з обов’язковим маркуванням кожної упаковки із зазначенням назви місцевих виборів, позначенням виборчого округу, номера виборчого округу (за наявності), номера виборчої дільниці, кількості виборчих бюлетенів в упаковці (цифрами та прописом). 

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА члени повинні відповідально ставитися до процесу виготовлення бюлетенів. І хоча ні Кодекс, ні постанови ЦВК детально не розписують, як саме відбувається контроль комісії за друком бюлетенів, але присутність членів цієї комісії при друці бюлетенів випливає із суті та мети створення такої комісії. Саме тому закон передбачає, що в комісію включаються представники різних парламентських фракцій. Саме на них, а не на народних депутатів чи інших осіб, покладено обов’язок з контролю процесу виготовлення бюлетенів та знищення залишків друкарських відходів, поліграфічного браку. Більше того, Кодексом не передбачено чітких вимог, яка мінімальна кількість членів контрольної комісії має перебувати на поліграфічному підприємстві при друці бюлетенів, тому відсутні підстави стверджувати про порушення виборчого законодавства.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.