У Миколаєві ОПОРА зафіксувала агітаційні матеріали на стовпах лінії електропередач, у місті Южноукраїнськ − білборд, розміщений на Будинку культури, який відноситься до державного підприємства, а у Вознесенську − агітаційні листівки на зупинці громадського транспорту та стовпі лінії електропередач.

15 жовтня спостерігачі ОПОРИ помітили кілька листівок на вул. Потьомкінській у Миколаєві, які були розміщені на стовпах лінії електропередач. Зокрема, мова йде про листівки з фотографією кандидата в депутати міської ради від партії «Слуга народу» Олега Дубінського, а також із логотипом партії «Наш край». На вул. 3 Слобідська, на стовпі, була зафіксована листівка кандидатки в депутати міськради від партії «Слуга народу» Вікторії Олейнікової. А в мікрорайоні Північний на стовпах ліній електропередач розвішані листівки з фотографіями кандидатки у депутати міської ради від партії «Миколаївці» Світлани Ласурії та кандидата у депутати від «Слуги народу» Ігоря Бурди.

У місті Южноукраїнськ, на фасаді будівлі БК «Енергетик», розташованої за адресою проспект Незалежності 10, спостерігач ОПОРИ зафіксував білборд із передвиборчою агітацією політичної партії «Пропозиція». Варто зауважити, що за даними офіційного сайту міста Южноукраїнськ, цей Будинок культури належить Державному підприємству  НАЕК «Енергоатом» ВП «Южноукраїнська атомна електростанція».

На білборді зображені шість кандидатів від партії «Пропозиція» та логотип партії. Розміщення агітації може мати ознаки порушення частини 16 статті 57 Виборчого кодексу України.  Тому 14 жовтня спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції. Наразі правоохоронці встановлюють обставини.

А 6 жовтня спостерігач ОПОРИ помітив у м. Вознесенськ, на автобусній зупинці «Прогрес», агітаційні листівки, що може мати ознаки порушення частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України. Аналогічна агітаційна продукція була зафіксована на стовпі лінії електропередач поблизу дитячого майданчика по вул. Малогвардійська, що може мати ознаки порушення Правил благоустрою, затверджених на сесії Вознесенської міської ради 2 червня 2008 року, а саме пункту 6.5, яким «забороняється наклеювання і розвішування на будинках, заборах, павільйонах міського пасажирського транспорту, опорах освітлення, стійках світлофорів, дорожніх знаків, деревах будь-яких оголошень й інших інформаційних повідомлень».

У Вознесенському штабі політичної партії «Слуга народу» ці факти спостерігачу прокоментували так: «Волонтери, отримавши ці матеріали, були повноцінно проінструктовані щодо вимог законодавства для розміщення реклами на тих чи інших площинах, як це дозволяє законодавство, але є окремі люди, які можуть загубити цю рекламу або її можуть вкрасти». Також представники партії пообіцяли встановити обставини та додатково провести інструктаж з волонтерами.

Відповідно до частини 16 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності. За порушення цієї статті передбачена адміністративна відповідальність за статтею 212-14 КУпАП, в якій зазначено, що порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином − тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами − розповсюджувачами реклами − тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А згідно з частиною 17 статті 57 Кодексу розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)