Мешканець Краматорська звернувся до суду у зв'язку з тим, що Краматорська міська виборча комісія відмовилася надати йому безкоштовно в електронному вигляді відомості про кандидатів у депутати міської ради та на посаду міського голови, а також копії постанов комісії. За копіювання цієї інформації комісія встановила плату у сумі 931,52 гривень. У Маріуполі судом відхилено позов щодо визнання недійсною процедури жеребкування.

У Краматорську наприкінці вересня мешканець міста звернувся до Краматорської міської ТВК із запитами про надання інформації. 

Комісія надала офіційні відповіді на обидва запити, у яких зазначено, що копіювання 238 сторінок своїх рішень оцінено у 522,88 гривень. А ось копіювання 93 сторінок інформації про списки партій і їх програми, на думку комісії, буде коштувати 408,64 гривень.

Цікаво, що районна виборча комісія розміщує копії всіх своїх рішень на сайті міської ради, а ось міська комісія чомусь старанно ховає свої рішення, обмежуючись їх публікацією на стенді комісії, який знаходиться в приміщенні комісії на другому поверсі виконкому. Складається враження, що Краматорська міська виборча комісія спочатку взяла курс на максимальну непрозорість своєї діяльності. Більш того, така позиція комісії суперечить не тільки здоровому глузду, а й чинному законодавству. Якщо з тим, що постанови потрібно копіювати, ще можна погодитися, то вся інформація про кандидатів і партіях є у комісії в електронному вигляді! Виборчий кодекс України прямо говорить, що програми, списки, автобіографії та фотографії кандидати подають в електронному вигляді. Чому, що і як зібралася при цьому копіювати комісія, виставивши не копійчаний рахунок, абсолютно незрозуміло», - відзначає Андрій Романенко.

З відповідним позовом він звернувся до Донецького окружного адміністративного суду, який, після розгляду справи визнав протиправним бажання Краматорської виборчої комісії взяти гроші за надання інформації про кандидатів до міської ради і на посаду міського голови і дав 5 днів на надання цієї інформації.

«Ця інформація є відкритою, доступ до неї може бути надано відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», - йдеться в рішенні суду. «Доводи відповідача про офіційну публікацію інформації не відносяться до запитів на отримання інформації за запитом», - окремо підкреслює суд. Крім того, комісія повинна оплатити 540 гривень судового збору, з повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням.

Роман Байрак, голова Краматорської міської ТВК, прокоментував ситуацію: «Ми не погоджуємося з таким рішенням суду.  Наскільки я знаю, ми вже подали апеляційну скаргу з цього приводу».

У Маріуполі також на розгляд суду представник політичної партії «Європейська Солідарність» Єгор Сташенко надав запит, у якому просив визнати недійсною процедуру жеребкування через те, що завчасно членів комісії не попередили, з якого матеріалу виготовлений пристрій для жеребкування. Єгор Сташенко у позовній заяві зазначив, що не згоден з прийнятою постановою Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області No 51 від 02.10.2020 року, оскільки членам комісії не було роз`яснено про законну необхідність визначатися з видом матеріалу пристрою (прозорий чи непрозорий), в якому буде відбуватися жеребкування. Він зазначив, що членам комісії не пояснили, що мішечок, в якому зберігаються жеребки і є тим пристроєм, який зазначений в Порядку проведення жеребкування щодо визначення номерів організацій політичних партій для розміщення їх назв у виборчому бюлетені. Під час засідання 7 жовтня суд прийшов до висновку про відсутність підстав, передбачених законом, для скасування постанови Маріупольської міської територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області No 51 від 02 жовтня 2020 року. З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області, зазначила: «Прозорість виборчого процесу залежить від кожного громадянина України. Ми закликаємо всіх бути активними учасниками виборчого процесу. Якщо ви стали свідком правопорушень, звертайтеся до правоохоронних органів або до суду, щоб вирішити спірну ситуацію відповідно до чинного законодавства України». 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА