Чим ближче до виборів, тим активніше кандидати на посади очільників громад та депутатів місцевих рад Рівненщини надають благодійну допомогу виборцям. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька випадків такої діяльності з ознаками ймовірного непрямого підкупу виборців.

Частування виборців: Рівне

11 жовтня у місті Рівному за адресою вулиця Макарова, 4 відбувалося свято району Боярка. На заході були агітаційні намети, з яких розповсюджувалася друкована продукція з назвою політичної партії та іменами кандидатів від політичної сили – на посаду міського голови Рівного Віталія Коваля та кандидата в депутати міської ради Романа Яворського. Під час свого вітального слова Віталій Коваль пригадав і кандидатів у депутати Рівненської міської ради від політичної сили - Романа Яворського, Романа Алексійчука та Віталія Хмилецького. Після виступу він запросив  усіх присутніх безкоштовно скуштувати куліш.

Віталій Коваль на своїй сторінці у Facebook 11 жовтня  зазначив: “Дитячий сміх, веселощі і щасливі люди. Сьогодні відвідав свято району Боярка. Дякую Роман Яворський за організацію і запрошення. Поговорили з людьми, пограли з дітьми і поїли смачний куліш. Люблю таке щире та невимушене спілкування. Саме на таких зустрічах розумієш як важливо, аби рівнянам було не лише комфортно в своєму дворі, а й в місті загалом. Адже Рівне - це кожен з нас. Рівне - це ми Oleksandr Polishchuk Роман Алексійчук Віталій Хмилецький”.

14 жовтня на майдані Незалежності міста Рівне кандидати від Радикальної партії Олега Ляшка роздавали виборцям чай у брендованих стаканчиках та печиво. Роздача супроводжувалась агітацією, зокрема згадкою назви партії, а до столу був прикріплений банер зі порядковим номером політичної сили у бюлетенях. Спостерігач ОПОРИ, який виявив такий факт, звернувся до поліції.

14 жовтня у парку “Хімік” міста Рівне кандидат в депутати до Рівненської міської ради від політичної партії “За майбутнє” Юрій Романенко організував свято до дня Покрови та дня Захисника України. Захід супроводжувався святковим концертом та врученням для ветеранів медалей. Медалі вручав голова Рівненської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Сергій Зінич. На святі можна було купувати їжу на спеціально облаштованому фуд-корті. Також на території свята розміщувалась польова кухня, де безкоштовно роздавали кашу.

Частина 6 статті 57 Виборчого кодексу України вказує, що забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Таким чином, згідно з вищезгаданою частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України надання виборцям продуктів харчування, яке супроводжується агітацією заборонено незалежно від вартості таких продуктів. 

Відповідно до частини 3 статті 160 Кримінального кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Зауважимо, що ОПОРА підготувала роз’яснення, яке дозволяє детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії необхідно вчинити в разі його виявлення.

Обдарування виборців: Корець 

14 жовтня у Корці відбувся Покровський велопробіг, які передбачав у своїй програмі велоконкурси та батли на памп-треку. Головним партнером була партія «Сила і Честь» за особистої підтримки кандидатів від обласної організації партії Володимира Кулика та Сергія Жовтка. Дітям, які стали переможцями конкурсу, дарували навушники, фітнес-браслети. Після нагородження слово надали спонсорам – представникам партії.

Володимир Кулик зазначив на своїй сторінці у Facebook: “Неймовірна атмосфера і бажання перемоги! Свято вдалося, море позитиву і радості! Закликаю всіх долучатися до розвитку велоспорту і велотуризму на Кореччині! Дякую Завадському Геннадію що не перевелися ще такі ентузіасти як він!”
15 жовтня інформацію про проведений захід також було розміщено на сторінці Сила і Честь. Рівненщина: “Покровський велотурнір  у м Корець зібрав понад 50 учасників та ще більше вболівальників. Завдячуючи сонячній погоді відбувся масовий захід -  дітям свято! Сила і Честь - головний партнер заходу!”

Вручення нагород представниками партії у комунальному закладі дітям: Сарни

14 жовтня у міському будинку культури «Залізничник» у місті Сарни  представники Партії розвитку громад нагороджували дітей у рамках конкурсу «Майданчик талантів 2».  Вручення  провели кандидати від політичної сили Сергій Аврамишин та Галина Ковтун, яка є директоркою такого комунального закладу. 

Серед подарунків для дітей – чашки, дипломи, браслети, ручки із партійною символікою.

Окрім нагородження дітей, кандидати мали також і вітальне слово, у якому зазначили про підтримку партією\її представниками творчих ініціатив молоді.

12 жовтня на своїй сторінці у Facebook Галина Ковтун повідомляла про те, що гала-концерт «Майданчик талантів 2» (мав відбутися 14 жовтня) відміняється у зв’язку з посиленням карантину, а всі нагороди та подарунки чекатимуть на учасників у міському будинку культури «Залізничник» з 15 жовтня з 09-00 до 18-00 години. 

13 жовтня Галина Ковтун поширила також інформацію про призерів глядацьких симпатій конкурсу. Окрім відзнак, чашок, канцелярії із партійною символікою на зображенні видно також і подарункові сертифікати для переможців на суму 500 гривень.

Раніше повідомлялося, що сертифікати будуть для використання у піцерії II Passo.

У коментарі для ОПОРИ Галина Ковтун зазначила, що дітей нагороджували медалями, нагородами і блокнотами, кружечками, тобто сувенірною продукцією. Сертифікати II Passo переможці мають приходити і забирати в індивідуальному порядку.

Щодо оренди партією приміщення для проведення агітаційного заходу, зауважила, що свято як таке не відбулося, а сьогодні вона як керівник гуртка вирішила нагородити тих дітей, які ходять до неї займатися. Сьогодні вони з дітьми знімають відео для участі у конкурсі. Партія це просто спонсор, вона спонсорувала сувенірну продукцію і медалі. 

Юридична радниця Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк зазначає, що на сьогоднішній день чинне законодавство дозволяє поєднувати агітацію із роздачею лише брендованої продукції кандидата чи партії, що була виготовлена за рахунок виборчого фонду. При цьому законодавцем встановлено максимальний дозволений розмір цієї брендованої продукції - 6% неоподаткованого мінімуму доходів громадян. Тому кандидати та партії повинні відмовитися від практики поєднувати агітацію із роздачею інших не дозволених Кодексом товарів робіт, послуг. Також слід викорінювати практику агітації та вручення таких  призів дітям, адже згідно правових позицій Вищого адміністративного суду України в таких діях також можуть бути ознаки непрямого підкупу виборців, оскільки роздача подарунків дітям фактично може здійснюватися з метою спонукання їхніх батьків, які зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття і нести фінансову відповідальність за неї, голосувати за певного кандидата у депутати. 

Чому кандидати часто спрямовують діяльність саме на дітей, ОПОРА розповідала раніше.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборча агітація може проводитися, з-поміж інших, і у таких формах як проведення зборів громадян, інших зустрічей з виборцями, розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач, проведення інших публічних заходів за підтримки кандидата, партії (організації партії) - суб’єкта виборчого процесу, а також оприлюднення інформації про таку підтримку, публічних закликів голосувати за або не голосувати за кандидата, партію (організацію партії) - суб’єкта виборчого процесу або публічних оцінок їхньої діяльності.

Частина 4 вищезгаданої статті визначає, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Підтримка кандидатами (кандидатом), партією (організацією партії) - суб’єктом виборчого процесу від свого імені чи від імені висунутого ним кандидата (кандидатів) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку кандидата (кандидатів), суб’єкта їх висування може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб’єкта виборчого процесу.

Частини 7 та 8 згаданої статті вказують, що кандидат, партія (організація партії) - суб’єкт виборчого процесу має право на договірній основі за рахунок коштів власного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації. У разі якщо будинок (приміщення) незалежно від форми власності було надано для проведення публічного заходу чи передвиборної агітації за одного кандидата, партію (організацію партії), власник (володар, користувач) цього будинку (приміщення) не має права відмовити в його наданні на тих самих умовах іншому кандидату, іншій партії (організації партії). 

Частина 12 статті 57 Виборчого кодексу України визначає, що кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.