В Запоріжжі здійснили постріл в бік автомобіля кандидата у депутати Запорізької міської ради від політичної партії «За Майбутнє» Сергія Кирика. Підозрюваний у порушенні затриманий.

15 жовтня мешканець Запоріжжя повідомив ОПОРІ про постріли у Запоріжжі в представників політичної партії «За Майбутнє». За попередніми даними на місці події разом з поліцією на той час виїхав кандидат у Запорізьку обласну раду від цієї політсили Олег Буряк. За його словами, після агітаційного заходу він вирушив на іншу зустріч, залишивши для спілкування з виборцями кандидатів у депутати до Запорізької міської ради від цієї ж партії Тетяну Лазаревич і Сергія Кирика. Приблизно через півгодини Олегу Буряку зателефонував Сергій Кирик і повідомив, що в його автівку стріляли.

У відділі комунікації ГУ НПУ в Запорізькій області в коментарі ОПОРИ зазначили: «15 жовтня близько 18-20 до чергової частини Комунарського відділення поліції ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення від кандидата в депутати міської ради, 1965 року народження про те, що на вулиці Приватній невідома особа з невстановленого предмету здійснила постріл у бік її автомобіля «Фольксваген Кадді». Постраждалих немає, в автомобілі пошкоджено праве пасажирське вікно.

В ході проведення першочергових заходів особа порушника була встановлена. Ним виявився місцевий мешканець 1979 року народження. Під час проведення невідкладних оглядів, з його домоволодіння по вулиці Приватній вилучена пневматична гвинтівка, з якої, за попередніми даними, пошкоджено автівку кандидата в депутати.

Пневматична зброя направлена на проведення експертного дослідження, а її власника доставили до Комунарського відділення поліції для дачі пояснень.

За даним фактом слідчим відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України. Це - перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача. Санкція передбачає обмеження волі на строк від двох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.»

В телефонній розмові з ОПОРОЮ керівник обласного осередку партії «За Майбутнє» Віталій Сиволап сказав, що не виключає, що причини нападу пов’язані із виборчим процесом, але й не може стверджувати про це.

В заяві, що партія зробила на своїй сторінці у Facebook зазначається: «Запорізька обласна організація партії «ЗА МАЙБУТНЄ» вважає цей напад спробою залякати наших кандидатів, які ведуть активну агітаційну роботу, щодня проводять десятки зустрічей в усіх районах Запоріжжя»

Відповідно до ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України перешкоджання вільному здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, процесу референдуму, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)