14 жовтня у Кам’янському був зіпсований фасад міського штабу партії «Опозиційний блок – За життя». У Дніпрі зафіксовано пошкодження плакатів кандидата у депутати до Дніпропетровської обласної ради Петера Германа та кандидата на посаду міського голови Дніпра Олександра Вілкула. У Кривому Розі на сміттєвих баках невідомі написали назви політичних партій та прізвища політиків.

Зранку 15 жовтня активісти Кам’янського штабу партії «Опозиційний блок – За життя» повідомили про пошкодження на фасаді офісу, якій розташований за адресою пр. Гімназичний, 9. Невідомі червоною фарбою написали «Сепари геть!», зірвали та вкрали вивіску.

Голова Кам’янської міської організації партії «Опозиційний блок – За життя» Тетяна Чередник розповіла ОПОРІ, що зранку була викликана поліція. Олена Тимченко, пресофіцерка Кам’янського відділу поліції, до якої ОПОРА звернулася за коментарем, повідомила, що поліція зараз збирає матеріал. «Ми підтверджуємо факти, опитуємо можливих свідків», - сказала Олена Тимченко.

7 жовтня у Дніпрі спостерігачі ОПОРИ зафіксували пошкодження рекламного плакату Петера Германа (кандидат у депутати від партії «Слуга народу») на проспекті Б. Хмельницького. На ньому була намальована свастика на напис «фашист». Плакат розміщено на стовпі, що є порушенням статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

10 жовтня білборд партії «Блок Вілкула «Українська перспектива», розташований на житловому масиві «Перемога» у Дніпрі, також було пошкоджено. Червоною фарбою залили обличчя кандидата на посаду міського голови Дніпра Олександра Вілкула.

13 жовтня, у Кривому Розі, на вулиці Тесленка, спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що на сміттєвих баках невідомі нанесли надписи – «ОПЗЖ, Шарій, Шевчик, Вілкул».

У ст. 296 Кримінального кодексу України йдеться про те, що хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, - карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

У ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України зазначено, що «діяння (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача), поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк».

Статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.). Відповідно до ст. 255 Кодексу, протоколи про порушення мають право складати уповноважені особи виконавчого комітету та органи внутрішніх справ.          Порушеннями правил благоустрою вважаються: неналежний санітарний стан територій; влаштування звалищ побутового та будівельного сміття на  прилеглій та дворовій території (до уваги – особливо в районі приватного сектора); стоянка транспортних засобів на газонах; самовільне розміщення на спорудах, стовпах, опорах та інших не відведених для цього місцях оголошень, плакатів, об’яв; відсутність відповідного дозволу на розміщення реклами; несвоєчасне косіння об`єктів рослинного карантину, забур’яненість; відсутність договорів на вивезення сміття або сплати за надані послуги; виконання робіт з порушенням вимог благоустрою населених пунктів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)