Станом на 13 жовтня в Луганській області зареєстрували 105 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. З початку виборчого процесу поліцією Луганщини за результатами перевірок відкрито 13 кримінальних проваджень та складено 12 адміністративних протоколів. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Громадянська мережа ОПОРА активно взаємодіє з органами Національної поліції в контексті місцевих виборів 2020 року. 14 жовтня відбулося спільне навчання поліцейських, рятувальників, нацгвардійців, прикордонників та громадського омбудсмена з виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА щодо алгоритмів спільних дій під час проведення виборів. Навчання пройшли в чотири етапи: виявлення правопорушень, пов’язаних з виборчим процесом; організація роботи ід час транспортування виборчої документації до ТВК, ДВК, взяття її під охорону, а також дії в день «тиші, в день голосування та під час підрахунку результатів волевиявлення; транспортування документації з ДВК до ТВК і її здача відповідним комісіям.

«Практика тісної взаємодії із силовими структурами під час виборчого процесу та безпосередньо у день виборів виправдовує себе, - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області. - Адже дає змогу пришвидшити та відпрацювати механізми реагування на ті правопорушення, які фіксуються спостерігачами та громадським омбудсменом ОПОРИ».

 
 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)