За місяць у територіальних виборчих комісіях Миколаївщини відбулося 43 заміни. Найбільше членів ТВК було замінено від партії «Батьківщина». Найчастіше змінювався склад Миколаївської міської ТВК.

ОПОРА проаналізувала заміни в 14 ТВК Миколаївської області з 14 вересня по 14 жовтня. Найбільшу кількість членів комісій замінила партія «Батьківщина» − 7 членів ТВК.  5 замін зробила партія «Європейська солідарність», ще 4 – партія «За майбутнє». Партія «Слуга народу» замінила 3 членів комісій.  По 2 заміни зробили наступні партії: «Успішна Україна», Партія прогресу, «Соціальна справедливість», «Опозиційна платформа-За життя», Піратська партія України, «Нова політика», Ліберальна партія України. Лише раз членів ТВК замінювали десять партій: «Сила людей», «Вимагаємо змін», «Блок Міхеіла Саакашвілі», «Блок Дмитра Голубова», «Всеукраїнський народний союз», Селянська партія України, «Щаслива Україна», «Конгрес Українських Націоналістів», «Рух за реформи», «Нове життя».

Найбільше замін відбулося у складі Миколаївської міської ТВК. Тут за місяць замінили 15 членів комісії. По 4 заміни відбулось у Миколаївській обласній, Вознесенській та Снігурівській міських ТВК, 3 – у Вознесенській районній ТВК. За місяць жодної заміни не було зроблено в Баштанській районній та Баштанській міській ТВК.

Упродовж місяця були замінені 5 членів керівного складу комісій. Так, у Миколаївській районній ТВК головою комісії став Дмитро Войченко − від партії «За майбутнє», у Миколаївській міській ТВК обов’язки секретарки комісії взяла на себе Ірина Висоцька – від партії «За майбутнє».  У Новоодеській міській ТВК заступницею голови комісії стала Тамара Бельдій – від партії «Слуга народу». У Первомайській міській ТВК у результаті заміни секретаркою комісії стала Валентина Нємченко – від партії «Опозиційна платформа-За життя», а у Снігурівській міській ТВК Любов Філоненко – від партії «Слуга народу».

Згідно з пунктом 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України «повноваження члена відповідної територіальної виборчої комісії припиняються достроково у зв'язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії». А відповідно до частини 6 цієї статті рішення про дострокове припинення повноважень члена виборчої комісії у зв'язку з внесенням подання про його заміну приймається одночасно з рішенням про включення до складу відповідної виборчої комісії іншого представника від того самого суб'єкта подання із одночасним призначенням цієї особи на відповідну посаду в комісії, яку займав член комісії, повноваження якого достроково припинені.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)