Зареєстровані кандидати від партії “Наш край” не хочуть балотуватися до Жовківської міської ради. Представники від “Європейської Солідарності” і Народного Руху України балотуються не у тих округах, яких би хотіли. Політичні сили переплутали виборчі округи під час подачі документів. Микола Пищик від “Слуги народу” кандидує одразу у три ради на Львівщині. А у списку Конгресу Українських Націоналістів до Трускавецької міської ради порушена гендерна квота.

7 жовтня до Жовківської міської ТВК звернулися троє представників від партії “Наш край”. Вони просили комісію скасувати їхню реєстрацію кандидатами у депутати до Жовківської міської ради. Однак, ТВК кандидатам відмовила.

“Сказали, що вже пізно. Не тільки мене одну, нас кілька осіб, яких просили до 7 числа не зніматися, бо якщо ми знімемося, то пролітає весь список. Наскільки я розумію зараз, так би не було. Нас просто особа з партії здурила. – А ви мали намір взагалі балотуватися? – Нами просто як “технічними” кандидатами набили список”, – зазначила ОПОРІ кандидатка від партії “Наш край” Лілія Розгон.

Згідно з частиною 4 статті 227 Виборчого Кодексу особа, включена організацією партії до єдиного та/або єдиного та відповідного територіального виборчих списків, має право до дня реєстрації її кандидатом відкликати свою заяву про згоду балотуватися кандидатом у депутати від організації партії. Звернення про відкликання заяви про згоду балотуватися кандидатом у депутати від організації партії може бути засвідчена в порядку, встановленому Законом України “Про нотаріат”, або особисто подана відповідною  особою до територіальної виборчої комісії. З моменту отримання територіальною виборчою комісією заяви про відкликання заяви про згоду балотуватися кандидатом у депутати від організації партії така особа вважається включеною із виборчого списку (виборчих списків) цієї організації партії, що враховується при прийнятті територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів, включених до виборчих списків. Про отримання такої заяви відповідна територіальна виборча комісія письмово повідомляє організацію партії не пізніше наступного дня після отримання заяви. Повторна заява особи про її згоду балотуватися від організації партії не приймається.

Відповідно до частини 1 статті 231 Кодексу у разі надходження такого звернення від кандидата або від організації партії, територіальна виборча комісія приймає рішення про скасування реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидата у депутати у триденний строк з дня надходження звернення, але не пізніше як за 18 днів до дня голосування (6 жовтня). У разі скасування реєстрації кандидата у депутати, включеного до єдиного та територіального виборчих списків організації партії, такий кандидат одночасно виключається із відповідних виборчих списків. При цьому черговість (порядкові номери у відповідних виборчих списках) інших кандидатів не змінюється.

Кандидат Микола Пищик від політичної партії “Слуга народу” балотується одразу у три ради на Львівщині. А саме до Стрийської міської ради (третій номер у списку), Моршинської міської ради (перший номер у списку) та Стрийської районної ради (другий номер у списку). Цей факт виявлено уже після оприлюднення інформації на сайті ЦВК. Оскільки терміни внесення змін у списки уже минув, чоловік таки балотуватиметься у трьох радах.

Відповідно до частини 4 статті 216 Виборчого кодексу України особа може бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі не більше ніж у два рівні місцевих рад.

Також після оприлюднення інформації на сайті Центральної виборчої комісії, виявилося, що у єдиному виборчому списку кандидатів до Трускавецької міської ради від Конгресу Українських Націоналістів порушено гендерну квоту. Хоча у територіальних виборчих списках черговість чоловіків і жінок дотримано. Якщо б цей факт комісія виявили до реєстрації кандидатів, це було б підставою у наданні можливості для партії виправити це недолік або ж відмовити у реєстрації кандидатів від політичної сили до відповідної ради. Оскільки, згідно частини 9 статті 219 Виборчого Кодексу під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місця з першого по п'яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі).

28 вересня Меденицька селищна ТВК зареєструвала кандидатів у депутати Меденицької селищної ради від Народного Руху України. Згодом виявилося, що політична сила переплутала списки кандидатів в округах. Так, у першому територіальному виборчому окрузі балотуються ті представники, які мали б кандидувати у третьому виборчому окрузі. І навпаки. Зауважимо, що ці ж виборчі округи вказані у документах, які подавала політична сила до комісії для реєстрації кандидатів. Водночас, в яких територіальних округах і в якому порядку були затверджені кандидати у депутати до Трускавецької міської ради залишається не зрозуміли, оскільки під час партійного з’їзду Народного Руху України з висунення кандидатів списки кандидатів так і не були оприлюднені.

Голова Меденицької селищної ТВК Галина Плахтій розповіла ОПОРІ: “Вони звернулися до нас, що переплутали округи. Позиція яка, ми нічого не можемо їм допомогти. Це є їхня помилка. Вони вже виявили це після реєстрації списків, коли всі терміни пройшли”.

Аналогічна ситуація виникла із депутатами до Перемишлянської міської ради від партії “Європейська Солідарність”. 25 вересня Перемишлянська міська ТВК зареєструвала кандидатів у депутати від цієї політичної сили. Опісля, представники політичної сили виявили, що ті, хто балотуються у першому виборчому окрузі мали б кандидувати у третьому. І навпаки.

“Вони звернулися тоді, коли ми виставили інформацію на сайті районної ради, міської. Усно звернулися і хотіли, щоб ми поміняли округи, як має бути, що це їхня технічна помилка. Вони ніяких заяв не подавали і ми цього питання не обговорювали. Ми нічого не міняли, як затвердили з першого разу, так і є зараз, бо термін внесення змін на той час вже вийшов”, – розповіла голова Перемишлянської міської територіальної виборчої комісії Олександра Стиславська.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області зазначає: “Проблеми з якістю виборчих списків, що обумовлено порушенням процедури висунення кандидатів та технічними помилками під час подачі документів, а також реєстрація списків кандидатів з наявними виборчими порушеннями залишаться у виборчих бюлетенях, оскільки не були виявлені територіальними виборчими комісіями вчасно. Враховуючи ту обставину, що під час місцевих виборів немає єдиної бази кандидатів до місцевих рад різних рівнів, то й виявити такі порушення не так легко. Тим більше у стислі часові рамки виборчого процесу. Якщо б вони були виявлені до 6 жовтня, то такі порушення могли б, в одних випадках, стати підставою у скасуванні реєстрації, а в інших – можливістю виправити технічні неточності. Тепер, коли після сплину крайнього терміну списки кандидатів були оприлюднені на сайті ЦВК, виявлені помилки і які будуть виявлені у подальшому стануть частиною змісту виборчих бюлетенів”.

За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)