У Донецькій області у виданнях політичних партій та кандидатів на посаду міських голів публікуються рейтинги та результати соцопитувань, статті з ознаками піару на бюджетних коштах, анкетування з наданням персональних даних, кросворди та календарі свят, а також традиційно огляд кандидатів та майбутні проєкти. 

Так, у газеті, яку поширюють від політичної партії ВО «Батьківщина», є замітка під назвою «Зелене» псевдонародовладдя або Як позбавили голосу людей Донбасу». У замітці йдеться про Постанову № ЦВК, якою визначено неможливість проведення місцевих виборів 25 жовтня в окремих громадах Донеччини та Луганщини. «З міркувань безпеки чи міркувань влади? Для чого це робиться? Щоб державна вертикаль працювала чітко під центральну владу. Бо органи місцевого самоврядування, депутати, - тільки «заважатимуть» розподіляти бюджет і освоювати міжнародні кошти! А те, що людям ні до кого звернутись, немає представника від округу в області - це владу, вочевидь, не хвилює». Також у газеті знайомлять з кандидатами в депутати, перераховують «10 причин голосувати за «Батьківщину», а в якості «бонусу» – календар державних та православних свят на 2021 рік.

 

У газетах політичної партії «Слуга народу» продовжують звітувати про відбудову інфраструктурних об‘єктів – стадіон, школу та лікарню у Волновасі, Краматорську міську лікарню, «дорогу спасіння» (трасу Добропілля-Лиман), капітальний ремонт мостів та інше, а також про будівництво доріг на Донбасі. Нагадаємо, що раніше ОПОРА вже повідомляла про борди політичної партії «Слуга народу» з ознаками піару на бюджетних коштах. В Маріуполі від зазначеної політсили розповсюджують екологічний  «Маніфест» та програму «7 ініціатив від Президента України» російською мовою.

 

Представники від політичної  партії «За майбутнє» також у маркованих партійною символікою наметах роздають друковані матеріали, низка статей у газеті присвячена висвітленню наступних питань: «Медики проти медреформи», «Зниження податків - порятунок для бізнесу», «Посилення зовнішнього управління країною неприпустиме!», а також кросворд для дозвілля. ОПОРА зазначає, що окремий тираж для міста Маріуполь видано російською мовою. У ньому містян знайомлять з кандидаткою на посаду міської очільниці Юлією Башкіровою, іменуючи її «Леди мэр», а також з кандидатами у депутати міської та районної пади Маріуполя. 

У свіжому випуску газети «Наш край» політична партія надала пам‘ятку, як заповнити новий бюлетень, а також виказала підтримку чинному міському голові Краматорська Андрію Панкову. На шпальтах друкованої «агітки» знайомлять з кандидатами в депутати міських рад Слов‘янська, Краматорська, Костянтинівки, Святогірська, а також кандидатами на посаду міських голів від політичної партії «Наш край». Також на останній сторінці приведені дані соцопитування. Вказано, що дослідження проведене в Донецькій області соціологічним центром «Громадська думка» за власною ініціативою з 8 по 13 вересня. Опитано 2,4 тис. респондентів віком від 18 років за вибіркою, що репрезентує доросле населення в області. За вказаним у газеті рейтингом на Донеччині лідирує партія «Опозиційна платформа - За життя» (40,8%), політична партія «Наш край» на другому місці (20,4%). 

Інший рейтинг кандидатів на посади міських голів Краматорська та політичних партій, надруковано у газеті політичної партії «Наш Краматорськ», лідером якої є Максим Єфімов. У виданні зазначено, що опитування проведене за ініціативою Української асоціації політичного консалтингу аналітичним центром «Соціомодус» з 5 по 7 вересня у м. Краматорську, метою якого було з‘ясування уподобань містян Краматорська щодо політичних сил та політичних кандидатів. Загалом було опитано 1600 респондентів. За даними вказаного рейтингу, лідирує «Опозиційна платформа - За життя», на другому місці – політична партія «Наш Краматорськ». Також у газеті висвітлено інтерв'ю безпосередньо з лідером партії, проєкти та ініціативи, що вони планують втілювати, а також рейтинг ТОП-12 округів з найбільшою сумою субвенцій у 2020 році, за матеріалами ОПОРИ.

   

В агітаційних газетах, що розповсюджують від політичної  партії  «Опозиційна платформа – За життя» висвітлюється активність кандидатів на Донеччині, інтерв‘ю з лідерами, усі видання виключно російською мовою. Кожну агітку супроводжує календар із зображенням партійних лідерів. Також у газетах публікують рейтинги в розрізі міст Донеччини. Зазначається, що соцопитування та обробку результатів провів аналітичний центр «Соціомодус» в першій половині вересня, опитано 3965 осіб. Наприклад, у тиражі для міста Слов‘янська, де кандидатом на посаду міського голови заграєм поважний Павло Придворов, у рейтингу лідирує Неля Штепа («Партія миру та розвитку»), а на другому місці Павло Придворов. За цими ж даними партійного видання, попередній відсоток голосів до міської ради складає 55,4%. 

У Краматорську активно розповсюджують друковані агітаційні матеріали від кандидата у міські голови Олександра Гончаренка, а також від чинного міського голови Андрія Панкова. 

У Маріуполі, у газетах, що роздають від імені чинного очільника міста Вадима Бойченка, крім презентації проєктів та кандидатів у депутати від політичної сили його імені, на останній шпальті є анкета, у якій мешканці можуть проголосувати за той чи інший запропонований проєкт, а також надати персональні дані. 

У Бахмуті місцева газета «Вперед» видає спецвипуски, які повністю присвячені діяльності та інтерв‘ю чинного міського голови та зареєстрованого кандидата на цю ж посаду на цьогорічних місцевих виборах Олексію Ревві.

Головна редакторка видання Овчаренко Світлана зазначила: «Всі матеріали марковані як політична реклама. Оплачений тираж спецвипусків з рахунку передвиборчого фонду Олексія Ревви, є всі підтверджуючі документи про реєстрацію».

Світлана також зазначила, що за замовленням у газеті також публікуються матеріали від інших кандидатів на посаду міського голови Бахмута - Альбіни Смірнової та Ярослава Суханова, які беруть участь у виборчому процесі шляхом самовисування.

Російською мовою поширюють видання осередки  політичних партій «Наш край», «Опозиційна платформа «За життя», «За майбутнє», «Партія миру та розвитку», «Порядок», а також від імені кандидатів на посаду голови міста Андрія Панкова (Краматорськ), Вадима Бойченка – чинного міського голови Маріуполя і лідера політичної партії «Блок Вадима Бойченка».

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області з приводу цього зазначила: «Ще до офіційного старту виборчого процесу ОПОРА звернулася до Уповноваженого із захисту державної мови щодо бордів із зображенням Нелі Штепи та написом на російській мові.  Мовний омбудсмен Тарас Кремінь надав відповідь, що вказана зовнішня реклама порушує вимоги статті 6 Закону України «Про рекламу» та статей 18 та 32 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». У зв’язку з цим Уповноважений направив листа до Центральної виборчої комісії з проханням довести до відома учасників виборчого процесу та надати їм роз’яснення та рекомендації щодо необхідності виконання вимог Законів України «Про рекламу» та «Про забезпечення української мови як державної» в частині обов’язкового застосування державної мови в політичній рекламі та передвиборній агітації». 

Порядок використання друкованих засобів масової інформації у передвиборній агітації визначений ст. 56 Виборчого кодексу.

Окрім того, згідно з ч. 5 ст. 57 Виборчого кодексу забороняється поширення завідомо неправдивих відомостей про кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. 

Відповідно до ч. 13 ст. 57 Виборчого кодексу забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)