На Волині кандидатами у депутати 9 міських рад з кількістю виборців понад 10 тисяч осіб зареєстровано 2447 осіб. Ще 169 осіб є кандидатами до двох міських рад із населенням до 10 тис. осіб. Водночас, у низці списків, опублікованих на сайті ЦВК, містяться невідповідності щодо кількісної присутності представників різних статей у п’ятірках чи почергового включення чоловіків та жінок до частин списку, некратних 5.

В області 9 міських рад, куди кандидати могли балотуватися лише висуванцями від партій. Загалом «розігрують» 286 мандатів, на які, згідно списків опублікованих на сайті ЦВК, станом на 10 жовтня претендує 2 447 кандидатів.

Найбільша кількість місць (42) та водночас кандидатів – у Луцькій міській раді, про яку ОПОРА вже повідомляла детально. При аналізі ОПОРА визначала відповідність гендерним вимогам, зазначеним у частині 9 статті 219 Виборчого кодексу України.

Тож депутатами Володимир-Волинської міської  ради прагнуть стати 269 кандидатів від 9 партій. Невідповідність гендерній квоті виявили у двох зареєстрованих списках кандидатів партій, опублікованих на сайті ЦВК.

Так, у списку партії «За майбутнє» не дотрималися принципу почергового розміщення представників різних статей у частині списку, не кратній 5: у другій четвірці округу №1 поспіль йдуть 2 чоловіки, а тоді – дві жінки.

У ВО «Батьківщина» у єдиному  виборчому списку у шостій п’ятірці (номери 26-30)  включено 4 чоловіки та 1 жінку.

На депутатські мандати Ківерцівської міської ради претендують загалом 225 кандидатів за поданням 10 партій. У двох списках, опублікованих на сайт ЦВК, виявили невідповідності. Зокрема,  у єдиному списку Аграрної партії України у першій п’ятірці (номери 1-5) включено 4 жінки та 1 чоловік.

В Народного руху України у територіальному виборчому окрузі №2 до першої п’ятірки включено 4 чоловіки та 1 жінку.

До Камінь-Каширської міської ради балотуються 243 кандидати від 8 партій. Відповідно до моніторингу сайту ЦВК, виявлено невідповідність гендерного балансу у списках двох партій.

Так, у єдиному списку Аграрної партії України у третій п’ятірці (номери 11-15) – 4 жінки та 1 чоловік, а в останній четвірці – 3 чоловіки підряд та 1 жінка.

У єдиному списку партії «За майбутнє» у п’ятій п’ятірці (номери 21-25) – 4 чоловіки та 1 жінка.

Кандидатами на депутатські мандати Любомльської міської ради стали 154 особи, висунуті 6 партіями. Невідповідність вимогам закону виявили в одному списку.

Йдеться про єдиний список партії «Громадський рух «Народний контроль», де перша п’ятірка (номер 1-5) включає лише чоловіків, а друга п’ятірка (6-10) – 4 чоловіки і 1 жінку. Натомість четверта п’ятірка (16-20) складається із 4 жінок та 1 чоловіка, а остання четвірка (21-24) – лише із жінок. У  списку в територіальному виборчому окрузі №3 у першій п’ятірці – 4 чоловіки, натомість остання двійка – жінки.

Зауважимо, що ОПОРІ початково не вдалося визначити відповідність гендерним квотам у списках партії «Сила і Честь», адже із номерами у територіальному списку вийшла плутанина. На сайті ЦВК як порядкові номери кандидатів у списку територіального округу містилися цифри, яких там не могло бути – 16, 19, 24 тощо.

Тож ОПОРА звернулася за коментарем до голови Любомльської міської ТВК Валентини Воробей (ВО «Батьківщина»).

«Ось «Сила і Честь», тут чітко прописано, що остання колонка – мав бути порядковий номер кандидата у відповідному ТВО, а вони пронумерували по єдиному. Це наша така помилка, що ми не побачили цього і так далі подали. А коли робили другу форму для передачі, ми цю колонку повністю копіювали і переносили, і сталася така помилка, як сталася. Це треба виправляти», - зазначила вона.

Зауважимо, що станом на 10 жовтня на сайті ЦВК розміщена вже виправлена інформація стосовно списку партії «Сила і Честь» - опублікований список відповідає вимогам закону у частині включення представників різних статей.

На депутатські мандати у Ковельській міській раді претендують 333 кандидати від 11 партій.

У єдиному списку партії «Сила і честь» у сьомій п’ятірці (номери 31-35) включено 4 чоловіки та 1 жінку. Також в останній трійці двоє останніх кандидатів – чоловіки. У територіальному списку округів №1 та №2 у другій четвірці двоє останніх кандидатів – чоловіки, у списку округу №3 шостий та сьомий кандидати – чоловіки, а тоді йдуть чоловік та жінка.

У партії ВО «Батьківщина» у ТВО №2 в останній четвірці порушено вимогу почергового включення: тут 6 номер чоловік, а опісля йдуть 3 жінки.

Натомість в Української народної партії в списку округу №4 останні двоє кандидатів, які й складають кінцеву двійку – жінки.

Зауважимо, що у списках кандидатів до Горохівської міської (207 кандидатів від 9 партій) та Рожищенської міської (180 кандидатів від 8 партій) рад невідповідностей не виявлено.

Представники партій так прокоментували виявлені ОПОРОЮ на сайті ЦВК моменти:

«По Любомлю я спілкувався із хлопцями – не розібралися насправді. Вони думали, що тільки в територіальних списках і допустили помилку по єдиному. На жаль, не було часу особливо в районах детально ознайомити із законодавством. Ми пояснювали, що треба гендерну квоту дотримуватися і в територіальному і єдиному – не розібралися», - зазначив очільник обласного осередку «Громадського руху «Народний контроль», кандидат у депутати Луцької міської ради від Народного Руху України Павло Данильчук.

Голова секретаріату Волинської обласної організації Аграрної партії України Ігор Члек зауважив, що у  першій п’ятірці у списку у Ківерцівські міськраду не може бути 4 жінок.

«Це є технічна (помилка, - ред.), так не може бути. Ця вимога три до двох відома всім, в тому числі і нам. Коли ми ці списки формували, ясно, що ми дотримувалися вимог законодавства. Я не підтверджую, це невірна інформація», - повідомив він.

Щодо списку Камінь-Каширської міської ради Ігор Члек зазначив, що у цьому списку виправляли неточності.

«По Камінь-Каширській міській там були технічні неточності подані і в комісію, і комісією, але з комісією ми це з’ясовували та виправляли, тож всі списки було погоджено і подано відповідно до норм законодавства. Можливо, це комісія подала невиправлені чи технічно неточні списки», - зауважив Ігор Члек. Опісля він наголосив, що партія дотримувалася норм законодавства при формуванні списків до всіх рад, куди висували кандидатів.

Перший номер у списку Народного Руху України до Ківерцівської міської ради Ігор Мисковець повідомив, що готував списки та слідкував за дотриманням норм закону.

«В нас було дві жінки однозначно по округу номер два… Можливо, десь переплутали, у мене було зовсім не так… Все там нормально було, я не можу сказати, на якому етапі (трапилася помилка, - ред)», - зазначив Ігор Мисковець.

Перший кандидат у списку Української Народної Партії до Ковельської міської ради Ігор Верчук прокоментував ОПОРІ, що партія максимально дотримувалася вимог закону, а це єдине упущення в територіальному списку не помітили.

«Скоріше за все, у нас так список сформований. Видно, упустили цей момент на цій одній людині. Ви мені відкрили очі зараз, я сам не звернув уваги… Так, є таке питання», - зазначив кандидат.

Зауважимо, що представники партій «Сила і Честь», ВО «Батьківщина» та «За майбутнє» уже повідомляли свої позиції щодо списків та нібито недотримання гендерних квот у їхніх списках.

Нагадаємо, ОПОРА вже інформувала щодо дотримання гендерних квот у списках кандидатів до Нововолинської міської та Луцької міської рад. Окрім того, порушення гендерного балансу виявили й у списках кандидатів до Волинської обласної ради.

Зауважимо, що відповідно до частини 9 статті 219 Виборчого кодексу України під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п'ятірці (місцях з першого по п'яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п'яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку. 

Окрім того,  на Волині є дві міські ради, де кількість виборців становить менше 10 тис.  – Берестечківська міська рада Луцького району (7106 виборців) та Устилузька міська рада Володимир-Волинського району (5695 виборців).

Відповідно до частини 1 статті 220 Виборчого Кодексу України право висування кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) реалізується виборцями через місцеві організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом. А відповідно до частини 7 Кодексу під час формування переліку кандидатів до відповідної ради організація партії повинна забезпечити представництво не менше 30 відсотків осіб однієї статі у загальній кількості кандидатів до відповідної ради.

Тож у ці ради кандидують загалом (і від партій, і самовисуванням) 169 осіб. Кількість представників різної статі серед кандидатів така:

Cуб’єкт висування

Берестечківська міська рада

Устилузька міська рада

Аграрна партія України

10 чол.

9 жін.

-

-

«За майбутнє»

12 чол.

5 жін.

13 чол.

9 жін.

ВО «Батьківщина»

6 чол.

4 жін.

4 чол.

3 жін.

ВО «Свобода»

11 чол.

5 жін.

1 чол.

  •  

«Європейська Солідарність»

2 чол.

5 жін.

9 чол.

8 жін.

«Сила і Честь»

1 чол.

  •  

-

-

«Слуга народу»

2 чол.

1 жін.

3 чол.

2 жін.

Радикальна партія Олега Ляшка

5 чол.

6 жін.

-

-

Самовисування

5 чол.

2 жін.

18 чол.

8 жін.

У відсотковому співвідношенні серед кандидатів до Берестечківської міської ради від партій у «За майбутнє» жінки становлять 29,5%, а у «Європейської Солідарності» чоловіків – 28,5%, що є незначним розходженням із вимогами законодавства.

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)