Головна спеціалістка сектору економічного розвиту та інвестицій Любецької селищної ради, кандидатка в депутати місцевого рівня Юлія Стельмах та завідувачка сектору економіки Любецької громади Зоя Чугай 7 жовтня підписали декларацію підтримки Кодексу етичної поведінки під час місцевих виборів, який розробила Громадянська мережа ОПОРА. При цьому Голова селищної ради Любецької громади, який був зацікавлений в підписанні Кодексу, поки що утримався.

Презентувала «Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу» координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області.

Кандидатка у депутати Юлія Стельмах зазначила: «В першу чергу хотіла надати приклад, що це не страшно і щоб інші не боялись підписувати. Якщо ти посадова особа, а я ж працюю в органах місцевого самоврядування та балотуюсь в депутати, то тут треба бути впевненим в собі, не порушувати закон, бути чесним і не має нічого такого страшного, якщо ти підпишеш цей Кодекс. У нас в Любецькій громаді дуже «брудні» вибори, порушення за порушенням, нечесно грають опоненти, вводять людей в оману, якби це (підписання Кодексу – ред.) було на рівні держави, це б було круто».

ОПОРА інформувала голів міських рад Чернігівської області, щодо пропозиції підписати «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу» та дотримуватись його під час місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року. Наразі Любеч є єдиним містом, представники якого підписали названий документ, однак перспективою є ознайомлення із ним очільників міст та селищ Чернігівщини.

Кодекс містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання кадровим, матеріальним, бюджетним, силовим, регуляторним та медійним адмінресурсом.

«Я не буду застосовувати у своїх цілях чи інтересах інших кандидатів та партій адміністративний ресурс під час місцевих виборів 2020 року. Я утримаюсь, зокрема, від використання службової інформації в політичних цілях; залучення підлеглих до передвиборчої агітації; використання офіційних заходів, пов’язаних із виконанням службових повноважень для виборчих цілей; ініціювання і запровадження під час виборчої кампанії нових чи додаткових пільга та інших соціальних виплат тощо», – йдеться у підписаному документі.

(12-10-2020_Chernihivshchyna_Pipysannia_kodeksu)

(12-10-2020_Chernihivshchyna_Pipysannia_kodeksu_1)

ОПОРА розробила форму, через яку всі бажаючі сільські, селищні, міські голови, голови районних, обласних рад та місцевих державних адміністрацій могли підписати цей документ у режимі онлайн. 

Дана ініціатива ОПОРИ викликана тим, що в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративних ресурсів. Наприклад, Виборчий кодекс забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Але питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)