У місті Червоноград висять білборди з елементами чорного піару щодо чинного міського голови Андрія Залівського. У різних містах на Львівщині спостерігачі ОПОРИ фіксують білборди, сітілайти, плакати на яких політичні партії та кандидати дописали або доклеїли вихідні дані, що є недобросовісною практикою. А у місті Стрий та у Кам’янка-Бузькому районі на зупинках громадського транспорту висять матеріали “Національного корпусу” та кандидата Михайла Костюка.

8 жовтня у місті Червоноград спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди з елементами чорного піару щодо чинного міського голови Андрія Залівського. На зовнішніх носіях написані такі тексти: “Пане Залівський! Чому з крана тече фанта? Тариф на водопостачання: Львів – 20,85 грн/метр кубічний, Луцьк – 20,57 грн/метр кубічний, Червоноград – 26,08 грн/метр кубічний. Досить заливати!”, “Пане Залівський! Шахтар повинен виживати, а як зріс ваш добробут? Ваша зарплата: 2015 рік – 55 000, 2019 рік – 519 000 грн. Досить пиляти!” Андрій Залівський знову кандидує на посаду очільника Червоноградської міської територіальної громади як самовисуванець.

“Вони не знаходять інших аргументів, як тільки обливати мене брудом. Самі не можуть нічого запропонувати, тому найкращий спосіб очорнити мене. Їм це не вдасться, бо люди бачать самі, що в місті зроблено”, – так прокоментував ситуацію з білбордами ОПОРІ Андрій Залівський.

Два білборди без вихідних даних “УДАР Віталія Кличка команад Яворівщини” висять у місті Яворів. Цей факт спостерігачі ОПОРИ зафіксували 7 жовтня.

7 жовтня у місті Городок представники мережі ОПОРА виявили сітілайти із зображенням Володимира Гірняка та текстом “Громадянська позиція. Діяти мудро, стояти твердо” без вихідних даних.

Натомість на сітілайтах з текстом “Всеукраїнське Об'єднання “Свобода” ті, хто тримають слово. Обирай до місцевої ради” інформацію про замовника, відповідальну особу за друк, тираж доклеїли. Ці матеріали у Городку висіли ще з вересня. 

У місті Гніздичеві роздають листівки без вихідних даних про кандидата Назара Вітака.  На них міститься інформація про Вітака, пропозиції кандидата для розвитку Гніздичівської селищної територіальної громади.

У місті Червонограді спостерігачі мережі ОПОРА зафіксували плакат з гаслом “Ми любимо Червоноград! Тут ВАРТО жити” політичної партії “Варта”. На ньому вихідні дані також доклеїли.

“Шуліковський Орест. Завжди є вибір!” – плакат із таким текстом та без вихідних даних ОПОРА зафіксувала на балконі одного з будинків у місті Бібрка. Орест Шуліковський є директором Департаменту дорожнього господарства Львівської обласної державної адміністрації. До цього був заступником Бібрського міського голови. На місцевих виборах Орест Шуліковський кандидує на посаду очільника Бібрської міської територіальної громади від партії “Слуга народу”.

На плакатах “Батьківщина Золочівщини”, які ще з вересня висять у місті Золочеві, доклеїли вихідні дані. 

На двох плакатах з текстом “Свобода захистить!” ВО “Свобода” у місті Золочеві інформацію про замовника, відповідального за друк та тираж дописали маркером.

6 жовтня у місті Миколаєві на фасаді будинку висів плакат з текстом “Ігор Хімчак – наш голова! Духовна Україна політична партія”. На агітаційному матеріалі не має жодних вихідних даних.

Того ж дня у Миколаєві спостерігачі ОПОРИ зафіксували плакати без жодної інформації про замовника, відповідального за друк та тираж Народного Руху України – “Буде рух, буде Україна”, а також “Європейської Солідарності” – “З незалежністю не жартують”. А на сітілайтах Об'єднання “Самопоміч”  доклеїли вихідні дані.

У статті 53 Виборчого кодексу зазначається, що кандидат, партія (організація партії) – суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. А також згідно частини 13 статті 57 Кодексу забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснює друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника таких матеріалів.

Ймовірно, щоб не витрачати кошти за переклейку зовнішньої реклами із виборчого фонду, партії та кандидати вирішили доклеїти, дописати маркером вихідні дані на раніше повішених матеріалах, однак, це можна розцінювати як ознаку фінансування кампанії не з виборчого фонду, непрозорістю фінансування і недобросовісною практикою.

9 жовтня у приміщенні Сихівської районної адміністрації (місто Львів) представниця мережі ОПОРА виявила агітаційні матеріали Об'єднання “Самопоміч”. Буклети лежали на столі поруч із залом, де мало відбуватися засідання Сихівської районної у місті Львові ТВК.

5 жовтня спостерігачі ОПОРИ зафіксували майже на кожній зупинці громадського транспорту у Кам’янка-Бузькому районі листівки із зображенням Михайла Костюка без вихідних даних. Також без інформації про замовниками, тираж, друк на паркані приватного будинку на переїзді у селі Запитів висів плакат Костюка. Михайло Костюк кандидує на посаду голови Новояричівської селищної територіальної громади.

На зупинці громадського транспорту у місті Стрий ОПОРА зафіксувала плакат із світлиною Володимира Білинського (№1 в списку політичної партії “Національний корпус” до Стрийської міської ради) і текстом “Обирай тих, кого вони бояться”. Про цей факт 5 жовтня спостерігачі повідомили у поліцію.

4 жовтня у селищі Олесько зафіксовано на будівлі поліклініки та електроопорах плакати із зображенням Ореста Кавецького. Кавецький кандидує до Львівської обласної ради (1 номер у списку) від партії “Сила і Честь” у Золочівському районі. Щодо виявленого факту спостерігач ОПОРИ написав заяву у поліцію.

2 жовтня мережа ОПОРА зафіксувала на електроопорах у місті Мостиська листівки кандидата на посаду Мостиської міської територіальної громади Ярослава Жидяка (самовисування).

У місті Львові на одному з терміналів з 2 жовтня висить листівка про зустріч із заступником міського голови Львова Андрієм Москаленком. Москаленко є кандидатом у депутати до Львівської міської ради від Об'єднання “Самопоміч”.

А у місті Броди у приміщенні автостанції спостерігачі ОПОРИ зафіксували партійні газети “Європейської Солідарності”. Власником автостанції є Михайло Старик. Чоловік є першим номером у списку від цієї політичної сили у Бродівську міську територіальну громаду.

Згідно з частиною 17 статті 57 Виборчого кодексу України розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщення пасажирів та інформаційних табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

А відповідно до частини 16 статті 57 Виборчого кодексу забороняється розміщення агітаційних та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)