У вересні приватні херсонські телеканали опублікували 41 сюжет з ознаками замовності про місцевих політиків і партії. Найбільше – про політичні партії «Нам тут жити!» та «Опозиційна платформа – За життя».

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала відеосюжети чотирьох херсонських телеканалів: «ВТВ Плюс», «Твій Плюс», «Херсон Плюс» та «UA: Херсон». Для моніторингу були обрані  сюжети новин, опубліковані на YouTube-сторінках телеканалів у період з 1 до 30 вересня 2020 року.

Усього протягом вересня херсонські телеканали поширили в YouTube 284 новинних сюжети. Телеканал «UA: Херсон» (філія АТ НСТУ «Херсонська регіональна дирекція») оприлюднив 115 сюжетів. У жодному з них ОПОРА не зафіксувала ознак прихованої реклами.

Телеканал «ВТВ Плюс» поширив 82 новинних відео, 13 з яких (або 15,9%) мають ознаки немаркованої реклами. Ознаки замовності мають 19 сюжетів із 52 (36,5%), опубліковані телеканалом «Херсон Плюс». На YouTube-сторінці телеканалу «Твій плюс» у вересні опубліковано 35 сюжетів, 9 із яких (25,7%) мають ознаки немаркованої реклами.

Найчастіше у матеріалах з ознаками замовності згадується політична партія «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» – 12 разів. Зазначимо, що Ігор Колихаєв – кандидат на посаду Херсонського міського голови. У сюжетах висвітлюється діяльність лідера партії та її представників. У них йдеться про: «туристичну мапу Херсонщини», яку створює команда Колихаєва, протипожежне обладнання подароване дитячим садкам, подарунок карток для безкоштовної консультації з лікарями працівникам херсонських шкіл та інші теми..

8 сюжетів стосуються політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» та кандидата на посаду херсонського міського голови – Михайла Опанащенка. У них розповідають про конференцію з висунення кандидатів від партії, презентацію місцевої команди політсили Юрієм Бойко. Михайло Опанащенко коментує необхідність ремонту мосту, голова обласної організації партії Єгор Устинов вітає херсонців із Днем міста.

У 5 сюжетах ідеться про активність політичної партії «За майбутнє». Представники політичної сили організовували екологічну акцію, джазовий концерт, конкурс виразного читання віршів Тараса Шевченка.

Про діяльність Володимира Сальдо, який також балотується на посаду Херсонського міського голови, телеканали опублікували 3 сюжети. У них розповідають про висунення кандидатів від політичної партії «Блок Володимира Сальдо» та про вручення Володимиру Сальдо  посвідчення кандидата.

У 3 відеосюжетах політична партія «Батьківщина» виступає проти реорганізації шкіл на Херсонщині.

«Осередки політичних партій і кандидати повинні укладати договори зі ЗМІ та оплачувати передвиборчу агітацію, в тому числі і політичну рекламу організацій партій-суб’єктів виборчого процесу, виключно з виборчих фондів. Самі сюжети мають бути відповідно марковані. Однак, аналізуючи місцеві телеканали, ми бачимо приховану рекламу. Такі матеріали ЗМІ показують під виглядом звичайних новин, що може ввести в оману виборців. Тому, окрім можливого порушення чинного законодавства, це може порушувати принципи вільних та рівних виборів», – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області.

Нагадаємо, що відповідно до частин 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу», реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою "Реклама" чи "На правах реклами". Прихована реклама забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)