Чернігівська обласна виборча комісія рішенням від 29 вересня відмовила в реєстрації всім кандидатам міської організації партії «Рідне Місто», яка має схожу назву з партією «Рідний Дім» нинішнього міського голови Чернігова Владислав Атрошенка. Натомість Чернігівська міська ТВК зареєструвала представників партії, проте за рішенням суду таке рішення було скасоване.

Так, Чернігівська обласна ТВК відмовила у реєстрації списку партії «Рідне Місто». ТВК аргументувала своє рішення порушенням Виборчого Кодексу України, а саме невідповідністю документів вимогам Кодексу згідно з зазначеним у пунктах 1-5 частини першої статті 222, пунктах 124 частини першої статті 223 цього Кодексу.

У представників обласної ТВК виникли питання до документів партії та підозри, що печатка партії підробна, а також затерті фото, серія та номер паспорта. Заступник голови комісії поїхав на конференцію партії до міста Седнєва, яка фактично не відбулась. Одна із членкинь комісії подала запит в центральний офіс партії «Рідне Місто», чи висувався список партії, на що отримали відповідь, що ніяких дозволів партія на участь у місцевих виборах не давала.

Членкиня Чернігівська обласна ТВК Діана Вусата звернулась до поліції. Поліція 25 вересня розпочала кримінальне провадження №12020275010001307 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 358 Кримінального Кодексу України. Наразі партії «Рідне Місто» необхідно надати поліції всі оригінали документів, щодо реєстрації партії, рішення зборів та конференцій.

Натомість Чернігівська міська ТВК зареєструвала список кандидатів місцевої організації «Рідне Місто». Проте Чернігівська міська партійна організація партії «Рідний Дім» подала до суду. У позові зазначається, що ТВК винесла постанову з грубим порушенням законодавства: до заяви організації партії було додано рішення зборів, конференції Чернігівської обласної організації політичної партії «Рідне місто» про висування кандидатів у депутати Чернігівської міської ради від 23 вересня, яке містило посилання на погодження рішення Політичної Ради партії «Рідне Місто» без зазначення номера. А згідно з інформацією, викладеною у листі голови партії «Рідне Місто», Політична Рада не погоджувала жодних рішень зборів, конференцій Чернігівської обласної організації партії «Рідне Місто». Крім того, постанову ТВК підписав голова комісія, повноваження якого було припинено.

Чернігівський окружний адміністративний суд своїм рішенням від 1 жовтня визнав протиправною та скасував постанову міської ТВК щодо реєстрації кандидатів у депутати від партії «Рідне місто».

 «Вони (члени Чернігівської обласної ТВК, ред.) не хочуть реєструвати партію, тому що є майже з такою назвою партія міського голови Чернігова і вони вставляють палки в колеса, вилучають документи і я не знаю, що там в документах, я ці документи отримав по акту прийому-передачі. Мені привозили, я підписував, брав, ніс по дорученню ще з одним чоловіком. Все було добре. Два дні тому подзвонили щодо помилок – не бачать номера паспортів. Все перероблено, все доніс – помилок більше немає. І тут починаються проблеми по комісії. Будемо до суду подавати, а зараз вилучать документи і з чим ми будемо до суду подавати. Все робиться, аби партію не зареєструвати», –  прокоментував представник партії «Рідне Місто» Олег Скварський, який за дорученням приносив документи на реєстрацію до Чернігівської обласної ТВК.

Згідно з частиною 7 статті 229 Виборчого Кодексу cільська, селищна, міська виборча комісія не пізніш як на п'ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови або заяви про самовисування та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію відповідного кандидата або про відмову в його реєстрації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)