Для організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року в Києві працюють 1 міська та 10 районних територіальних виборчих комісій. ОПОРА проаналізувала, які зміни відбувалися в складі цих ТВК впродовж вересня.

У вересні в Київській міській ТВК відбулося 5 замін, одна з яких стосувалося керівного складу: голову ТВК від політичної партії “Слуга народу” Олега Конопольського замінили на Валентину Королько. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, в день заміни Олег Конопольський, якому дозволили залишитися на засіданні комісії, зазначив, що піти з посади голови було його особистим рішенням.

Такі партії, як “За майбутнє”, “Опозиційна платформа - За життя”, “Партія зелених України” та “Українська стратегія Гройсмана” у вересні замінили по одній кандидатурі в складі міської ТВК.

У десяти районних територіальних комісіях міста Києва упродовж місяця відбулось 45 замін. Найбільше подань про заміну своїх представників у ТВК надійшло від партій “Опозиційна платформа - За життя” (8) та “Щаслива Україна” (4). “Голос” і “За Майбутнє” замінили по 3 своїх кандидатури, “Батьківщина”, “Команда Левченка "Народовладдя", “Альтернатива”, “Свідома нація” - по 2.

З-поміж районних ТВК найбільше замін відбулося в Оболонській та Дніпровській ТВК - по 7 у кожній. Найменших змін у вересні зазнав склад Подільської та Голосіївської районних  ТВК - по 1 заміні в кожній із зазначених комісій.

Лише 2 заміни в районних ТВК Києва у вересні стосувалися керівного складу. Так, в Святошинській районній ТВК замінили голову (від політичної партії “Опозиційна платформа - За життя”) та секретаря (від партії “За майбутнє”).

Згідно із ч. 4 ст. 33 Виборчого кодексу України територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів. Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 повноваження члена відповідної виборчої комісії припиняються достроково, зокрема, в зв'язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу відповідної виборчої комісії.

Нагадаємо, ОПОРА вже повідомляла про заміни в складі київських ТВК, що відбулися в серпні.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.