Івано-Франківська обласна територіальна виборча комісія 5 жовтня зареєструвала кандидатів в депутати від політичної партії «Пропозиція»  та присвоїла їм 13-й номер у виборчому бюлетені на виборах до обласної ради. Своє право на реєстрацію партійцям довелось відстоювати в суді.

Раніше ОПОРА повідомляла, що Івано-Франківська обласна організація політичної партії «Пропозиція» подала позов до суду, де вимагала визнати дії Івано-Франківської обласної територіальної виборчої комісії протиправними. За словами представників партії, ТВК перешкоджала у реєстрації кандидатів в депутати.

30 вересня Івано-Франківський окружний адміністративний суд (справа №300/2480/20) вирішив, що прав обласної організації політичної партії «Пропозиція» ніхто не порушував та відмовив їй у задоволенні позовних вимог. Суд першої інстанції аргументував рішення тим, що «Пропозиція» не надала доказів того, що у них був належно сформований пакет документів для реєстрації кандидатів у депутати Івано-Франківської обласної ради, визначених частиною 1 статті 222 ВК України. Не погодившись із таким рішенням,  партійці подали апеляцію.

3 жовтня Восьмий апеляційний адміністративний суд зобов’язав Івано-Франківську обласну  ТВК  прийняти пакет документів та зареєструвати кандидатів в депутати до Івано-Франківської обласної ради, висунутих 22 вересня 2020 року Івано-Франківською обласною організацією  політичної партії  «Пропозиція».

«Беззаперечним фактом, що підтверджується показами свідків, є те, що представники Івано-Франківської обласної організації політичної партії «Пропозиція» прибули до Івано-Франківської територіальної виборчої комісії для подання документів щодо реєстрації кандидатами у депутати до Івано-Франківської обласної ради близько 23 год. 22 хв. 24.09.2020 року, тобто в період висування кандидатів, що тривав з 15.09.2020 року по 24:00, 24.09.2020 року. Також як вбачається з платіжного доручення № 1 від 21.09.2020 року Івано-Франківською обласною організацією політичної партії «Пропозиція» сплачено грошову заставу за висунення кандидатів у депутати Івано-Франківської обласної ради в сумі 231594,00 грн, яка свідчить про беззаперечний намір брати участь у виборах кандидатами від партії. Зважаючи на це, апеляційним судом було встановлено, що представник партії, прибувши вчасно до територіальної виборчої комісії, не зміг скористатися своїм правом на подання документів для проведення реєстрації кандидатів в депутати Івано-Франківської обласної ради, а тому слід визнати протиправними дії ТВК щодо неприйняття вказаних документів», - йдеться в рішенні суду.

Зважаючи на це 5 жовтня на своєму засіданні виборча комісія зареєструвала кандидатів та присвоїла їм номер 13 у виборчому бюлетені на виборах до обласної ради.

Нагадаємо, в обласній ТВК відмовили в реєстрації ОПЗЖ, а у Яремче – «Самопомочі». Також ОПОРА дізналася, хто балотуватиметься до місцевих рад на Франківщині.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)