1 жовтня у комунальному закладі «Міський Будинок культури» Рівненської міської ради відбувся концерт, присвячений Дню людей похилого віку. Вітали рівнян не тільки артисти Будинку культури – хорові, інструментальні та танцювальні колективи, але й кандидат на посаду міського голови Юрій Вознюк. Зауважимо, що попередньо спостерігачі ОПОРИ вже двічі фіксували ознаки використання медійних ресурсів Рівненської міської ради на користь Юрія Вознюка. 

На своїй сторінці у Facebook 1 жовтня Юрій Вознюк повідомив про те, що відвідав «Сердечні зустрічі», які традиційно організовуються у Рівному до Дня людей похилого віку. До тексту також було долучено кілька фото, на яких видно, що Юрій Вознюк не просто відвідав захід, але й виступив на сцені та взяв участь у нагородженні. Про це кандидат повідомив також і на сторінці “За майбутнє-Юрій Вознюк”, яка  позиціонується у мережі Facebook саме як сторінка кандидата.

Фото зі сторінки Юрій Вознюка

Координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області просив Юрія Вознюка прокоментувати, на якій підставі він перебував на заході та чи фінансував проведення такого заходу із власного виборчого фонду, однак відповіді поки що не отримав.

Нагадаємо, що Юрій Вознюк зареєстрований кандидатом на посаду Рівненського міського голови 18 вересня від політичної сили «За майбутнє». Чинний міський голова Володимир Хомко не балотується знову, а підтримує кандидатуру Юрія Вознюка на цю посаду, про що заявив публічно ще у серпні цього року. Разом з тим, Володимир Хомко очолив список кандидатів у депутати від політичної сили до Рівненської міської ради.

На сайті рівненського міського Будинку культури у публікації про мистецький проєкт «Сердечні зустрічі» не міститься жодної згадки про участь Юрія Вознюка у заході. Також не було опубліковано жодних фото за його участі.

Раніше на сторінці закладу повідомлялося про те, що вхід на концерт відбувається за запрошеннями.

Зазначимо, що керівниця Рівненського міського Будинку культури Ольга Стельмах балотується у депутати Рівненської міської ради від політичної сили «За майбутнє».

Як зазначила Ольга Стельмах у коментарі для ОПОРИ, організатором заходу був Будинок культури. Юрій Вознюк не був запрошеним гостем. Це була ініціатива Боровика Івана Івановича, голови Спілки ветеранів. Оскільки в нього було бажання вручити певні медалі, то в нього було прохання, щоб запросили пана Сергія Лучаніна, щоб вручити благословенні грамоти і нагороди. Тобто це була його ініціатива, він був попереджений, що жодної передвиборної агітації не може бути. Ці люди не називалися, не представлялися як кандидати і передвиборної агітації вони не проводили.

Також вона додала: «Від самого початку цей захід планувався без нікого і там ніхто не мав виступати. Там мала виступати тільки я. До речі, я теж кандидат в депутати від політичної партії «За майбутнє», але жодного слова не було промовлено і ми ж не можемо припинити діяльність. Перед тим у нас був День вшанування, День зброї, захід присвячений Дню вчителя. Там так само виступали, Васильчук від Батьківщини (правильно, кандидат?) і міський голова. З міським головою все зрозуміло, він чинний міський голова. Васильчук відповідно не має ніякого відношення до освіти, правильно? В цьому брали участь всі дитячі колективи і ПДМу, і Будинку культури».

Ольга Стельмах наголосила: «Оскільки захід вільний, вхід вільний, то може і якщо людина виходить когось вітати, то гарантувати, що вона щось там,  вибачте, не скаже... З моєї сторони було здійснено всі заходи, я всіх попередила – жодної агітації. Якби був присутній будь-хто із кандидатів, я би сказала те сам: «Будь ласка, виходити Ви можете, Ви можете вітати, Ви можете бажати, але жодного слова агітації». Я абсолютно законослухняна громадянка і маю дуже великий досвід роботи саме в передвиборній агітації, оскільки працювала 13 років на телеканалі Рівне 1, саме була програмним директором. Тому всі нюанси я знаю і якщо є претензії в тому, що дійсно десь прозвучало хоча би слово, то я готова понести за це відповідальність, але я знаю, що цього не було».

ОПОРА звертає увагу, що у даній ситуації відсутнє порушення виборчого законодавства, однак застерігає кандидатів від здійснення агітації у заходах, що організовують комунальні заклади, а також  наголошує на тому, що у разі проведення публічних заходів на підтримку кандидата такі заходи мають бути проведені за кошти виборчого фонду партії чи кандидата. 

Відповідно до частини 1 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів на відповідних виборах або публічна оцінка діяльності таких партій чи кандидатів, під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

Згідно з частиною 4 статті 51 Виборчого кодексу підтримка кандидатами (кандидатом), партією (організацією партії) - суб’єктом виборчого процесу від свого імені чи від імені висунутого ним кандидата (кандидатів) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку кандидата (кандидатів), суб’єкта їх висування може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб’єкта виборчого процесу.

Відповідно до абзацу другого частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація може проводитися у формі зустрічей з виборцями. Частина 4 цієї ж статті вказує, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Частина 8 вказаної статті визначає, що у разі якщо будинок (приміщення) незалежно від форми власності було надано для проведення публічного заходу чи передвиборної агітації за одного кандидата, партію (організацію партії), власник (володар, користувач) цього будинку (приміщення) не має права відмовити в його наданні на тих самих умовах іншому кандидату, іншій партії (організації партії). 

Зазначимо, що спостерігачі ОПОРИ вже двічі фіксували ознаки використання медійних ресурсів Рівненської міської ради, а саме офіційного сайту та сторінки у Facebook на користь Юрія Вознюка. Такі випадки були як до реєстрації його кандидатом на посаду міського голови, так і після. 

Окрім того, 25 серпня на сторінці Рівненської міської ради у Facebook було розміщено фото чинного міського голови Рівного Володимира Хомка разом із тоді ще потенційним кандидатом Юрієм Вознюком та переданим у подарунок для спідвеїстів мотоциклом.  За інформацією з допису, мотоцикл був придбаний за кошти міського клубу вболівальників спідвею. 

Фото зі сторінки Рівненської міської ради

22 вересня на сайті Рівненської міської ради та сторінці Рівненської міської ради у Facebook було розміщено новину про висадку саджанців дерев Гінкго дволопатевого у парку імені Тараса Шевченка. Було повідомлено про те, що саджанці були придбані за власні кошти міського голови Володимира Хомка, Мар’яна Годи, Юрія Вознюка та Андрія Біланчука. Вартість саджанця понад 3 тисячі гривень.

Фото з сайту Рівненської міської ради

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.