Протягом вересня у волинських газетах виявили 46 публікацій із ознаками реклами на користь 4 партії та 19 потенційних кандидатів. Водночас на шпальтах видань вийшло понад десять матеріалів, котрі розповідали про досягнення на посадах або ж діяльність як нардепів чи членів громадських організацій осіб, котрі згодом повідомили про балотування до різних рад та на посади голів на Волині.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА при моніторингу друкованих ЗМІ виявили матеріали, що «піарили» партії чи окремих осіб, котрі згодом заявили про балотування. Публікації розміщували у різноманітних рубриках, як-от «політика», «особистість», «точка зору», «звернення».

Публікації на користь партій

Протягом вересня представники ОПОРИ виявили 14 публікацій, що містять ознаки рекламних публікацій, на користь політичної партії «За майбутнє». 3 вересня вийшли великі публікації про всеукраїнський з’їзд партії на шпальтах «Горохівського вісника», Турійської районної газети «Народне слово», Рожищенської районної газети «Наш край», Локачинської районної газети «Селянське життя».

Подекуди публікації дублювалися – наприклад, у «Горохівському віснику» та «Селянському житті» вийшли під заголовком «Ми тут, бо дістало! У Києві відбувся всеукраїнський з’їзд партії «За майбутнє». Текст майже ідентичний, за винятком останнього спікера – їх змінювали на представників саме вказаних районів, котрі висловили підтримку партії.

Також 3 вересня на шпальтах Маневицької «районки» «Нова доба», Камінь-Каширської газети «Полісся» та Любешівського друкованого видання «Нове життя» вийшли матеріали «Ігор Палиця: Якщо не зробимо самі, ніхто за нас не зробить». 17 вересня у «Горохівському віснику», «Новій добі», «Новому житті», «Поліссі» з’явилися матеріали про конференцію прихильників партії, яка відбулася у Луцькому замку. Того ж дня «Наш край» розмістив матеріал про презентацію команди «За майбутнє» у Рожищі за участі народного депутата Вячеслава Рубльова. Зауважимо, що у всіх публікаціях, які стосувалися заходів цієї партії, окрім останньої, спікером виступав її голова та водночас тоді ще потенційний кандидат у депутати Луцької міської та Волинської обласної рад Ігор Палиця.

До слова, у газетах також виявили 3 публікації на користь партії, де спікером виступила народна депутатка, а також тоді ще потенційна кандидатка у депутати Камінь-Каширської міської та Волинської обласної рад Ірина Констанкевич. «Нова доба», «Полісся» та «Нове життя» за 10 вересня опублікували ідентичні матеріали «Партія «За майбутнє» вимагає страхування здоров’я педагогів та підвищення їхніх зарплат». 

2 публікації виявили на користь «Європейської Солідарності». Матеріали розмістили на шпальтах газети «Вісті Ковельщини» від 17 вересня. Одна із них – великий репортаж про презентацію команди партії, яка балотуватиметься до Ковельської міськради, інша – невелика новина про цей же захід.

Ще одну згадку має ВО «Батьківщина». У газеті «Вісті Ковельщини» від 3 вересня пояснюють позицію партії проти грального бізнесу та описують особисту участь лідерки Юлії Тимошенко у врегулюванні цього питання. 

Також одна публікація на шпальтах «Твого вибору за 24-30 вересня інформує про висування кандидатів на вибори у Луцьку від «Громадянського руху «Свідомі». Тут висвітлюють окремі пункти програми та цитують певних кандидатів.

Іміджеві публікації про потенційних кандидатів

ОПОРА також виявила низку іміджевих публікацій на користь потенційних кандидатів. При підрахунку брали до уваги публікації, із яких зрозуміло, що особа братиме участь у місцевих виборах. Наприклад, іноді це зазначав сам потенційний кандидат, або інформація містилася в тексті.

У виявлених матеріалах описували досягнення потенційних кандидатів на займаних посадах, або ж розповідали про міркування щодо змін у громаді та бачення розвитку певних сфер господарства.

Наприклад, у газеті «Вісті Ковельщини» від 3 вересня вийшло велике інтерв’ю із депутатом Волинської обласної ради та тоді ще потенційним кандидатом на посаду міського голови Ковеля Юрієм Поліщуком (ВО «Свобода»). 

В Іваничівській районній газеті «Колос» 17 вересня вийшло два матеріали із потенційними кандидатами на посаду голови Ігорем Маковським та Лідією Томашевською, обидві публікації були позначені зірочкою. Наприкінці газети подали її розшифрування «Матеріали позначені таким значком, друкуються на комерційній основі. Редакція відповідальності за них не несе». 

У Володимир-Волинській газеті «Слово правди» за 10 вересня розмістили звіт депутата Петра Карпюка, де він також зазначає, що балотуватиметься на посаду голови Устилузької ОТГ, а у газеті «Полісся» за 24 вересня – інтерв’ю із чинним депутатом Волиньради Анатолієм Буськом, де він теж підтверджує намір балотуватися повторно.

У газеті «Полісся» за 10 вересня з’явився матеріал «Любов Балицька – одна із основних кандидаток на пост мера». Публікація розповідає про плани на місцеві вибори, формування команди та що найважливішим вона вважає у роботі міського голови.

Щодо кандидата на посаду міського голови Володимира-Волиського Миколи Юнака («Слуга народу»), то іміджевих публікацій виявили 2. Йдеться про постер «Зе! Місцеві» Слуга народу. Володимир - це ти!» на першій шпальті у випуску Володимир-Волинської газети «Слово правди» за 17 вересня. Тут же міститься коротке інтерв’ю «Треба бути реалістом – партія «Слуга народу» має найвищий рейтинг сьогодні», - Микола Юнак».

Ще 2 «джинсових» інтерв’ю розмістили на користь кандидата у депутати Володимир-Волинської міської ради від партії «Сила і Честь». У матеріалі Сергій Коба «Потужна команда Петра Саганюка йде перемагати», голова бюджетної комісії Володимир-Волинської міськради розповідає про виборчі плани, зокрема про досягнення як депутат та те, чи має він намір знову балотуватися. Ідентичні публікації з’явилися у газетах «Слово правди» та «Місто вечірнє».

Щодо Максима Клим’юка газети розміщували 5 публікацій із ознаками рекламних. Йдеться про звернення, в якому він підтверджує, що таки балотуватиметься попри недавній напад, заклик долучатися до спільного написання програми в інтерв’ю із Максимом Клим’юком. Ці публікації виявлені у газетах «Слово правди», «Місто вечірнє» та «Твій вибір». 

У газеті «Слово правди» за 10 вересня розмістили інтерв’ю з Ігорем Пальонкою, в якому зазначають, що він балотуватиметься на посаду міського голови Володимира-Волинського. Тож потенційний кандидат розповідав, що його пов’язує із містом та як треба реформувати певні галузі.

Ця ж газета опублікувала матеріал на користь потенційної кандидатки у депутати Володимир-Волинської міськради Ірини Ткачук. У заголовку її регалію вказують як лікарка, однак на фото Ірина Ткачук тисне руку чинному міському голові та кандидату Петру Саганюку. У тексті вона зазначає, що йде на вибори із ним та командою «Сили і Честі», а також розповідає, яких змін хотіла б для Володимира-Волинського.

10 вересня «Наше місто - Нововолинськ» із плашкою «інтерв’ю із кандидатом на посаду міського голови» розмістила матеріал із Борисом Карпусом. Публікація містить біографічну довідку та висвітлює плани Бориса Карпуса як змінити місто – він розповідає про необхідність встановлення майданчиків, покращення безпеки та інші пункти програми.

2 публікації має кандидат на посаду луцького міського голови Роман Бондарук («Слуга народу») у випусках газети «Твій вибір» за 17-23 вересня та 24-30 вересня. Одна із них - повідомлення про кандидування, інша – інтерв’ю про те, чому вирішив йти на вибори та що пропонує.

Ще 3 матеріали стосувалися кандидата у депутати Луцької міської ради Андрія Покровського («Громадянський рух «Свідомі»). Одна вийшла у газеті «Волинь» та «Вісник+К» за 24 вересня, інша - у «Твоєму виборі» за 17-23 вересня. Тут він озвучує переваги місцевої команди та деякі пункти програми.

Ще по одному інтерв’ю власне як кандидатам присвятили на шпальтах «Твого вибору» за 24-30 вересня кандидату в депутати Луцької міської ради Сергію Ковальчуку та кандидату на посаду міського голови Артуру Мартіросяну. У цьому випадку обоє зазначали, що балотуються та розповідали про своє бачення вирішення проблем та плани.

1 публікацію-повідомлення про балотування має на першій шпальті «Наше місто – Нововолинськ» від 24 вересня кандидат-самовисуванець на посаду міського голови Валерій Курстак.

До слова,  газета «Новий погляд» має рубрику «Не словом, а ділом», в якій активні жителі громади відповідають на питання. Проте у випуску за 11 вересня такими жителями стали чинний депутат Любомльської міськради Олександр Дзядук (який балотуватиметься на посаду голови відповідної громади) та голова Шацької райради Сергій Карпук (котрий теж балотуватиметься у депутати). Тож потенційні кандидати діляться міркуваннями, якими повинен бути представник громади, яким вони бачать розвиток селища та підтверджують, що будуть балотуватися.

Зауважимо, що низка видань публікувала матеріали із потенційними кандидатами, які водночас були чинними нардепами, депутати обласної ради чи очільниками громад. У частині публікацій не згадувалося про майбутні вибори а також не зазначалося, що вказана особа буде брати у них участь. Натомість інтерв’ю про роботу на посаді керівника громади, звіт про депутатську діяльність тощо ставав гарною можливістю «пропіаритися» ще у попередньому статусі. 

Так, йдеться про звіт депутата Волинської обласної ради Сергія Котюка (на шпальтах газети «Наш край» за 3 вересня), інтерв’ю із очільником Луківської громади Анатолієм Климуком («Народне слово» від 10 вересня), маневицьким селищним головою Олександром Гаврилюком («Нова доба» від 10 вересня), головою Любешівської ОТГ Олегом Кухом («Нове життя» від 10 вересня), депутатом Волиньради Ігорем Лехом (газета «Твій вибір» за 24-30 вересня) та Анатолієм Філюком («Полісся» від 24 вересня).

Також у газеті «Нова доба» розмістили новину за результатами ефіру за участі, зокрема, нардепки Ірини Констанкевич та начальника відділу освіти Леоніда Новака (який згодом заявив, що балотуватиметься у Колківській громаді від партії «За майбутнє»). А 3 вересня газета «Полісся» розмістила новину «У Воєгощі та Бузаках – новенькі амбулаторії», де Ірина Констанкевич як народна депутатка взяла участь в огляді об’єкта. Публікація, як нардеп Вячеслав Рубльов відвідує із робочим візитом район з’явилася й у «Горохівському віснику» від 24 вересня.

Газета «Твій вибір» у випуску за 17-23 вересня розмістила новину про позицію щодо роботи громадського транспорту чинного депутата Луцькради Миколи Федіка, котрого згодом зареєстрували кандидатом на посаду міського голови Луцька. Також 2 публікації стосувалися самовисуванця на посаду Луцького міського голови Дмитра Глазунова. Їх опублікували ще до офіційного висування у газеті «Твій вибір» за 17-23 вересня та 24-30 вересня. Одна із публікацій розповідає про унікальну ікону, інша -  інтерв’ю, де він розповідає, що змінив би у місті, якби міг та не відповідає прямо на питання щодо балотування. Дмитро Глазунов тут зазначений як голова благодійного фонду «Рідна Волинь» та громадської організації  «ВОЛК».

Разом із тим, на шпальтах «Іваничівської районної газети «Колос» за 10 вересня вийшла публікація «Ігор Гузь: В Іваничах працює команда, заряджена на перемогу», де розповідалося про діяльність його як нардепа. Однак матеріал був позначений зірочкою, а наприкінці газети подали її розшифрування.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама - інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Згідно із частиною 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу, а прихованою рекламою відповідно до статті 1 Закону є інформація про особу в програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій.

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.