За аналізом шести друкованих видань Запоріжжя найбільше матеріалів з ознаками прихованої політичної реклами вийшло про політичні партії «За майбутнє», «Слуга народу», «Позиція» та «Партія Зелених України». Серед місцевих політиків найактивніше висвітлюються досягнення міського голови Запоріжжя Володимира Буряка.

Обставини коронавірусної пандемії все ще позначаються на процесі оновлення фондів Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки. Тому під час аналізу спостерігачами ОПОРИ друкованих газет регіону до уваги були взяті випуски за вересень та періоду другої половини серпня, що не були в наявності під час попереднього огляду преси. 

В номері газети «Горожанин» за 3 вересня вийшло іміджеве інтерв’ю із депутатом Запорізької міської ради Михайлом Прасолом, де йдеться про депутатські будні політика та задоволених його роботою мешканців Вознесенівського району. Анонс публікації винесений на першу шпальту. В цьому ж випуску надрукований матеріал про те, що завдяки рішенню чинного міського голови Запоріжжя Володимира Буряка в місті з’явилося нове сполучення муніципального транспорту.

Газета «Запорожский пенсионер» у трьох матеріалах (за 2 вересня, 19 і 26 серпня) присвятили представникам політичної партії «За майбутнє». В цих текстах розміщені світлини Миколи Фролова, Олесі Крамаренко, Олега Буряка, Олексія Пучкова, Геннадія Фукса.

Можливі ознаки «чорного піару» має матеріал за 19 серпня із заголовком «Батьківщина»: депутати місцевих рад мають зупинити гральну мафію, якій дав зелене світло президент» і світлиною Владислава Куценка. Інша публікація за 26 серпня про програмні засади «Батьківщини» та нібито існуючу ініціативу представників «Слуга народу» у приєднанні Запорізької області до Дніпропетровської. Ознаки «чорного піару» містить замітка про те, що міськводоканал відімкне воду кільком селам, оскільки текст ілюструє світлина лідера Запорізької обласної команди партії «Слуга народу» та голова Запорізької обласної державної адміністрації Віталія Боговіна.

Діяльності партії «Батьківщина» зі згадкою Владислава Куценка без маркування про рекламний зміст «Запорожский пенсионер» присвятили ще одну публікацію.

Про початок праймеріз «Слуги народу» у випуску за 2 вересня вийшла розгорнута публікація зі згадкою у тексті і фото представників цієї політ сили: Інни Печук, Віталія Тишечка, Віталія Боговіна.

Випуск за 19 серпня виклав на першій шпальті привітання до Дня Незалежності України від народного депутата Вадима Кривохатька, депутата Запорізької обласної ради VI скликання Олександра Рабцуна, голови обласного осередку партії «Батьківщина» Владислава Куценка, депутата Запорізької міськради та голови фракції «Нова політика» Олексія Басова. На другій сторінці розмістилися привітання від депутата облради Дмитра Майстра та голови Балабинської селищної ради Володимира Сосуновського.

Традиційно, у порівнянні із серпневим оглядом, газета «Запорозька Січ» виклала низку матеріалів, що висвітлюють діяльність Володимира Буряка на посаді міського голови Запоріжжя. Він згаданий у близько 23 публікаціях. Серед них як матеріали для першої шпальти і на розворот, так і короткі замітки. Серед іншого опублікована подяка йому від мешканки міста. Інший матеріал позначався в форматі новини й сповіщав у заголовку про роботу персонального сайту міського голови, однак під ним містився банер його політичної партії «Єднання».

Також 10 вересня «Запорозька Січ» випустила матеріал про вирішення комунальних проблем містян за участі депутата Михайла Прасола.

Центральними темами в газеті «Панорама» з 27 серпня по 24 вересня стали ініціативи представників «Метінвесту», комбінату «Запоріжсталь» та політичної партії «Порядок». Так лідер цієї політсили, народний депутат України Муса Магометов згадується у 6 публікаціях.

Близько 16 текстів розповідають про участь активістів «Порядку» в заходах. Окремі матеріали акцентують увагу на персоналіях (помічено по одній публікації про Андрія Ковінкіна,  Олександра Гончара і по дві згадки про Теймура Мамедова, Сергія Самарського і Максима Охотіна). В трьох матеріалах згадується представник партії і перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков. В окремому тексті депутат Запорізької міськради та активіст цієї політсили Павло Михайлик відзвітувався про свою роботу. На шпальтах зустрічаються банери «Порядку».

В газеті «МИГ» вийшло 5 публікації про політичну активність партії «Слуга народу» (де найчастіше згадувався Віталій Тишечко) і окремо матеріал про народного депутата від цієї політсили Сергія Штепу. І 6 матеріалів про представників партії «За Майбутнє», де в більшості  представлені кандидатка у міські голови Запоріжжя Олеся Крамаренко та Микола Фролов. 

3 вересня розміщено матеріал про «претензії» на адресу голови садового товариства «Будівник» села Владимирівка Тетяну Ляпоту, що може мати можливі ознаки «чорного піару». Розгорнута інформація про програмні цілі та задачі «Партії зелених» вийшла 17 вересня. На першу сторінку випуску за 24 вересня винесений анонс публікації про те, що на конференції «Європейської солідарності» визначилися із кандидатурами в міську і обласну ради, сама публікація зайняла шпальту.

Наприкінці серпня видання виклало привітання до Дня Незалежності України від  народних депутатів (Володимира Кальцева, Геннадія Касая, Вадима Кривохатька); депутатів Запорізької міськради (Олексія Басова, Михайла Прасола, Віктора Гординського); депутатів Запорізької облради (Віктора Щербини, Анатолія Васюка, Катерини Луценко); депутата Запорізької обласної ради VI скликання Олександра Рабцуна; керівників фермерського господарства «Таврія-Скіф» Сергія та Олега Каліман, Віталія Юрченка; редактора ЗНУ, представника партії «За Майбутнє» Миколи Фролова; ректора ЗНТУ Сергія Бєлікова; директора Запорізької обласної клінічної лікарні Ігоря Шишки. З нагоди Дня Знань свої привітання в газеті висловили громадський діяч Артур Євтушенко та директор ТОВ «ЄКГ «Укрконсалт» Жан Буров.

Газета «Суббота плюс» розмістила дві вересневі публікації присвячені праймеріз партії «Слуга народу». Матеріал про те, що Віталій Тишечко став кандидатом у міські голови Запоріжжя від цієї політсили, а також допис про відродження футболу зі світлиною Віталія Боговіна. Ще у тексті за 17 вересня йшлося про конференцію обласного осередку «Партії Зелених України».

Політична реклама «Партії Зелених України» у рубриці «Актуальна» вийшла на сторінках «МИГ» та «Запорожский пенсіонер» в останній тиждень серпня та у перший тиждень вересня.

Станом на 25 вересня останнє надходження випусків газети «Позиція» в фонди бібліотеки було №26 за 27 серпня. Він містив публікацію присвячену меморандуму про співпрацю політичних партій «Нова політика», «Відродження» та «Сильна Україна». В цьому ж номері вийшло інтерв’ю з головою сільськогосподарського виробничого кооперативу «Новомихайлівський» Петром Удовенком і розгорнутий матеріал про презентацію в Запоріжжі  команди політичної партії «Слуга народу».

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.