На Волині в єдиному списку кандидатів у депутати Волинської обласної ради та територіальних списках, поданих до Волинської обласної ТВК партією «Сила і Честь», є розбіжність у порядковому номері двох кандидатів в округах. Партією в єдиному списку, який був зареєстрований ТВК і оприлюднений на сайті Волинської обласної ради, було допущено помилку при зазначенні номера кандидата у територіальному списку.  Тому, якщо керуватися опублікованим єдиним виборчим списком - гендерна квота у ньому дотримана, однак у територіальному виборчому окрузі №7 - ні. Щодо даної ситуації  ОПОРІ надали пояснення представники партії та Волинської обласної ТВК.

ОПОРА писала у своїй публікації про те, що  до єдиного виборчого списку кандидатів до Волинської обласної ради від партії «Сила і честь», зареєстрованого відповідно до постанови №15 від 25 вересня, включено 58 кандидатів. Першим номером став Роман Карпюк. У територіальному виборчому окрузі №7 до останніх у списку кандидатів, кількість яких не кратна п’яти, не застосували вимогу почергового включення: 6 та 7 номери у списку чоловіки, і лише 8 – жінка. Такі висновки можна зробити з аналізу опублікованого в офіційному порядку зареєстрованого єдиного виборчого списку партії. 

Після даної публікації ОПОРИ щодо недотримання партією гендерного принципу по одному із округів, очільник Волинського обласного осередку партії «Сила і Честь» Роман Карпюк 2 жовтня звернувся із вимогою спростувати інформацію. Він наполягав, що партія не допустила жодних порушень, адже фактично подала на реєстрацію територіальний список №7 з дотриманням гендерної квоти.   

«В нас гендерна норма повністю дотримана. Я читаю, що ви написали. Сьомий округ, будь ласка, візьміть документи, вони в мене переді мною лежать. Що вас не влаштовує?», - запитав очільник осередку.

На зауваження комунікаційниці ОПОРИ, що, згідно із опублікованим додатком, у сьомому окрузі йде такий порядок – чоловік, чоловік, жінка, Роман Карпюк заперечив.

«Ні, такого немає. Панасюк Сергій Вікторович – шостий, Ковальчук Альона Олегівна – сьома, Боснюк Віталій Федорович – восьмий», - повідомив Роман Карпюк. Він запевнив, що до комісії  подавали додаток «точно такий, як у нього перед очима».

«Я не знаю, звідки ви скачували. У мене є підписаний документ, який ми туди подавали. Більше ніякого документа ми туди не подавали», - сказав Роман Карпюк. Опісля він додав, що подасть у суд, якщо не отримає від ОПОРИ спростування у засобах масової інформації.

ОПОРА звертає увагу, що згідно з частиною 4 статті 23 Виборчого кодексу України ТВК оприлюднюють свої рішення на своїх офіційних веб-сайтах (за наявності), веб-сайтах відповідних місцевих рад (за наявності) або в інший спосіб, визначений цим Кодексом. Тому відповідно до статтей 23, 47 Виборчого кодексу України та статті 302 Цивільного кодексу України вказана інформація є офіційною, відповідно використання опублікованої офіційної інформації на сайті обласної ради з боку ОПОРИ є правомірним та обгрунтованим. 

Натомість у Волинській обласній ТВК пояснили, що при ухваленні рішення про реєстрацію кандидатів розглядали саме єдиний список. У ньому міститься інформація і про номер кандидата у єдиному списку, і про номер округу, по якому балотуватиметься кандидат, і про номер кандидата у кожному територіальному виборчому списку. 

«Після того, як надійшли скарги з боку представників Громадянської мережі ОПОРА, ми розглянули документи з подання Волинської обласної організації політичної партії «Сила і Честь» і виявили певні розбіжності між територіальним і єдиним списком. В територіальному списку №7 «Сили і Честь» Ковальчук Альона Олегівна була зазначена під сьомим номером, а помилка була в єдиному списку, де зазначили її під №8. Представники партії приходили, акцент зробили на цій помилці, було прохання виправити. Цю ситуацію ми будемо розглядати колективно. Як на мене, це трішки суперечить розумінню, тому має бути винесено на порядок денний для розгляду. Усі заміни надішлемо в ЦВК, бо вже подання було надіслано сьогодні. Партія про це знає, помилку вони виявили, вони про це сказали, я теж перевірив і це побачив. Оскільки ми використовували єдиний список для нашого засідання, ми не звіряли його з територіальним, тому що в єдиному списку також зазначені округи і порядкові номери кандидатів в округах. Тому, як було озвучено на засіданні, так і було зазначено в постанові. Уже від партії надійшло прохання цю розбіжність виправити, будемо думати, як це правильно зробити», - повідомив голова Волинської обласної ТВК Іван Лазорко («За майбутнє»).

Водночас секретар Волинської обласної ТВК Микола Євтушин («Слуга народу») розповів ОПОРІ, що згодом з єдиного списку кандидатів від «Сили і Честі» до Волинської обласної ради виключили другий номер єдиного списку Євгена Мельника (оскільки той зареєстрований кандидатом на посаду Луцького міського голови, - ред.).

Щодо дотримання вимог частини 9 статті 219 Виборчого кодексу України, він зазначив що після виключення осіб зі списку відсутність гендерного балансу в п’ятірках кандидатів та поза ними не трактується як порушення.

«Якщо я зрозумів роз’яснення ЦВК, то йдеться про дотримання гендерної квоти на момент висування. Далі воно може змінюватися і це не є порушенням», - повідомив Микола Євтушин.

Зазначимо, що відповідно до частини 9 статті 219 Виборчого кодексу України, під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п'ятірці (місцях з першого по п'яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п'яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку. А відповідно до пункту 1 частини 1 статті 230, до підстав для відмови у реєстрації всіх кандидатів, включених до виборчих списків належить, зокрема, порушення встановленого Кодексом порядку висування кандидатів.

 
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.