За інформацією ОПОРИ, Ужгородська міська територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатів в депутати Ужгородської міської ради від 25 політичних партій. Рада після виборів нараховуватиме 38 депутатських крісел, нині таких - 36.

Наразі за депутатські крісла в Ужгороді боротимуться кандидати від партій «КМКС «Партія угорців України», ВО «Свобода», «Народний рух України», «Слуга народу», «Партія розвитку громад», «Голос», «Рідне Закарпаття», ВО «Батьківщина»,  «Наш край», «Європейська солідарність»,  «Рідний дім»,  «Опозиційна платформа - За життя», «Пропозиція», «Разом сила»,  «Демократична партія угорців України»,  «Патріот», «Команда Андрія Балоги», «Альтернатива», «Сила і Честь», «Партія Твого Міста», «Об’єднання «Самопоміч», «УДАР», «За Майбутнє», «Незалежність», «Ідея нації».

Закарпатська команда ОПОРИ звернула увагу на списки парламентських партій та трьох  локальних політичних сил, які найбільше проявляють активність в регіоні та дві з яких представлені у місцевих радах області теперішньої каденції.

Список до Ужгородської міської ради від партії «Слуга народу» очолив туризмознавець, завідувач кафедри соціальної роботи Ужгородського національного університету, професор Федір Шандор. Всього від цієї політсили до міської ради балотуються 38 осіб, серед них – 23 чоловіка та 15 жінок. У списку кандидатів від цієї політсили немає жодного члена чи членки партії «Слуга народу».

Список кандидатів від партії ВО «Батьківщина» очолив чинний депутат Закарпатської обласної ради (фракція «Відродження») Андрій Андріїв. Всього у списку цієї партії налічується 38 кандидатів до Ужгородської міської ради, серед них 22 – чоловіки, 16 – жінки. Також у списку кандидатів від цієї політсили налічуються 5 членів партії ВО «Батьківщина» та 33 безпартійних осіб.

Від партії «Голос» в Ужгородську міську раду балотуються 26 кандидатів. За даними ОПОРИ, список від цієї партії очолив Павло Чучка – ексдепутат міськради (каденція 2010-2015 років), підприємець, який також балотується і на посаду міського голови Ужгорода від цієї ж політичної сили. Серед кандидатів налічується 12 чоловіків та 14 жінок. Жодна людина зі списку кандидатів від цієї партії не є членом чи членкою політичної сили.

Від політичної сили «Європейська солідарність» в депутати міськради Ужгорода балотуються 30 кандидатів. Першим номером у списку зазначений Андрій Риба – чинний депутат Ужгородської міської ради від цієї ж партії. Всього у списку  налічується 17 чоловіків та 13 жінок. Як підрахувала ОПОРА, серед кандидатів від цієї політсили семеро людей є членами партії, 23 людини – ні.

Політична сила «Опозиційна платформа – За життя» висунула у міськраду Ужгорода 38 кандидатів. Перше місце у списку посів Андрій Погорєлов, який був депутатом Закарпатської обласної ради у 2002-2006 роках та депутатом Ужгородської міської ради з 2010 року по 2015 рік. Всього у списку кандидатів від цієї партії налічується 22 чоловіка та 16 жінок. Із них 17 є членами або членками партії, 21 людина – ні.

Від політпартії «КМКС «Партія угорців України» всього балотуються 36 осіб, із них 21 – чоловіки, 15 – жінки. Також у списку партії налічується двоє партійців і 35 кандидатів, які не є членами партії.

У списку кандидатів від партії «Команда Андрія Балоги налічується» 38 осіб, із них 21 – чоловіки, 17 – жінки. Також 37 осіб зі списку не є членами чи членками політичної сили, одна людина – є членом партії.

Політична партія «Рідне Закарпаття» висунула у міськраду Ужгорода 38 кандидатів, серед них налічується 23 чоловіка та 15 жінок. Також у списку цієї політсили двоє осіб є членами партії, 36 – ні.

Нагадаємо, Ужгород поділений на 5 територіальних виборчих округів, від яких жителі громади оберуть 38 депутатів. Згідно з новими правилами, якщо партії подолають 5-відсотковий виборчий бар’єр, їх кандидати №1 гарантовано отримають мандат.

Відповідно до частини 1 статті 260 Виборчого кодексу України шляхом віднімання кількості мандатів, розподілених у територіальних виборчих округах, від загальної кількості депутатських мандатів, що дорівнює кількісному складу Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, встановлюється кількість мандатів, які підлягають розподілу в єдиному багатомандатному окрузі. Місцева організація політичної партії, партія, яка отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів на відповідних місцевих виборах, гарантовано отримує один депутатський мандат, який розподіляється в порядку черговості відповідно до затвердженого партією єдиного виборчого списку.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)