Дніпропетровська обласна ТВК відмовила у реєстрації кандидатів «Партії Зелених України», а Жовтоводська міська ТВК партіям «Європейська солідарність» та «Наш край». У перших двох випадках – через невідповідність документів, а у випадку з ЄС – через сумніви щодо справжності особистих підписів кандидатів.

29 вересня на засіданні Дніпропетровської обласної ТВК було відмовлено у реєстрації кандидатів у депутати до Дніпропетровської обласної ради від «Партії Зелених України» через невідповідність документів: відсутність першого кандидата в депутати у єдиному виборчому списку, згоду балотуватися кандидатами у депутати від Дніпропетровської обласної організації «Партії Зелених України» не надано 62 кандидатами у депутати.

Також не були зареєстровані кандидатами 8 осіб від партії «За майбутнє» через невідповідність поданих документів: не надані копії  другої сторінки паспорта громадянина України чотирьох кандидатів у депутати, відсутність в автобіографіях відомостей про партійність, посаду (заняття), місце роботи, наявність чи відсутність представницького мандата.

Жовтоводська міська ТВК Кам’янського району відмовила в реєстрації кандидатів у депутати Жовтоводської міської ради Кам'янського району Дніпропетровської області, включених до єдиного і територіального виборчих списків від кандидатів у депутати від Дніпропетровської територіальної організації політичної партії «Європейська солідарність» та Дніпропетровської обласної організації політичної партії «Наш край».

Щодо 30 кандидатів від партії «Європейська солідарність» комісія висловила підозру щодо справжності особистих підписів у наданих для реєстрації документах. Комісія обгрунтувала відмову ст. 222, 227, 230 Виборчого кодексу України.

В документах місцевої організації партії «Наш край» комісія виявила порушення порядку висування кандидатів, а саме вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі в списку не дотримана.

У ч. 9 ст. 219 Виборчого кодексу зазначається, що під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку.

У ч. 3 ст. 222 Виборчого кодексу говориться, що територіальна виборча комісія не розглядає документи, зазначені у частині першій цієї статті, якщо вони подані з порушенням строків, передбачених частиною другою статті 227 цього Кодексу, про що повідомляється суб’єкта звернення листом за підписом голови комісії або за його дорученням - члена територіальної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)