Хустська міська територіальна виборча комісія відмовила в реєстрації кандидатів від «Аграрної партії України» через те, що грошова застава від цієї політсили була сплачена всеукраїнською організацією партії, а не її обласним осередком. Також у поданні на реєстрацію кандидатів від цієї партії члени ТВК виявили чисельні помилки. Крім цього, врахувавши висновки  Закарпатського окружного адміністративного суду, Ужгородська районна ТВК все ж зареєструвала кандидатів від партії «Разом сила», якій раніше відмовила в реєстрації через те, що грошова застава від цієї політсили також була сплачена всеукраїнською організацією,.

За інформацією спостерігача ОПОРИ, 29 вересня Хустська міська територіальна виборча комісії відмовила в реєстрації кандидату на посаду Хустського міського голови від «Аграрної партії України» Степану Гинцяку та кандидатам в депутати Хустської міської ради від цієї ж партії.

Як пояснила у коментарі комунікаційниці ОПОРИ голова Хустської міської ТВК Магдалина Скомаровська, основна причина відмови в реєстрації кандидатів від цієї партії - грошова застава була сплачена всеукраїнською організацією партії, а не її обласним осередком.

«Ми відмовили в реєстрації кандидатів від цієї партії через те, що застава була сплачена неналежним суб’єктом. Спочатку вони оплатили заставу готівкою через банк, і ми їм надали час на усунення недоліків, адже у їхніх списках не була дотримана гендерна квота, а на один округ – не було подано кандидатів. Ми їм порадили усунути недоліки, однак заставу за них оплатила всеукраїнська організація партія. Також представники партії не усунули недоліки стосовно гендерної квоти, і не подали  програму. Там була купа чинників, через які ми відмовили в реєстрації кандидатів від цієї партії», - пояснює голова Хустської міської ТВК Магдалина Скомаровська.

Як поінформували комунікаційницю ОПОРИ представники «Аграрної партії України» на Закарпатті, з приводу відмови в реєстрації їх кандидатів вони позиватимуться до суду.

30 вересня до питання реєстрації кандидатів від партії «Разом сила» після рішення Закарпатського окружного адміністративного суду повернулася Ужгородська районна ТВК. Як інформувала ОПОРА, 25 вересня комісія не зареєструвала кандидатів від партії «Разом сила» через те, що заставу сплатив не обласний осередок, а всеукраїнська організація політичної сили. Як тоді зазначив юрист комісії під час засідання, у платіжному дорученні від цієї політсили розмістили також печатку центрального апарату партії, який, по факту, не має виборчих прав на місцевих виборах. Однак представники цієї партії звернулися із позовом до суду, який визнав постанову комісії від 25 вересня недійсною та зобов’язав ТВК повторно розглянути питання стосовно реєстрації кандидатів від партії «Разом сила». За словами спостерігачки ОПОРИ, комісія повторно винесла питання реєстрації кандидатів до Ужгородської районної ради  30 вересня і, врахувавши позицію суду, прийняла рішення зареєструвати кандидатів.

Як йдеться у рішенні Закарпатського окружного адміністративного суду від 29 вересня, що є у розпорядженні ОПОРИ, судді Дмитро Іванчулинець, Павло Микуляк, Руслан Ващилін дійшли висновку, що «Політина партія «Разом Сила» є належним суб’єктом внесення грошової застави для Закарпатської обласної організації політичної партії «Разом сила» на рахунок Ужгородської районної територіальної виборчої комісії щодо висування кандидатів у депутати Ужгородської районної ради на місцевих виборах в розумінні приписів Виборчого кодексу України». Суд визнав протиправною та скасував постанову виборчої комісії щодо відмови у реєстрації партії «Разом сила» та зобов’язав комісію розглянути це питання знову, з урахуванням висновку суду.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, положення Виборчого кодексу України щодо порядку внесення грошової застави потребують суттєвого уточнення та доопрацювання. Зокрема, Кодекс встановлює, що застава сплачується після початку виборчого процесу, але до подання документів до виборчої комісії, а сама застава сплачується організацієєю партії, яка висунула кандидатів, або організацією партії вищого рівня (стаття 225). Проте вказана норма чітко не регулює всі ситуації, які виникають у суб’єктів виборчого процесу. Тому юристка вважає, що в такому разі слід вирішувати ці спірні питання в суді, щоб суд вирішив чи правомірно ТВК діяла в цій ситуації, чи не порушують такі дії права осередку партії на участь у місцевих виборах і чи не було застосовано комісією надмірний формалізм при розгляді документів.

Також, стало відомо ОПОРІ, 29 вересня на сторінці партії «Альтернатива» розмістили відео зі зверненням представника партії – Миколи Марчишака. У зверненні йдеться про те, що представники партії «Альтернатива» звернулися до Закарпатського окружного адміністративного суду із проханням скасувати реєстрації кандидатів в депутати Ужгородської міської ради від політсили «Партія твого міста». Як вже повідомляла ОПОРА, кандидатів від політичної сили «Партія твого міста», Ужгородська міська ТВК зареєструвала лише з другого разу, після того, як надійшла платіжка із підтвердженням, що заставу за участь у виборах сплатив саме обласний осередок партії.

Також, як зафіксувала ОПОРА, партія ВО «Свобода» звернулася зі скаргою до ЦВК стосовно реєстрації Владислава Каськіва, який балотується в депутати облради від партії «Опозиційна платформа – За життя». За версією представників «Свободи», кандидат Каськів, згідно з даними витягу Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, станом на 28.09.2020 року є керівником політпартії Громадська партія «Пора», а отже, натякають у «Свободі», є членом цієї партії і не може бути висунутий кандидатом від іншої партії.

Крім цього, за даними видання «PMG», в облраду від «Слуги народу» йде 7 людей,  а від «Рідного Закарпаття» - 13 людей, які рахуються керівниками осередків інших партій. Про подібний випадок у Буштині ОПОРА вже писала. «Дійсно, згідно із Виборчим кодексом, члени партій не можуть бути висунуті кандидатами від інших політичних партій, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Втім наразі у закарпатських спостерігачів ОПОРИ немає підстав вважати, що лише та обставина, коли людина є керівником осередку партії, автоматично робить її членом цієї партії. Тут за роз’ясненням варто звертатися до Центральної виборчої комісії або ж до суду».

Відповідно до частини 1 статті 224 Виборчого Кодексу відповідна сільська, селищна, міська виборча комісія реєструє кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, висунутого організацією партії, за умови отримання нею  документа про внесення грошової застави відповідно до статті 225 цього Кодексу.

Згідно з частиною 2 статті 225 Кодексу організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, кандидати на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) або організація відповідної партії вищого рівня, а також особа, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) шляхом самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати та на посаду міського голови вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

Відповідно до Постанови ЦВК від 21 серпня 2020 року №193 «Про Порядок внесення, повернення та перерахування грошової застави на місцевих виборах», грошова застава вноситься такими суб’єктами:

  • місцевою організацією політичної партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, або місцевою організацією відповідної політичної партії вищого рівня;
  • місцевою організацією політичної партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної в місті, а також міської, селищної, сільської ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) або місцевою організацією відповідної політичної партії вищого рівня;

Таким чином законодавство не передбачає можливості внесення грошової застави центральною організацією політичної партії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)