Окремі волинські інтернет-видання та друковані ЗМІ із порушенням поширювали результати соцопитувань із рейтингами політичних партій чи осіб, котрі заявили про участь у виборчому процесі. Зокрема, від офіційного старту виборчого процесу, розміщуючи результати досліджень громадської думки, необхідні реквізити зазначали не у повному розмірі – найчастіше була відсутня інформація про замовника та точне формулювання питань. 

Зауважимо, що із початком виборчого процесу публікація результатів соцопитувань, пов’язаних із виборами, чітко регламентована. Тож представники ОПОРИ промоніторили місцеві онлайн-видання та друковані ЗМІ і виявили там 7 фактів опублікування результатів досліджень неналежним чином. Нагадаємо, на початку вересня ОПОРА вже фіксувала публікацію результатів опитувань без зазначення необхідних даних.

Так, 9 вересня інтернет-ресурс «ВолодимирМедіа» розмістив матеріал «У Нововолинську лідирує Віктор Сапожніков і реальний йому опонент Андрій Бадзюнь». У ньому лише зазначено, що відбувалося опитування «у різних районах міста, вулицях методом «face-to-face» і віковим критерієм». Дані про обсяг вибірки, похибку, замовника, виконавця, часові рамки, спосіб формування вибірки та точне формулювання питань відсутні.

 

Зауважимо, що 29 вересня у цьому ж самому інтернет-виданні з’явилась публікація «За результатами відкритого інтернет-опитування щодо кандидатів на міського голову Володимира-Волинського лідирує Максим Клим’юк». У публікації зазначено лише питання, яке задавали респондентам і опубліковано результати. Інші відомості, включаючи замовника опитування, відсутні.

15 вересня на сторінках Інформаційного агентства «Волинські Новини» з’явилося дві публікації стосовно рівня підтримки партій та кандидатів на майбутніх виборах. Йдеться про матеріали «На Волині на всіх рівнях лідирує партія «За майбутнє». Дослідження» та «Поліщук – лідер рейтингу потенційних кандидатів у мери Луцька. Дослідження».

Обидва матеріали посилаються на те ж саме дослідження соціологічної групи «Рейтинг» та містять практично усі реквізити, окрім інформації про замовника опитування. Зазначимо, що його не зазначено й на сайті соцгрупи.

Друковані видання 4 рази розміщували публікації із посиланням на соцопитування без публікації повних реквізитів.

Зокрема, 24 вересня у Камінь-Каширській районній газеті «Полісся», Локачинській районні газеті «Селянське життя» та міському тижневику «Нововолинськ – наше місто» вийшли публікації «Партія «За майбутнє» вже в п’ятірці лідерів на виборах в обласні ради».

У перших двох випадках тут містяться усі реквізити, окрім інформації про замовника, а у «Нововолинськ – наше місто» взагалі відсутні дані щодо опитування, окрім того, що його здійснила соціологічна група «Рейтинг».

До слова, у самій публікації розміщена діаграма із результатами опитування без його опису, та натомість присутні вислови політичних оглядачів, а закінчується матеріал «прогнозуванням» падіння рейтингу партії «Слуга народу» та можливого зростання рейтингу партії «За майбутнє», чого у самому дослідженні не було.

У газеті «Луцький замок» за 24 вересня опублікували новину «Ігор Поліщук – лідер рейтингу кандидатів у мери Луцька» із посиланням на результати дослідження соціологічної групи «Рейтинг». У публікації не містилося даних про замовника виконавця.

24 вересня газета «Волинь» опублікувала матеріал «Рейтинг «Слуги народу» падає, а «Європейської Солідарності» - росте». У ньому посилаються на результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Однак зазначені лише метод проведення та часові рамки опитування.

Зауважимо також, що на сайті «12 каналу» у новині за 9 вересня «Ігор Чайка заявив про готовність очолити ковельську громаду. ВІДЕО» наприкінці повідомляють про «гарні шанси» очолити громаду із посиланням на результати нібито опитування місцевої громади. Однак більше жодної інформації, яка б дала змогу оцінити публікацію його результатів з точки зору закону, у матеріалі немає.

Нагадаємо, у день старту виборчого процесу у Володимирі-Волинському проводили сумнівне опитування, пов’язане із майбутніми виборами.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що зі стартом виборчого процесу для підприємств, закладів, установ та організацій, що проводять опитування громадської думки, встановлюються обмеження щодо поширення результатів соціологічних опитувань, пов’язаних з виборами. 

Згідно із частиною 1 статті 50 Виборчого кодексу України підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов'язаного з виборами, з обов'язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, замовників опитування.

У частині 2 йдеться, що інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами, зобов'язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті. Дія положення цієї частини поширюється на випадки поширення засобами масової інформації, інформаційними агентствами результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами, в мережі Інтернет.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)