Запорізька районна територіальна виборча комісія не влаштувала чергування в останній день подання документів на реєстрацію кандидатів у депутати Запорізької райради відповідно до календарного плану – 24 вересня, 00:00 годин. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА, які зафіксували цей факт, прибувши за місцем розташування комісії.

Згідно з календарним планом ЦВК щодо основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року 24 вересня – був останній день, коли можна було здійснити подання до відповідної територіальної виборчої комісії документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови. Таким чином партії мали тридцять днів до дня голосування для подачі списків своїх кандидатів на реєстрацію. У свою чергу ТВК повинні були влаштувати чергування до 00:00 до 24 вересня.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА перевірили, як працювали комісії в останній день прийому документів. Під час моніторингу з’ясувалося, що не всі комісії дотримуються роботи за календарним планом.

Так, наприклад, Запорізька районна ТВК чергування відповідним чином не організувала. Прибувши за місцем розташування представники ОПОРИ з’ясували, що приміщення, в якому розміщується комісія, зачинено і стоїть на сигналізації.

На питання ОПОРИ, чи працювала ТВК до зазначеного часу, голова комісії Ольга Ястрєбова відповіла наступне: «Чергування було організовано. Я сама особисто була присутньою при прийомі документів. Там стоїть мій підпис. До 00:00 ми були в приміщенні».

Коли голові Запорізької районної ТВК стало відомо про те, що спостерігач ОПОРИ, прибувши до ТВК 24 вересня о 23:40, зафіксував, що приміщення було зачинене, а членів комісії на робочому місці не було, її коментар змінився на наступний:

«Я не знаю. Можливо все було зачинено, але ми працювали. На третьому поверсі у нас горіло світло в цьому кабінеті. У нас запис останній запис о 23:31 здається, чи 23:32 від партії «Наш край», можна підняти документ і все».

Згодом голова комісії Ольга Ястрєбова додала:

«Нам доводилося розбирати кожну папку, сортувати і розкладати по округам, ми наполегливо працювали. Я не знаю, хто у вас там і що зафіксував, ми працювали. До нас претензій немає, що ми когось не прийняли, у нас немає недоопрацювань. Ми з кожним індивідуально працювали. У нас йшло до години роботи з кожною партією. Ми не машина, нас четверо людей працювало».

Також зі слів голови ТВК відомо, що документи на реєстрацію кандидатів в депутати Запорізької райради подали наступні партії: Партія Володимира Буряка «Єднання» (41 кандидат), «Нова політика» (45 кандидатів), ВО «Батьківщина» (64 кандидата), «За майбутнє» (63 кандидата), «Позиційний блок» (35 кандидатів), «Опозиційна платформа – за життя» (64 кандидати), «Слуга народу» (47 кандидатів), «Європейська солідарність» (31 кандидат), ВО «Свобода» (31 кандидат), «Порядок» (38 кандидатів), «Наш край» (49 кандидатів).

«Помилок в поданнях партій було виявлено небагато (від однієї до п’яти), всі вони були незначними, технічними (допущені при написанні тексту). Станом на зараз всі питання вирішені», - зазначила голова Запорізької територіально виборчої комісії Ольга Ястрєбова.

Запорізька міська територіально виборча комісія отримала подання від 16 партій, які подали документи на кандидатів на посади депутатів до міської ради. За словами членкині ТВК Світлани Мазнєвої, документи подали такі партії: «За майбутнє» (64 кандидати),   «Партія Володимира Буряка Єднання» (64 кандидати), «Партія зелених України» (44 кандидати), «ВО Батьківщина» (64 кандидатів), «Партія Шарія» (36 кандидатів), «Радикальна партія Олега Ляшка» (43 кандидати), «Нова політика» (63 кандидати), «Європейська солідарність» (55 кандидатів), «Опозиційний блок» (51 кандидат), «Удар Віталія Кличка» (62 кандидати), «Сила людей» (43 кандидати), «Слуга народу» (64 кандидати), «Опозиційна платформа – за життя» (64 кандидати), «Порядок» (36 кандидати), «Перемога Пальчевського» (36 кандидати), «Наш край» (58 кандидатів). Загалом партіями подано 847 кандидатів у депутати.

Також від партій було подано кандидатів на посаду міського голови Запоріжжя: від партії «За майбутнє» - Олеся Крамаренко, від «Партії  Володимира Буряка Єднання» - діючий мер Володимир Буряк, від ВО «Батьківщина» - Віталій Рябцев, від «Радикальної партії Олега Ляшка» - Юрій Ружин, від «Європейської Солідарності» - Валерій Прозапас, від «Сили людей» - Денис Тарасов, від «Слуги народу» - Віталій Тішечко, від «Наш край» - Елла Слепян. Також надійшли документи від двох самовисуванців.

До Запорізької обласної ТВК з відповідними документами для реєстрації кандидатів на посади  депутатів Запорізької облради звернулися 13 місцевих організацій політичних партій.

«Документи надійшли від наступних політичних партій: «Радикальна партія Олега Ляшка» (77 кандидатів), «За майбутнє» (84 кандидати), «Нова політика» (71 кандидат), «Партія  Володимира Буряка Єднання» (48 кандидатів), «Партія зелених України» (68 кандидатів), «ВО Батьківщина» (84 кандидати), «Слуга народу» (84 кандидатів), «Наш край» (62 кандидати), «Порядок» (43 кандидати), «Опозиційна платформа – за життя» (84 кандидати), «Опозиційний блок» (45 кандидатів), «Європейська солідарність» (48 кандидатів), «Партія Шарія» (41 кандидат)», - зазначив голова Запорізької обласної ТВК Віталій Борисенко.

А ось у Мелітополі Запорізької області ситуація з виборчими перегонами виглядає наступним чином.

Як зазначила голова Мелітопольської районної ТВК Наталя Доломан, на сьогоднішній час на посади кандидатів у депутати Мелітопольської районної ради зареєструвалося 8 партій. Кожна партія надала увесь пакет документів. Всі були зареєстровані. Свої документи надали такі політичні партії: «За майбутнє» (42 кандидати), «Опозиційний блок» (41 кандидат), ВО «Батьківщина» (42 кандидати), «Європейська солідарність» (31 кандидати), «Слуга народу» - по єдиному списку партія подала 41 кандидат, зареєстровано 38 кандидатів у депутати. Це пов’язано з тим, що пакет документів на інших трьох осіб повністю не надано. А саме: заява на згоду балотуватися по територіальному округу Мелітопольської районної ради, а також заява на відсутність аліментів та біографія. Тому на комісії, яка відбудеться в суботу або в понеділок, буде запропоновано відхилення по партії «Слуга народу» трьох кандидатів у депутати. Також свої документи надали політичні партії: «Опозиційна платформа – за життя» (42 кандидати), «Команда Сергія Мінька» (42 кандидати), і останньою о 23:40 подала пакет документів партія «Наш край» (40 кандидатів).

Всього 308 кандидатів на посади депутатів Пологівської райради зареєструвала Пологівська районна територіально виборча комісія.

Як зазначила голова Пологівської районної ТВК Лариса Цибулько, документи на реєстрацію подали вісім політичних партій. До їх числа увійшли - ВО «Батьківщина» (42 кандидати), «Європейська солідарність» (35 кандидатів), «За майбутнє» (40 кандидатів), «Наш край» (36 кандидатів), «Опозиційна платформа – за життя» (42 кандидати), «Опозиційний блок» (35 кандидати), «Слуга народу» (42 кандидати), «Порядок» (36 кандидатів).

«Всі організації партій внесли заставу по 31 тис. 422 грн. Ми плануємо провести засідання нашої комісії не пізніше 28 вересня і потім в триденний термін після реєстрації будемо видавати копії рішень та посвідчення кандидатів. Також оприлюднимо списки затверджених кандидатів на сайтах районної ради, райдержадміністрації і на нашому стенді», - говорить голова Пологівської районної ТВК Лариса Цибулько.

Як  повідомили спостерігачі Громадянській мережі ОПОРА, Бердянська районна ТВК зареєструвала 8 партій, серед яких: «Наш край», ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – за життя», «Опозиційний Блок», «За майбутнє» та «Нова Політика». Радикальна партія Олега Ляшка відмовилася брати участь у виборчому процесі по Бердянському району Запорізької області.

А у Василівському районі ситуація з поданням кількості кандидатів на посади депутати від політичних партій виглядає наступним чином: ВО «Батьківщина» (42 кандидати), «Європейська солідарність» (31 кандидат), «За майбутнє» (41 кандидат), «Наш край» (42 кандидати), «Нова політика» (37 кандидатів), «Опозиційний блок» (40 кандидатів), «Опозиційна платформа – за життя» (42 кандидати), «Порядок» (31 кандидат), «Пропозиція» (31 кандидат), «Слуга народу» (39 кандидатів).

Нагадаємо, як раніше писала ОПОРА, згідно зі встановленими Законом України вимогами на Запоріжжі були утворені обласна, 5 районних та 14 міських територіальних виборчих комісій. У кожній з них 18 членів та членкинь, враховуючи керівний склад.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)