Впродовж 15-24 вересня спостерігачі ОПОРИ відвідували конференції київських міських осередків партійних організацій з висування кандидатів у депутати міської ради, а також кандидатів на посаду міського голови Києва. Більшість зібрань відбувалися згідно з нормами виборчого законодавства, а організатори вживали заходів для дотримання карантинних вимог.

Політична партія «Слуга народу» провела 3 заходи, пов’язані з висуненням кандидатів. Так, 20 вересня близько 11:00 в конгресно-виставковому центрі “Парковий” (місто Київ, Паркова дорога, 16a) відбулася конференція Київської міської організації політичної партії «Слуга народу» з висування кандидатів. Про місце проведення заходу партія повідомила Київську міську територіальну виборчу комісію і вчасно розмістила повідомлення на офіційному сайті. Однак того ж дня під час акредитації ЗМІ спрямовували на інший захід, який проходив на території КНУ імені Тараса Шевченка о 14:00.

На зібранні в КНУ представили 12 кандидатів у депутати до Київради, а також кандидатку на посаду Київського міського голови Ірину Верещук. Її представляв Володимир Зеленський, який також взяв участь у заході. У завершальній промові президент заявив: “Я, як президент, не можу агітувати, але ви знаєте, що робити 25 жовтня”. Загалом процедури висування кандидатів дотримано не було.

Захід транслювали на офіційній сторінці Офісу Президента України у фейсбуці. На сцені та загалом на території проведення зібрання помітно багато партійної символіки. Зібрання відбувалося під відкритим небом та переважно з дотриманням норм карантину: учасникам вимірювали температуру, були наявні дезінфектори, організатори розставили стільці на відстані один від одного, проте частина присутніх не користувалася масками і порушувала дистанцію.

Ще одна, цього разу повторна, конференція Київської міської організації політичної партії “Слуга народу” відбулася 22 вересня о 13:12, також в конгресно-виставковковому центрі “Парковий”. Збори скликали за рішенням Вищої ради партії для затвердження оновлених списків кандидатів на вибори до Київради, оскільки в попередніх списках не була дотримана гендерна квота. До початку конференції делегати та ЗМІ отримали попередньо сформовані списки, за які потім делегати проголосували пакетно. Попри невеликий розмір приміщення, карантинних вимог здебільшого дотримувались.

Зазначимо, що, за словами спостерігачки ОПОРИ, яка була присутня на заході, учасники називали конференцію позачерговою. Водночас на засіданні Київської ТВК 25 вересня представник партії сказав, що конференція з висунення кандидатів була одна і тривала з 20.09 по 22.09.

Детально про два заходи партії «Слуга народу» та повторну конференцію партійної організації ОПОРА уже повідомляла.

Політична партія «За Майбутнє» поінформувала про загальні збори 21 вересня 2020 року, відповідно до вимог законодавства. Проблем з допуском ЗМІ на захід, незважаючи на невелике приміщення, спостерігачі не зафіксували.

Уже при оголошенні регламенту стало зрозуміло, що партійці попередньо сформували списки. Кандидата на посаду міського голови Києва Сергія Гусовського та 12 кандидатів у депутати до Київради - “команду людей, яким сміливо можна довіряти” - з оголошенням округів, у яких вони висунуті, представили на початку з’їзду. Відтак відбулася панельна дискусія, після якої - голосування за кандидатів.

Повний перелік кандидатів присутнім не оголосили, зазначивши, що учасники мають ці списки на руках. За всі списки кандидатів у депутати Київради проголосували пакетно і без обговорень, кандидата на посаду міського голови Києва підтримали без обговорення. Процедурних вимог до загальних зборів (конференції) партія формально дотрималась.

Щодо карантинних вимог, то захід відбувався здебільшого з дотриманням необхідних норм: учасникам вимірювали температуру, були наявні дезінфектори і маски, стільці для учасників розташували на дистанції, проте частина присутніх не користувалась масками і порушувала дистанцію. До слова, перед початком заходу організатори наголосили на необхідності дотримуватись вимог карантину.

Політична партія «Європейська Солідарність» вчасно і з дотриманням вимог закону повідомила про конференцію ТВК та ЗМІ. Не було проблем і з допуском представників ЗМІ. Під час заходу представили першу десятку кандидатів. Учасники мали списки кандидатів на руках і проголосували за всіх пакетно. Законодавчих вимог до загальних зборів (конференції) партія формально дотрималась. Утім офіційно конференцію не завершили, позаяк наприкінці заходу оголосили про перерву, після якої всі розійшлись.

Карантинних норм організатори не порушили: всі учасники могли отримати маски та рукавички, проте не всі дотримувалася дистанції і користувалась виданими засобами захисту.

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» провело конференцію 21 вересня на території Perfect place під відкритим небом. На з‘їзді проголосували за висунення кандидата на посаду міського голови Києва, єдиний виборчий та територіальні списки, а також за передвиборчу програму партії. Зауважень щодо черговості в самих списках у делегатів не було. Списки проголосували пакетно.

Що стосується карантинних вимог, то учасники з’їзду були переважно без масок, хоча їх і видавали перед початком заходу разом із видрукуваним порядком денним заходу.

Політична партія “Перемога Пальчевського" повідомила про загальні збори 15 вересня 2020 року, дотримавшись відповідної норми законодавства. Проте на сам захід партій не допустили частину акредитованих належним чином представників ЗМІ, пояснивши такі дії необхідністю дотримуватися карантинних вимог. Серед тих, хто не потрапив на  конференцію, - кореспондентка “Точки ОПОРИ”, про що ОПОРА вже повідомляла, та представники руху ЧЕСНО.

Фото пресслужби політичної партії "Перемога Пальчевського"

Політична партія «Опозиційна платформа – За життя» тричі змінювала дату та місце загальних зборів. Перше повідомлення про конференцію з’явилося на партійному сайті вчасно, за 5 днів до заходу. Відповідно до оголошення зібрання мало відбутися в готелі “Хілтон” 17 вересня, а акредитація представників ЗМІ - 16.09 до 18:00. Спостерігачка ОПОРИ подала документи на акредитацію, проте ввечері представники політичної сили повідомили їй, що захід перенесли на невідому дату.

Через те що оголошення про конференцію 17 вересня ще кілька днів розміщувалося на сайті, того дня спостерігачка ОПОРИ відвідала місце, вказане в анонсі, проте конференції в той час там не було. 19, 20 та 21 вересня до 16:07 (далі невідомо) на сайті була інформація, що конференція відбудеться 24 вересня за адресою: Мечникова, 2а, а акредитуватися на неї можна 23.09. Проте ввечері 21 вересня чи уже 22 вересня повідомлення на сайті знову замінили: згідно з новим конференція мала відбутися 22 вересня в готелі “Хілтон”, акредитація - 21.09 з 10 до 17 години.

У результаті спостерігачка дізналася про конференцію вже після її проведення зі сторінки партії в Facebook.

 Політична партія «Наш край» вчасно і з дотриманням вимог закону повідомила про конференцію ТВК та ЗМІ. Однак місце проведення заходу потрібно було уточнювати, через неточне формулювання адреси в оголошенні: Київська область, Обухівський район, с. Підгірці, 27-й кілометр автошляху Київ-Луганськ. Проблем з допуском ЗМІ ОПОРА не зафіксувала. Під час заходу представили першу десятку кандидатів і учасники пакетно за всіх проголосували.

Вимог закону до загальних зборів (конференції) партія формально дотрималась. Карантинних норм з боку організаторів також було здебільшого дотримано, проте більшість учасників періодично нехтували вимогою щодо соціальної дистанції і не користувалися масками.

Політична партія «Голос» провела конференцію 19 вересня в своєму офісі. Про захід партія повідомила завчасно, як того вимагає виборче законодавство. За інформацією спостерігачів ОПОРИ, під час зібрання не представили лічильну комісію. Партійці оголосили списки кандидатів на вибори та пакетно за них проголосували, без обговорення. Один із членів команди брав участь у конференції й, зокрема, в голосуванні онлайн, оскільки на той момент був хворий на коронавірус, повідомляє спостерігачка ОПОРИ.

Попри те що на вході можна було взяти маску та скористатись дезінфектором, більшість учасників нехтувала цією можливістю і в подальшому масками не користувались.

Додатково спостерігачі відвідали загальні збори (конференції) політичних партій “Демократична Сокира”, “Правий сектор” та “УДАР”. 

Конференція “Демократичної Сокири” відбулася 15 вересня за адресою: Хрещатик, 25. Про захід партія повідомила відповідно до вимог законодавства. Обмежень щодо відвідування зібрання представниками ЗМІ не було.

Під час конференції повністю оголосили список кандидатів, вказавши округи, в яких їх висунули. Відтак відбулося голосування без обговорень. Зауважень до списку не було. Це можна, зокрема, пояснити системою праймеріз, які відбувалися відкрито за допомогою мобільного додатку, тому кожен партієць та прихильник міг долучитися до формування списку. Карантинних норм під час конференції загалом дотримувалися.

Загальні збори місцевого осередку партії “УДАР” відбулися 18 вересня під відкритим небом - на території музею “Київська фортеця”. Списки кандидатів оголосили повністю і пакетно за них проголосували.

І процедурних норм, і вимог карантину під час заходу партійці дотримувалися.

Конференція з висування кандидатів від Київської міської організації політичної партії “Правий сектор” відбулася 17 вересня в конференц-залі готелю “Тайм”. Кожного кандидата зі списку обговорювали окремо й окремо за кожного голосували. Під час заходу дотримувалися і процедурних, і карантинних вимог.

Невдалими виявилися спроби спостерігачів ОПОРИ відвідати конференцію партії “Єдність Олександра Омельченка”. Представники партії так і не повідомили ОПОРІ дату та місце проведення конференції, а офіційного сайту партія наразі не має.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України виборчий процес кожних виборів, передбачених цим Кодексом, здійснюється на засадах публічності і відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу.

Згідно з частиною 1 статті 11 та частинами 2-3 статті 216 Кодексу громадяни України, які є виборцями, мають право висування кандидатів на виборах, яке реалізується ними через політичні партії (далі - партії) та їхні місцеві організації або шляхом самовисування у порядку, встановленому цим Кодексом. Висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за сорок днів до дня голосування та закінчується за тридцять днів до дня голосування, тобто тривало з 15 до 24 вересня 2020 року включно.

Відповідно до частини 3 статті 218 Виборчого кодексу України розміщення на офіційному вебсайті місцевої організації партії, а у разі його відсутності – на офіційному вебсайті партії повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції місцевої організації партії з метою висування кандидатів у депутати обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, кандидатів на посаду сільських, селищних, міських голів, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, відбувається не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів (конференції).

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)